طرز تهیه نان چاودار خانگی | خواص نان چاودار نسبت به نان گندم و جو
آرد چاودار یکی از موادغذایی حاوی کربوهیدررات است. از نظر تئوری چون کربوهیدرات باعث سیری میشود، میتواند باعث لاغری شود. اما در واقع عملی نیست و فقط با کاهش مصرف کالری در طی روز لاغر میشوید. با این حال نان چاودار خانگی خواص بیشماری به همراه دارد. این ماده غذایی سرشار از فیبر، ویتامین E، کلسیم، آهن و پتاسیم است. به همین دلیل در کاهش بیماریهای قلبی و عروقی، جلوگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ، دیابت و سرطان پستان تاثیر زیادی دارد. همچنین این نان را به بیماران سلیاکی توصیه می کنیم. در ادامه بیشتر به طرز تهیه نان چاودار خانگی میپردازیم.
نان چاودار چه نانی است؟
این نان با مقداری آرد چاودار و به همراه آرد گندم و یا آرد جو تهیه میشود. به دلیل اینکه چاودار کمی طعم تلخ دارد، در تهیه این نان از چاودار به تنهایی استفاده نمیشود. آرد چاودار را میتوانید از شیرینیپزیها و یا نانواییهای فانتزی تهیه کنید.
نان چاودار بهتر است یا نان جو؟
جو و گندم حاوی مقادیر بالایی گلوتن هستند. اما چاودار فاقد گلوتن است. از این رو این نان برای بیماران سلیاکی یک غذای مفید محسوب میشود. البته اگر آرد چاودار به ارگوت (نوعی بیماری غلات) آلوده باشد، اثرات مخربی بر روی بدن دارد. حتی مصرف چنین آردی ممکن است باعث مرگ هم شود.
با این وجود نان چاودار فاقد کلسترول مضر است و برای کسانی که به بیماری فشارخون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی مبتلا هستند، گزینهای مناسب است. میزان مواد مغذی موجود در نان چاودار نسبت به آرد جو و گندم بیشتر است. همچنین در این نان مقدار زیادی پروتئین، ویتامین B و فیبر یافت میشود.
تنها دو تکه از این نان میتوان بخش زیادی از فولات و ریوفلاوین مورد نیاز بدن را در طی روز تأمین کند. اما مصرف نان جو و گندم تنها ۱۴ درصد ارزش غذایی نان چاودار را دارد.
مواد اولیه برای درست کردن نان با آرد چاودار
- مخمر : نصف قاشق چایخوری
- آب گرم: ۲ فنجان
- نمک: نصف قاشق چایخوری
- زیره سبز : نصف قاشق چایخوری
- آرد چاودار : نصف فنجان
- آرد گندم یا آرد جو : ۳ فنجان
- نشاسته ذرت: نصف قاشق چایخوری
- آب: نصف فنجان
طرز تهیه نان چاودار خانگی
برای درست کردن این نان به صورت زیر عمل کنید:
مرحله اول: درست کردن خمیر
برای درست کردن این نان ابتدا در یک کاسه بزرگ آرد گندم را با آرد چاودار، نمک، زیره سبز و مخمر ترکیب کنید. سپس به این ترکیب آب اضافه کنید و آن را به هم بزنید تا خمیر نرم بدست آید. اگر خمیر سفت بود، مقدار کمی آب به آن اضافه کنید و مدام آن به هم بزنید تا نان خشک نشود.
حالا خمیر بدست آمده را داخل یک پارچه نخی نمدار به مدت ۲ ساعت قرار دهید. با این کار خمیر پف میکند و نان تُردتر میشود.
مرحله دوم: درست کردن نان
در ابتدا از خمیر چند گلوله کوچک درست کنید. روی یک تخته صاف مقداری آرد بپاشید و خمیر را روی آن قرار دهید. بعد با وردنه آن را به صورت ورقههای نازک درآورید. حالا آن را داخل سینی فر بگذارید. فر را از قبل به مدت ۵ دقیقه روی دمای ۴۵۰ درجه فارنهایت قرار دهید.
نشاسته ذرت و آب را در یک ظرف با هم ترکیب کنید و به مدت ۴۵ ثانیه داخل مایکروویو قرار دهید. حالا آن را خارج کرده و بر روی نان بمالید. در این مرحله نان چاودار آماده پختن است. آن را به مدت ۳۰ دقیقه داخل فر قرار دهید.
ارزش غذایی نان چاودار
هر ۱۰۰ گرم آرد چاودار حاوی مواد مغذی زیر است:
- کالری: ۱۹۵۰
- چربی: ۷ گرم
- کربوهیدرات: ۴۰۸ گرم
- پروتئین: ۵۹ گرم
- فیبر: ۳۳ گرم
- قند: ۲ گرم