زندگی سالم در میانسالی؛ چگونه پس از ۵۰ سالگی سالم زندگی کنیم؟! (قسمت اول)
زندگی سالم در میانسالی
چگونه پس از ۵۰ سالگی سالم زندگی کنیم؟! (قسمت اول)
بسیاری از ما تصور میکنیم که با ورود به دههی ششم زندگی و با گذر از سن ۵۰ سالگی، پا به سنین پیری گذاشتهایم و به صورت کلی خود را فراموش میکنیم. این دورهی سنی که معمولا با بازنشستگی افراد تقارن زمانی دارد، میانسالی نام دارد و از قضا بهترین زمان برای رسیدگی به اموری است که شاید پیش از این هیچگاه فرصت آن را پیدا نکردهاید. پس دههی ششم زندگی شما، نه تنها میتواند هیجانانگیز سپری شود، بلکه میتواند دورهای باشد که در آن بسیاری از آرزوهای شما در آن برآورده شود. پس احساس بیهوده و پوچ پیری را کنار بگذارید! شما تازه ۵۰ سال دارید و این به معنی کاهش سطح سلامتی یا هوشیاری شما نیست! اگر شما هم به تازگی شمعهای ۵۰ سالگیتان را فوت کردهاید و از این دست احساسات ناامیدکننده دارید، کافی است تا با ۴ راهحل پیشنهادی ما برای زندگی سالم پس از ۵۰ سالگی همراه شوید تا بار دیگر به زندگی خود شور، خوشبختی و سلامتی را هدیه کنید.
راهحل اول: پیدا کردن عادتهای خوب و جدید
· اگر بازنشستگی شما با ورودتان به دورهی میانسالی مصادف شده، این به این معنی است که سبک زندگیتان در حال تغییر میباشد. برای مثال اگر کارمند بودید و سبک زندگی کارمندی را پیش از این داشتید، بهتر است که از فرصت پیش روی خود، نهایت استفاده را ببرید. نیازی نیست که در ابتدا هدفهای بزرگ برای خود تعیین کنید. سنگ بزرگ، علامت نزدن است! بنابراین برای خود اهداف کوچک تعیین کنید. برای مثال اگر تا به حال وقت آنچنانی برای صبحانه خوردن نداشتید و ناچار به مصرف موادغذایی ناسالمی چون کیکهای فرآوریشده، مافین یا دونات برای صبحانه داشتید، اکنون که وقت بیشتری در اختیار دارید، آنها را با موادغذایی سالمتری چون غلات، دانههایی چون کینوا، جو دوسر، تخممرغ و لبنیات و … جایگزین کنید. این هدف، برخلاف هدفِ حذف کلیهی موادغذایی ناسالم از زندگیتان در همان ابتدا، کوچک اما قابل اجرا است.
· به مقدار کافی بخوابید. مقدار خواب کافی بدن یک بزرگسال بین ۷ تا ۹ ساعت است. برخی افراد میانسال به علت عادتهای بد خواب، دچار رخوت و کمخوابی در طول روز میشوند که این مساله در کاهش کیفیت زندگی آنها تاثیر میگذارد. اگر شما نیز در طول شب به مقدار کافی نمیخوابید، سعی کنید در طول روز با یک چرت آن را جبران کنید. همچنین توصیه میشود یک ساعت قبل از خواب از وسایلی چون تلویزیون، کامپیوتر و تلفن همراه استفاده نکنید و از لامپهای کم مصرف استفاده کنید زیرا طبق تحقیقات این فعالیتها باعث ترشح بیشتر هورمون ملاتونین[۱] در بدن شما میشود. همچنین سعی کنید هر روز راس یک ساعت مقرر در رختخواب باشید و در ساعت مشخصی بیدار شوید.
· بهداشت شخصی خود را زیر نظر داشته باشید. مراقبت از دندانها به اندازهی مراقبت از جسم شما میتواند مهم باشد. سعی کنید روزی دو بار مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. همچنین حتی در صورت عدم مشاهده مشکل خاصی در دندانهایتان، سالی یک بار برای چکآپ به دندانپزشک مراجعه نمایید.
· آمار ابتلا به بیماریها و سرطانهای مختلف پس از ۵۰ سالگی افزایش مییابد. سعی کنید در جهت پیشگیری از سرطان سالی یک بار آزمایشهای غربالگری، ماموگرافی، کولونسکوپی و … را بدهید. همچنین با پزشک خود صادق باشید و از پیشینهی بیماریهای خانوادگی خود با او صحبت کنید تا او بتواند تشخیص آزمایش مناسب شما را بدهد.
راهحل دوم: حفظ و مراقبت از روحیه
· مثبت باشید. بعضی از افراد با مقولهی افزایش سن مشکل دارند زیرا تمرکز آنها بر نیمهی خالی لیوان است. از دست دادن برخی چیزها اجتنابناپذیر است اما این افراد با این مساله، اغراقآمیزتر برخورد میکنند. افزایش سن به معنی از دست دادن زندگی سالم، فعال، جنسیت و … نیست. سعی کنید که به جوانب مثبت بیاندیشید و از فرصت خود در زندگی نهایت استفاده را ببرید و از افزایش سن خود، بهترین استفاده را بکنید.
· احساسات خود را بیان کنید. برخی افراد تصور میکنند که با افزایش سن باید صبورتر باشند که البته این صبوری لزوما معنای بدی ندارد اما زمانی مشکلساز میشود که معنی سرکوب کردن احساسات مختلف در فرد را بدهد. پنهان کردن احساسات منجر به خشم، ناراحتی، احساس گناه و در نهایت افسردگی بشود. باید بدانید که تغییرات عضو جدانشدنی زندگی هستند و غالبا از دسترس شما خارج هستند و نیازی نیست که شما به تنهایی با حجم گستردهای از این تغییرات روبرو شوید. بنابراین با یک دوست مورداعتماد، فردی از خانواده یا حتی روانشناس از احساسات خود صحبت کنید.
· اوقات فراغت خود را با چیزهای جدید پر کنید! همانطور که پیشتر گفته شد، بازنشستگی و عدم حضور فرزندان کوچک در خانه، به شما بهترین فرصت را برای پرداختن به چیزهای جدید میدهد. اگر همیشه آرزو داشتید که یک ساز بنوازید اما هیچگاه فرصتش را پیدا نکردید، اکنون زمان آن فرا رسیده است! رفتن به مسافرت و کشف مکانهای ناشناخته، یادگیری زبان جدید، ثبتنام در یک کلاس ورزشی و … همگی نمونههایی از فعالیتهایی هستند که شما میتوانید پس از ۵۰ سالگی به آنها بپردازید.
تاکنون دو راهحل برای داشتن یک زندگی جذاب و هیجانانگیز پس از ۵۰ سالگی را با یکدیگر مرور کردیم. در قسمت بعدی این مقاله نیز با ما همراه باشید تا با دو راهحل دیگر آشنا شوید!
[۱] هورمونی که در مغز ترشح میشود و به تنظیم چرخه خواب و بیداری بدن کمک میکند.