عوارض رژیم کتوژنیک چیست؟ “آنفولانزای کتوژنیک”
آنفولانزای کتوژنیک یا آنفولانزای کتو اصطلاحی است که در اثر رژیم غذایی اتفاق میافتد. در واقع این آنفولانزا یکی از عوارض رژیم سفت و سخت کتوژنیک است. در ژیم کتوژنیک باید مصرف کربوهیدرات را به حداقل برسانید. در چند هفته اول باید مقدار کمی کربوهیدرات مصرف کنید. اما بعد از چند ماه مقدار مصرف آن را به صفر برسانید. اما خودداری از مصرف کربوهیدرات در مدت زمان طولانی عوارض زیادی را به دنبال دارد. یکی از عوارض رژیم کتویی «آنفلوآنزای کتو» نام دارد. در این مطلب از کرفس قصد داریم به همین موضوع بپردازیم.
بسیاری از افراد تصمیم گرفته اند رژیم لاغری کتوژنیک را برای کاهش وزن امتحان کنند. جدیدترین شواهد نشان می دهد که کاهش مصرف کربوهیدرات به حداقل ممکن است به شما کمک کند حداقل چند هفته اول تا چند ماه پوند بریزید. با این حال ، ما واقعاً نمی دانیم که آیا در طولانی مدت ، دستیابی و حفظ کتوز برای کاهش وزن بهتر از رژیم های دیگر است. تقریباً هر مداخله ای می تواند عواقب نامطلوبی ایجاد کند و رژیم کتوژنیک تفاوتی ندارد. یکی از مشهورترین عوارض کتوز چیزی است که “آنفلوآنزای کتو” نامیده می شود.
عوارض رژیم کتوژنیک چیست؟
یکی از رایجترین عوارض رژیم کتوژنیک، آنفولانزای کتویی است. این عارضه از دو تا هفته روز بعد از شروع رژیم کتوژنیک ظاهر میشود. از مشکلات رایج در این عارضه میتوان به حالت تهوع، تحریکپذیری بدن، خستگی بیش از حد، یبوست، مشکلات خواب و خستگی مغز و سردرد اشاره کرد.
دلیل آنفولانزای کتوژنیک چیست؟
آنفولانزای کتوژنیک در همه بروز نمیکند. برخی از افراد هم به طور خفیف به آن مبتلا میشوند. متخصصان تغذیه هنوز به پاسخ قانعکنندهای برای این سوال نرسیدهاند. اما گفته شده دلیل اصلی آن کاهش میزان کربوهیدرات و واکنس ایمونولوژیک بدن به تغییرات رژیم غذایی است. همچنین میکروبیوم روده نیز تغییر میکند که منجر به آنفولانزای کتویی میشود.
علائم آنفولانزای کتوژنیک
زمانی که رژیم غذایی کربوهیدرات را در پیش میگیرید، در چند روز اول دچار علائم شدید این عارضه میشوید. همانطور که اشاره کردیم علائم آنفولانزای کتویی در همه به یک اندازه نیست. حتی علائم آن از یک فرد تا فرد دیگر نیز با هم تفاوت دارد. برخی از افراد فقط تعدادی از این علائم را دارند. اما ممکن است کسانی هم باشند که همه علائم را با هم داشته باشند:
- حالت تهوع
- استفراغ
- یبوست
- اسهال
- سردرد
- تحریک پذیری
- ضعف
- گرفتگی عضلات و اسپاسم
- سرگیجه
- کاهش قدرت تمرکز
- دل درد
- درد عضلات
- مشکل خوابیدن
- هوس خوردن شیرینیجات
این علائم توسط کسانی گزارش شده است که تازه رژیم کتوژنیک را شروع کرده بودند. آنفولانزای کتوژنیک معمولا یک هفته طول میکشد. هر چند ممکن است در برخی از افراد مدت طولانیتری باشد. اگرچه این عوارض رنجآور است اما میتوانید آنها را نیز درمان کنید.
برای درمان آنفولانزای کتوژنیک چه کنیم؟
اگر بلافاصله بعد از شروع رژیم کتوژنیک دچار آنفولانزای کتو شدید، این روشها را در خانه امتحان کنید:
بدن را هیدراته کنید
یکی از بهترین روشهای کاهش عوارض رژیم کتوژنیک نوشیدن آب کافیست. رژیم غذایی کتو باعث تخلیه سریع ذخایر آب بدن میشود. بنابراین کمآبی بدن یکی از نتایج این رژیم غذایی است. زیر ا گلیکوژن (فرم ذخیره شده کربوهیدراتها) به آب موجود در بدن متصل است. وقتی کربوهیدراتهای رژیم غذایی کم میشود، سطح گلیکوژن افت میکند و آب زیادی از بدن دفع میشود.
گرفتگی عضلات و خستگی از علائم کمآبی شدید بدن است. اما با نوشیدن آب میتوانید بخشی از عوارض آنفلوآنزای کتویی را درمان کنید.
از ورزش کردن شدید خودداری کنید
اگر فکر میکنید در کنار رژیم کتوژنیک باید با ورزش سریعتر به وزن ایدهآل خود برسید، در اشتباه هستید. ورزش کردن باید به اندازه باشد تا از بروز عوارض آنفلوآنزای کتویی جلوگیری شود. وقتی در شروع رژیم کتوژنیک دچار خستگی، گرفتگی عضلات و ناراحتی معده هستید، میتواند به دلیل ورزشهای سنگین باشد.
طبق گفته متخصصان با شروع رژیم کتوژنیک باید بدن با منابع جدید سوخت و ساز سازگار شود. دوچرخه سواری، دویدن، وزنهبرداری و تمرینات سنگین بلافاصله بعد از شروع رژیم کتویی آسیب زیادی به بدن وارد میکند. بهتر است در شروع رژیم کتوژنیک از این ورزشها خودداری کنید. در عواض به سراغ یوگا یا پیادهروی بروید.
الکترولیت ها را جایگزین کنید
یکی دیگر از راههای کاهش علائم آنفولانزای کتوژنیک جایگزین کردن الکترولیتهای غذایی است. زمانی که این رژیم غذایی را اجرا میکنید میزان انسولین بدن کاهش مییابد. انسولین یکی از هورمونهای مهم بدن است که میزان گلوکز در خون را تنظیم میکند.
وقتی انسولین بدن کم میشود، کلیهها سدیم اضافه را دفع میکنند. علاوه بر این، در رژیم کتویی باید مصرف برخی از غذاهایی را که حاوی پتاسیم هستند، محدود کنید. اگر به غذاهایی که سرشار از پتاسیم هستند (سبزیجات برگ سبز و آووکادو) نمک بزنید به حفظ تعادل سالم الکترولیتهای بدن کمک زیادی میکنید.
خواب کافی داشته باشید
یکی دیگر از راههای کاهش عوارض آنفولانزا کتویی رفع خستگی است. برای این مشکل باید خواب خود را تنظیم کنید. کمبود خواب باعث افزایش میزان زیادی هورمون استرس کورتیزول در بدن میشود. به همین دلیل بر روی بدن تاثیر منفی میگذارد و عوارض ناشی از رژیم کتوژنیک را افزایش میدهد. برای تنظیم خواب نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- مصرف کافئین را کاهش دهید.
- در زمان خواب تلفن همراه را خاموش کنید.
- در یک لگن آب گرم و عصاره اسطوخودس به مدت نیم ساعت بنشینید.
- دمنوشهای آرامبخش میل کنید.
منابع: healthline و health.harvard