آیا اضافه وزن در بارداری خطرناک است؟
آیا اضافه وزن در بارداری خطرناک است؟
بسیاری از خانمهای باردار در دورهی بارداری خود با نگرانیهای مختلفی مواجه میشوند. یکی از این نگرانیهای اساسی آنها، وسواس دربارهی میزان اضافه وزن آنها در طول مدت بارداری است. اینکه چه مقدار اضافه وزن طبیعی است و چه میزان اضافه وزن در بارداری خطرناک است از جمله سوالات رایج خانمهای باردار است. در ادامه به بررسی روند تغذیهای مادران باردار و محدوده اضافه وزن سالم آنها خواهیم پرداخت.
بدیهی است که داشتن یک رژیم سالم و متعادل برای هم برای مادر و هم جنین لازم و ضروری است تا جنین بتواند رشد سالمی داشته باشد. اما آیا به عنوان یک مادر باردار میدانید که دقیقا چه میزان کالری باید در طول روز به بدن خود برسانید؟ یا فقط به توصیههای اطرافیان راجع به اینکه «تو باردار هستی، پس باید به اندازه دو نفر غذا بخوری!» بسنده میکنید!
البته که شما نیاز به کالری اضافه دارید اما وارد کردن کالری اضافه دو نفر به بدن، کار درستی نخواهد بود! به طور میانگین تنها ۳۰۰ کالری اضافهتر به بدن شما، روند اضافه وزن سالم در دوره بارداری را تضمین میکند. اگرچه شرایط برای هر فرد با فرد دیگر متفاوت است، بنابراین لازم است که با پزشک متخصص خود مشورت کنید. برای مثال یک خانم که قبل از بارداری وزن عادی داشته، در دورهی بارداری باید حدود ۱۱ تا ۱۳ کیلوگرم اضافه وزن پیدا کند و یا یک خانم لاغر باید بین ۱۲ تا ۱۸ کیلوگرم و یک خانم چاق حدود ۶ تا ۱۱ کیلوگرم اضافه وزن را در بارداری خود تجربه کند.
بنابراین تا به این لحظه باید متوجه شده باشید که اضافه وزن در دوره بارداری نه تنها خطرناک نخواهد بود، بلکه تا مقداری از آن برای حفظ سلامت جنین و مادر ضروری است.
آیا کاهش وزن در بارداری خطرناک و ممکن است؟
اگر یک زن بیش از حد مجاز اضافه وزن هنگام بارداری را تجربه کند، ممکن است طبق نظر پزشک متخصص، بخواهد وزن خود را کم کند. در این میان اما دو مساله بسیار مهم وجود دارد که نباید فراموش کرد. نکته اول اینکه هرگونه افزایش یا کاهش وزن را باید زیر نظر پزشک و مشورت با او پیگیری کرد و نکتهی مهم دوم اینکه از گرفتن هرگونه رژیم غذایی عجیب و مضر باید دوری کرد.
۵ نکته در مورد تغذیه دوره بارداری
۱- مصرف فولیکاسید در بارداری، به خصوص در سه ماههی اول، کودک شما را به سالمترین فرد ممکن تبدیل میکند. فراموش نکنید که فولیکاسید را هم از منبع طبیعی مواد غذایی مختلف و هم قرص مکمل، آن به بدن خود برسانید.
۲- مصرف مولتیویتامینها در بارداری به شما کمک میکند تا طیف وسیع ویتامینهای مختلف را یک جا به بدن خود و جنینتان برسانید. فراموش نکنید قرص مکمل فولیکاسید عملکرد متفاوتی با مولتیویتامین دارد و مصرف هر دو آنها لازم و ضروری است.
۳- کالریشماری را فراموش نکنید. برای جلوگیری از اضافه وزن شدید و خطرناک در بارداری، به کالریشماری به کمک اپلیکیشن کرفس ادامه دهید تا به صورت دقیق متوجه شوید که بیش از اندازه به بدن خود کالری نمیرسانید.
۴- برنامه غذایی منظم خود را داشته باشید. یک برنامه غذایی که تمامی مواد مفید مانند کربوهیدرات، پروتئین، میوه و سبزی، غلات کامل، لبنیات، اسیدهای چرب و … را به بدن شما برساند، تضمین سلامت شما و جنینتان خواهد بود.
۵- آب کافی بنوشید. در حالت عادی توصیه میشود روزی ۸ لیوان آب برای یک فرد بالغ کافی است اما این میزان تا ۱۱ لیوان در یک فرد باردار افزایش مییابد.