محاسبه BMI در دوران بارداری ۱
وزنگیری در دوران بارداری
افزایش وزن دوران بارداری نتیجه یک فرآیند فیزیولوژیک و از اجزای رشد و تکامل طبیعی مادر و جنین است. این افزایش وزن مربوط به رشد جنین، جفت، مایع آمنیوتیک، بافت رحم، افزایش حجم و ترکیبات خون، ذخایر چربی و اندازه پستانهاست. لزوم افزایش وزن در دوران بارداری از سالها قبل شناخته شده است؛ بر اساس نتایج آخرین مطالعات انجام شده، دامنه افزایش وزن در دوران بارداری تقریبا دو برابر شده است. شواهد غیر قابل انکاری وجود دارد که نشان میدهد میزان وزنگیری مادر در دوران بارداری بر میزان وزن زمان تولد نوزاد موثر است.
الگوی افزایش وزن
الگوی افزایش وزن به اندازه افزایش وزن اهمیت دارد. از طرفی نکته قابل توجه این است که میزان افزایش وزن در طول ماههای مختلف دوره بارداری یکسان نیست. وزنگیری مناسب مادر در سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری تضمین کننده سلامت مادر و جنین در دوران بارداری و سالهای بعدی زندگی مادر و کودک میباشد. وزنگیری مناسب در طول بارداری بر اساس یک برنامه غذایی متعادل و متنوع با استفاده از غذاهای متداول که حاوی همه گروههای غذایی به تناسب نیاز در زمانهای مختلف بارداری است، صورت میگیرد.
در صورتی که تغذیه مادر باردار در دوران بارداری مناسب باشد، افزایش وزن روند مطلوبی خواهد داشت. وزنگیری ناکافی با کاهش رشد و تولد زودرس جنین ارتباط مستقیم دارد. نقص لوله عصبی در نوزادان مادران چاق بیشتر دیده میشود. وزنگیری زیاد دوران بارداری در چاقی دوران کودکی و بیماریهای متابولیک سالهای بعد زندگی و نیز اضافهوزن و چاقی بعد از زایمان مادر نیز تاثیر دارد. توصیههای مربوط به افزایش وزن مطلوب دوران بارداری یکی از اقدامات اساسی در مراقبتهای این دوران است که باید در اولین مراجعه و پس از تایید حاملگی مادر ارائه شود. مادران باردار در هر شرایط تغذیهای که باشند (کم وزن، طبیعی، دارای اضافه وزن و یا چاق) باید افزایش وزن مناسبی داشته باشند؛ لازم است میزان افزایش وزن مادر باردار تحت نظر کارکنان بهداشتی، کارشناس تغذیه، ماما یا پزشک کنترل شود.
با توجه به وضعیت تغذیهای مادر قبل از بارداری که ممکن است بصورت کم وزنی، وزن طبیعی، اضافه وزن و یا چاقی باشد، میزان افزایش وزن توصیه شده متفاوت است. لازم است هر گونه اصلاح وزن و بهبود وضع تغذیهای مادر قبل از بارداری صورت گیرد. در بارداریهای برنامهریزی شده حداقل سه ماه قبل از بارداری وضعیت سلامت مادر باید ثبت شود. در بارداریهای ناخواسته و بدون برنامهریزی توصیه میشود که مادران کم وزن طی دوره بارداری افزایش وزن بیشتر و مادران چاق افزایش وزن کمتری داشته باشند.
به طور کلی باید در نظر داشت که هر مادر باردار فردی است با تاریخچه و نیازهای مخصوص به خود، بنابراین در کنترل وزن دوران بارداری به این نکته باید توجه شود. مادر باردار در شروع بارداری باید از وزن خود آگاه باشد. سپس با مشاوره و تجزیه و تحلیل الگوی غذای معمول، الگوی فعالیت روزانه و تاریخچه وزن میتوان افزایش وزن مناسب بارداری را تعیین کرد و راهنماییهای لازم را جهت افزایش وزن مناسب در این دوران ارائه داد. این راهنماییها باید مطابق میل مادر باردار بوده و نیز در جهت تامین یک برنامه غذایی کافی و مغذی باشد.
روشهای معمول برای تعیین نمایه توده بدنی (BMI) مادر
الف) روش محاسبه:از فرمول مقابل برای محاسبه نمایه توده بدنی استفاده میشود.
ب)استفاده از نموگرام
روش سنجش نمایه توده بدنی با استفاده از نوموگرام به شرح ذیل است
نوموگرام از سه خط مدرج عمودی تشکیل شده است. خط اول از سمت راست مربوط به وزن (بر حسب کیلوگرم)، خط وسط مربوط به نمایه توده بدنی (که نشان دهنده چاقی، اضافه وزن، طبیعی و کم وزنی است) و خط سوم مربوط به قد (بر حسب سانتیمتر)، میباشد.
برای تعیین نمایه توده بدنی (BMI) در اولین مراجعه، ابتدا وزن و قد مادر را اندازهگیری کرده و اعداد مربوطه را روی خط وزن و قد نموگرام تعیین کرده و علامت بزنید. حال اگر دو نقطه علامت خورده وزن و قد را با یک خط کش به هم وصل کنید نقطه تقاطع این خطوط با خط وسط تعیین کننده نمایه توده بدنی (BMI) مادر است.
روش تعیین الگوی افزایش وزن مناسب
اگر محل اتصال قد به وزن، ستون نمایه توده بدنی (BMI) را در ناحیه زرد (کمتر از ۵/۱۸) قطع کند مادر کم وزن میباشد؛
اگر محل اتصال قد به وزن در ناحیه سبز (۹/۲۴-۵/۱۸) باشد، مادر دارای وزن طبیعی است؛
اگر محل اتصال قد به وزن در ناحیه نارنجی (۹/۲۹-۲۵) باشد، مادر دارای اضافه وزن بوده؛
و اگر محل اتصال قد به وزن در ناحیه قرمز (بیشتر یا مساوی ۳۰) باشد، مادر چاق میباشد.
پس از مشخص شدن نمایه توده بدنی با استفاده از جدول شماره ۱، باید میزان افزایش وزن مطلوب بارداری تعیین و به مادر باردار توصیه گردد. به طور مثال اگر نمایه توده بدنی (BMI) مادر بارداری در ناحیه قرمز (بالاتر از عدد ۳۰) قرار گرفت بیانگر این است که مادر چاق بوده و توصیه لازم برای افزایش وزن مطلوب او درطول بارداری حدود ۹-۵ کیلوگرم است. مادران دارای اضافه وزن (در محدودهی رنگ نارنجی) باید حداقل ۷ و حداکثر ۵/۱۱ کیلوگرم افزایش وزن در طول دوران باردای داشته باشند. اگر مادری بارداری خود را با وزن طبیعی (رنگ سبز) شروع کرده است در طول دوران بارداری بایستی حداقل ۵/۱۱ و حداکثر ۱۶ کیلوگرم افزایش وزن داشته باشد. مادران کم وزن (در محدوده نوار زرد) باید در دوران بارداری ۵/۱۲ تا ۱۸ کیلوگرم افزایش وزن داشته باشند. بدیهی است که مادران با نمایه توده بدنی در حد بالای دامنه مربوطه، باید افزایش وزن حد پائین آن دامنه را داشته باشند و بهمین نسبت حد میانگین نمایه توده بدنی، حد میانگین افزایش وزن توصیه میشود.
ادامه مقاله در محاسبه BMI در دوران بارداری ۲