رژیم دیابتی، بایدها و نبایدها
رژیم دیابتی، بایدها و نبایدها
همانطور که میدانید دیابت یا بیماری قند یکی از بیماریهای شایع در ارتباط با سوختوساز در بدن است که در آن انسولین، که وظیفهی پایین آوردن قند خون را بر عهده دارد، نمیتواند به درستی عملکرد خود را انجام دهد. دلایل اصلی ابتلا به این بیماری عبارتند از: ژنتیک، چاقی و کمتحرکی.
دیابت را میتوان با انجام آزمایشهای منظم، رعایت بایدها و نبایدهای دیابت و انجام ورزشهای مناسب برای بیماران دیابتی تا حدود زیادی تحت کنترل درآورد. اما در صورت عدم کنترل این موارد، اندامهای دیگری چون کلیه، چشم و اعصاب دیگر نیز درگیر این بیماری میشوند.
همهی ما حداقل یک نفر در اطرافیان خود میشناسیم که به دیابت مبتلا است. همچنین میدانیم که اگر او مهمان خانهی ما باشد، باید چای کمرنگ و نه پررنگ به همراه توت خشک و نه قند ، برایش بیاوریم. اما آیا رژیم دیابتیها و پرهیزهای غذایی آنها به همین جا ختم میشود؟ برای پاسخ به این سوال تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
رژیم دیابتی
به عنوان نکتهی اول در تعریف این رژیم باید گفت که این رژیم برای همهی افرادی که میخواهند سالمتر زندگی کنند مناسب است و فقط منحصر به دیابتیها نیست. پس اگر دیابت ندارید اما به سبک زندگی سالم علاقهمندید، میتوانید مخاطب ما باشید!
یکی از اصول اولیه رژیم دیابتی دانستن انواع غذاهای مجاز و غیرمجاز برای آنها و شمارش کربوهیدراتهای موادغذایی است. رژیم غذایی دیابت یک برنامه غذایی کامل و سالم است که شامل مواد غذایی طبیعی، سرشار از مواد مغذی، کمچربی و کمکالری است. عناصر کلیدی این رژیم را میوهها، سبزیجات و غلات تشکیل میدهند. پس همانطور که گفتیم این یک رژیم برای همهی افراد است!
اما اگر مبتلا به دیابت هستید، قطعا با این توصیه پزشک خود مواجه شدهاید که باید با یک متخصص تغذیه برای دریافت رژیم سالم مشورت کنید که بتوانید به کمک آن قند و وزن خود را کنترل کنید. مصرف بالای چربی و کالری اضافه میتواند باعث افزایش نامطلوب قند در بدن شما شود و متعاقبا باعث مشکلات جدی چون آسیبهای عصبی، قلبی و کلیوی شود.
همچنین برای اکثر مبتلایان به دیابت نوع ۲، کاهش وزن نیز میتواند علاوه بر مزایای سلامتی بیشمار، کنترل قند خون را نیز راحتتر کند. یکی از روشهای متداول برای این کار نیز کنترل کالریهای دریافتی روزانه است که به کمک اپلیکیشنهایی چون کرفس، کار بسیار آسانی است.
غذای مناسب برای دیابتی ها:
کربوهیدراتهای سالم
در طی فرآیند هضم، قندها (کربوهیدراتهای ساده) و نشاسته (کربوهیدراتهای پیچیده) در گلوکز خون تجزیه میشوند. بنابراین تمرکز خود را بر سالمترین کربوهیدراتها مانند میوهها، سبزیجات، آجیل، غلات و حبوبات (لوبیا، نخودفرنگی و عدس) و محصولات لبنی کم چرب بگذارید.
موادغذایی سرشار از فیبر
فیبر فرآیند گوارش هضم بدن و قند خون شما را کنترل میکند. مواد غذایی با فیبر زیاد شامل سبزیجات، میوهها، آجیل، حبوبات (لوبیا، نخود فرنگی و عدس)، آرد گندم و سبوس گندم از نمونههای موادغذایی غنی در فیبر هستند.
ماهی
ماهی میتواند یک جایگزین مناسب و سالم برای گوشت و مرغ، با چربی اشباعشده و کلسترول کمتر، باشد. حداقل ۲ بار در هفته ماهیهایی از قبیل ماهی قزلآلا، ماهی خاویاری، ماهی تن، ساردینها و … که دارای امگا۳ بالایی هستند را، مصرف کنید. همچنین از ماهی سرخشده و با سطح بالای جیوه مانند ماهی های تیلفی، ماهی دزد دریایی و ماهی خالمخالی اجتناب کنید.
چربی خوب
موادغذایی حاوی چربیهای غیراشباع (چربیهای تکغیراشباع و چندتایی غیراشباع) میتوانند سطح کلسترول را کاهش دهند. این چربیهای خوب را میتوان در مواد غذایی چون آوکادو، بادام، پسته، گردو، زیتون، و روغن زیتون، روغن کانولا و … پیدا کرد. فراموش نکنید که همهی چربیها کالری بالایی دارند پس در خوردن آنها زیادهروی نکنید.
مواد غذایی که دیابتیها باید از مصرف آنها پرهیز کنند:
چربی اشباعشده
این چربیها را میتوان در محصولات لبنی با چربی و پروتئینهای حیوانی مانند گوشت گاو، هاتداگ، سوسیس و گوشت خوک یافت.
چربیهای ترانس
از این نوع چربیها در میان غذاهای فرآوری شده، محصولات پخته، شیرینی و … استفاده میشود.
کلسترول
از منابع کلسترول میتوان به محصولات لبنی پرچرب، پروتئینهای حیوانی با چربی بالا، زرده تخممرغ، جگر و سایر گوشتهای حیوانی اشاره کرد. سعی کنید با تعیین هدف برای خود، روزانه بیش از ۲۰۰ میلیگرم کلسترول مصرف نکنید.
سدیم
با تعیین هدف روزانه در تلاش باشید که کمتر از ۲۳۰۰ میلیگرم سدیم در روز مصرف کنید. با این حال، اگر فشارخون بالا دارید، این میزان باید به کمتر از ۱۵۰۰ میلیگرم سدیم در روز برسد.