خرافات در تغذیه بارداری
زنان در تمام سنین در هنگام بارداری توصیههای گوناگونی را دریافت میکنند. آداب و رسوم فرهنگی، اعتقادات مذهبی و نظرات علمی همگی در دریافت دستور غذا موثر است. از یک نسل قبل به مادران گفته میشود مقدار خوراک و نوشیدنی را محدود کنند تا حداقل اضافه وزن ایجاد شود؛ اما در گذشته زنان باردار به خوردن غذاهای پرچرب ترغیب میشدند، چرا که اعتقاد بر این بود که هر چه مادر اضافه وزن بیشتری داشته باشد کودک از سلامت بیشتری برخوردار خواهد بود. این روزها توصیه پزشک شما به احتمال زیاد، به عادتهای خاص غذایی و میزان تناسب اندام شما پیش از شروع یا هنگام شروع بارداری بستگی خواهد داشت، یا اینکه به شما توضیح خواهند داد بارداری شما چندقلو بوده و وزن بیشتری اضافه خواهید کرد. لازم به ذکر است که سلامتی شامل چیزهایی بیش از خوب و کامل خوردن است؛ ورزش نیز به همان اندازه که قبل از بارداری اهمیت داشت مهم است؛ اگرچه ممکن است نوع و میزان آن برای حفظ سلامتی شما در طول زمان بارداری تغییر یابد.
۱. ماهی به علت وجود جیوه مضر است.
مصرف اکثر ماهیها در دوران بارداری بیخطر است. ماهی منبع سرشار از پروتئین و ویتامین بوده و همچنین میزان چربی مضر آن بسیار پایینتر از دیگر گوشتهاست. در حقیقت، میزان بالای پروتئین، اسیدهای چرب امگا_۳، ویتامین “د” و سایر مواد مغذی ماهی را به غذایی عالی برای مادران باردار و جنین در حال رشدشان تبدیل کرده است. این شایعه به خاطر کشف محققان آمریکایی در سال ۱۹۷۶ مبنی بر جذب بیش از حد جیوه موجود در آب اقیانوس توسط کوسه ماهیها، ماهی ماکرو(ماهیهای بزرگ)، شمشیر ماهی و جراح ماهی خال زرد بود. هنوز قضاوت در مورد اینکه آیا جیوه موجب بروز تاخیر رشد و تکامل در زمان خردسالی یا مشکلاتی در زمینه مهارتهای حرکتی خواهد شد قطعی نیست، بنابراین سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه میکند در دوران بارداری، از خوردن ماهیهای دارای میزان بالای جیوه خودداری کنید؛ اما شما میتوانید از خوردن ماهی آزاد، ماهی خالدار، تیلاپیا، ماهی قزلآلا و حلوا ماهی بدون نگرانی لذت ببرید.
۲. سوشی مضر است.
چه باردار باشید و چه نباشید ماهی خام خطر عفونت انگلی داشته و میتواند شما را بیمار کند. بارداری موجب افزایش و یا کاهش خطر نمیشود و همچنین احتمال هیچگونه آسیب برای جنین از این نوع عفونت وجود ندارد. اما چه باردار هستید و چه باردار نیستید مطمئن شوید ماهی از منبع قابل اطمینانی باشد.
۳. گوشت و ماهی دودی مضر است.
بسیاری از مادران در مورد مصرف گوشت یا ماهی دودی نگرانند، زیرا شنیدهاند این غذاها از درصد بالایی از نیترات برخوردار هستند، ولی در صورت مصرف متوسط، به نوزاد آسیبی نخواهند رساند.
۴. آسپارتام مضر است.
آسپارتام که یک عنصر مشترک در غذاها و نوشیدنیهای کم کالری است، در واقع نوعی اسید آمینه محسوب میشود. اسید آمینه ماده اولیه بافت پروتئینی بدن بوده و بدن به طور کامل با آن آشنایی داشته و مقاوم است. همچنین لازم به ذکر است پژوهشگران تاکنون هیچ دلیلی مبنی بر آسیب آسپارتام به جنین در حال رشد نیافتهاند.
۵. پنیر برای مادر و کودک مفید است.
اکثر مردم معتقدند پنیرهای فراوری شده و پاستوریزه نه تنها بیخطر بوده بلکه منبع سرشاری از پروتئین و کلسیم است. پنیرهایی که از شیر غیر پاستوریزه یا نجوشیده تهیه شده باشند حاوی باکتریهای خاصی هستند، مثل باکتری لیستریاس منوسیتوژن، سالمونلا و وایکولای. لیستریا منوسیتوژن به طور خاص با عوارض مشخصی از بارداری مانند درد زودرس زایمان و یا حتی سقط جنین مربوط شده است. دانشمندان در مورد پنیرهایی که زنان باردار باید از خوردن آن پرهیز کنند به توافق نرسیدهاند؛ برخی از دانشمندان طی آزمایشات به این نتیجه رسیدهاند که پاستوریزه کردن میتواند برخی از باکتریهای مفید را که احتمال خطر وجود باکتری لیسریا منوسیتوژن را کاهش میدهد را از بین ببرد؛ باکتری لیسریا منوسیتوژن در واقع، ممکن است در پنیرهای پاستوریزه بیش از پنیرهای غیر پاستوریزه وجود داشته باشد.