اسکولیوز در بزرگسالان |علائم +تشخیص و درمان

اسکولیوز چیست؟ اسکولیوز به معنای خم شدن ستون فقرات است. اسکولیوز در بزرگسالان بیشتر بخاطر به ارث بردن ایجاد شده است. وقتی کسی دچار این عارضه می‌شود، با نگاه کردن به کتف‌ها که در حالت روبروی هم نیستند، می‌توانید به آن پی ببرید. همچنین انحراف ستون فقرات زمان ایستادن و یا خم شدن به راحتی قابل مشاهده است. در ادامه به دلایل و راه‌های درمان این بیماری می‌پردازیم.

اسکولیوز در بزرگسالان و علت بوجود آمدن آن

اسکولیوز به معنای خمیدگی ستون فقرات است که باعث می‌شود کمر، باسن و شانه در یک خط مستقیم قرار نگیرند. در این صورت وقتی از پشت سر به فرد نگاه می‌کنید، متوجه می‌شوید که یک تیغه شانه بزرگ‌تر از تیغه دیگر است. این بیماری با درد کمر، سفتی ناحیه پشت، احساس درد و بی‌حسی پاها و یا خستگی به دلیل کشیدگی عضلات همراه می‌شود.

اسکولیوز چطور تشخیص داده می‌شود؟

اسکولیوز مادرزادی به راحتی قابل تشخیص است. مگر اینکه فرد به نوع خفیف آن مبتلا باشد که در این صورت تشخیص آن کمی سخت می‌شود. پزشکان برای تشخیص و بررسی اسکولیوز بزرگسالان با خم کردن کم بیمار آن را تشخیص می‌دهند. وقتی ستون فقرات در حالت خمیدگی قرار بگیرد، راحت‌تر تشخیص داده می‌شود.

یکی از روش‌های جدید برای اسکولیوز مادرزادی استفاده از اشعه ایکس است. همچنین طی یک بررسی MRI هم می‌توان به راحتی وجود خمیدگی در انحنای ستون فقرات را تشخیص داد.

اسکولیوز و بارداری

انواع اسکولیوز کمر

اسکولیوز مادرزادی در زمان بدنیا آمدن نوزاد همراه اوست. دلیل آن وجود استخوان‌های ریزی است که باعث خمیدگی ستون فقرات می‌شود. همچنین اگر مهره‌های نوزاد ناقص باشند، خط ستون فقرات صاف نمی‌شود. در نتیجه انحراف ستون فقرات از همان کودکی شروع و تا بزرگسال ادامه پیدا می‌کند. در بسیاری از مواقع تشخیص اسکولیوز کودکان ممکن نیست. وقتی به سن بزرگسالی می‌رسند، تازه می‌توان این عارضه را در آن‌ها مشاهده کرد.

در برخی از موارد هم اسکولیوز گردن و کمر به دلیل مشکلات ماهیچه‌ای در پشت کمر اتفاق می‌افتد. به این صورت که ماهیچه‌ها قدرت نگهداشتن مهره‌ها در یک خط صاف را ندارند. در نتیجه مهره‌ها به سمت چپ یا راست حرکت کرده و انحراف ستون فقرات را به دنبال دارد. در مواردی هم حوادث باعث بوجود آمدن این عارضه می‌شود.

آیا اسکولیوز باعث فلج شدن میشود؟

یکی از مشکلات اصلی اسکولیوز در بزرگسالان احتمال مشکلات جدی در راه رفتن است. اسکولیوز در بسیاری از مواقع با آسیب به مهره‌های کمر و جدا شدن آن‌ها از یکدیگر همراه می‌شود. اگر میزان اسکولیوز مادرزادی و یا اسکولیوز کمر بیش از حد شود، خطر قطع نخاع را به دنبال دارد.

به طور کلی خطرات ناشی از اسکولیوز در بزرگسالان عبارت است از:

آسیب به قلب و ریه در موارد شدید این بیماری ممکن است اتفاق بیفتد. وقتی ستون فقرات خمیده می‌شود، به دنده‌ها در قفسه سینه فشار وارد می‌کند که در نتیجه قلب و ریه که در داخل قفسه قرار دارد، تحت تاثیر این فشار قرار می‌گیرد. بنابراین اسکولیوز کمر و گردن باعث سخت شدن تنفس می‌شود.

یکی دیگر از مشکلات و خطرات ناشی از اسکولیوز، به‌هم خوردن ظاهر و اندام است. وقتی این عارضه در کسی ایجاد می‌شود، باسن و شانه‌ها ناصاف و نامتقارن می‌شوند. از سوی دیگر دنده‌ها کمی برجسته‌تر می‌شود و کمر و پهلو در یک راستا قرار نمی‌گیرند.

اسکولیوز در بزرگسالان

اسکولیوز و بارداری

اگر در دوران بارداری، مادر به اسکولیز مبتلا باشد، زایمان او را سخت‌تر می‌کند. به گفته پزشکان بی‌هوشی برای چنین مادرانی سخت و دشوار است. به همین دلیل زنانی که به عارضه اسکولیوز مادرزادی مبتلا هستند، قبل از بارداری باید برای درمان اقدام کنند. اسکولیوز و بارداری رابطه مستقیمی با هم دارند. در زمان بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، رباط‌های بدن سست می‌شوند. همین عامل در تشدید اسکولیوز بارداری نقش دارد.

آیا اسکولیوز به فرزند منتقل میشود؟

پزشکان براین نظرند که اسکولیوز از مادر به فرزند منتقل نمی‌شود. بسیاری از مادرانی که به این عارضه مبتلا بوده‌اند، فرزند آن‌ها سالم بدنیا آمده است. اما ممکن است به دلیل ریشه فامیلی، یک نوزاد با وجود داشتن والدین سالم، دچار اسکولیوز گردن یا کمر شود.

اسکولیوز مادرزادی

درمان اسکولیوز در بزرگسالان

برای درمان این عارضه از روش عمل جراحی اسکولیوز استفاده می‌شود. پزشک طی یک جراحی، ستون فقرات را در یک راستا قرار می‌دهد. بعد از طی کردن دوره نقاهت، ستون فقرات به حالت ایستاده و راست قرار می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *