غذای بچه با غذای بزرگسال تفاوت زیادی دارد. زیرا حجم معده نوزاد و قدرت هضم سیستم گوارش هنوز به حد کامل نرسیده است. از سوی دیگر بدن نوزاد برای رشد و نمو به مواد مغذی نیاز دارد. این موضوع باعث سردرگمی مادران شده است. آنها نمیدانند برای نوزاد شش ماهه به بعد چه غذایی را تهیه کنند. در ادامه به راهنمای تغذیه نوزاد ۶ ماهه میپردازیم. نمونه غذای نوزاد شش ماهه به شما کمک میکند تا تغذیه سالم، ساده و مقوی را برای فرزند خود فراهم کنید.
غذای بچه شش ماهه باید چطور باشد؟
شروع غذای کمکی در ۵ ماهگی است و البته برخی از مادران از ۶ ماهگی این کار را انجام میدهند. براساس نظر متخصصان تغذیه باید کودک را از شش ماهگی با مواد غذایی جامد عادت دهید. هر چند باید شیردهی تا دوازده ماهگی یا بیشتر ادامه پیدا کند. اما وقتی نوزاد به ۶ ماهگی رسید، دیگر شیرمادر کفاف بدن او را نمیدهد. بنابراین طبیعی است که به غذای کمکی هم نیاز پیدا میکند.
در این سن میتوانید روزانه با یک فنحان آب جوشیده سرد شده برنامه غذایی نوزاد را شروع کنید.
چطور بفهمیم کودک برای خودن غذای جامد آماده است؟
غذای جامد برای نوزاد باید از ۶ ماهگی به او داده شود. البته در برخی از نوزادها رشد و حرکات آنها با هم تفاوت دارد. اما زمانی که نوزاد توانست صاف روی زمین بنشیند و کنترل خوبی بر روی سر، گردن و شانه داشته باشد، قادر به بلعیدن غذای جامد است.
یکی از علائم اینکه کودک برای خوردن غذای کمکی و جامد آماده است، افزایش اشتهاست. تعداد دفعات خوردن شیر در نوزاد بیش از پیش میشود. او زمانی که در حال خوردن غذا هستید، با علاقه به بشقاب غذای شما نگاه میکند. این علامتها نشان میدهد نوزاد برای خوردن غذای بچه آمادگی کافی را دارد.
برخی از نوزادان ترجیح میدهند غذاهای نرمشده (رنده شده یا له شده) بخورند. برخی هم با خوردن غذاهای سبک و انگشتی کار را شروع میکنند. در این مورد هیچ راهنمای تغذیه نوزاد به طور مشخص وجود ندارد.

میانگین افزایش وزن و رشد نوزاد
یکی از علامتهای تهیه غذای نوزاد شش ماهه افزایش وزن است. نوزادان از ۶ ماه تا ۱۲ ماه باید هر هفته بین ۵۰ تا ۱۲۰ گرم وزن اضافه کنند. توجه داشته باشید در همان هفتههای اول تولد، نوزاد با کمک شیر مادر رشد بهتری دارد. اما هر چه جلوتر میرویم، شیر مادر قادر نیست نوزاد را به وزن گفته شده برساند.
در ابتدای ۶ ماه سرعت افزایش وزن کندتر از قبل میشود اما رشد همچنان ادامه دارد.
بهترین غذای کمکی نوزاد شش ماهه
غذای نوازد ۶ ماهه باید شامل تمامی مواد مغذی باشد. اگر نوزاد شیرمادر و یا شیرخشک را مصرف میکند، به سایر ویتامینها و مواد معدنی هم نیاز دارد. غذای نوزاد شش ماهه باید شامل این ویتامینها و مواد معدنی باشد. در واقع شما باید به سراغ غذاهایی بروید که منبع غنی از این مواد مغذی هستند.
ضروت مصرف آهن برای نوزاد
وقتی نوزاد به ۶ ماه رسید، باید غذاهایی را مصرف کند که حاوی آهن است. گوشت قرمز، سبزیجات برگ سبز، کلم پیچ و کلم بروکلی تا حد زیادی حاوی آهن هستند. همچنین پنیر توفو، لوبیا، عدس و غلات به دلیل داشتن آهن برای نوزادان غذای مقوی محسوب میشود.
البته برای جذب بهتر آهن در بدن نوزاد باید ویتامین C بدنشان نیز تأمین شود. بنابراین همزمان با دادن این غذاها باید به سراغ غذاهایی بروید که حاوی ویتامین C هستند. برای مثال اگر آبگوشت را به نوزاد میدهید، در کنار آن دادن آب مرکبات هم میتواند به جذب بهتر آهن در بدن نوزاد کمک کند. از جمله غذاهایی که حاوی ویتامین C هستند میتوان به توت فرنگی، طالبی، کیوی، کلم بروکلی، فلفل و انبه اشاره کرد.

دریافت روی برای بدن نوزاد
غذای کودک ۶ ماهه باید حاوی روی (زینک) هم باشد. از جمله غذاهایی که حاوی روی است میتوان به کنجد، اسفناج، کینوا، ماست، دانه کدو، گوشت کاو، گوسفند و بوقلمون اشاره کرد. برخی از این غذا سفت هستند و جویدن آنها برای نوزاد شش ماهه کمی سخت است. بنابراین با پختن، رنده کردن و یا له کردن میتوانیدن بلعیدنشان را برای نوزاد خود راحتتر کنید.
دریافت ویتامین A
یکی دیگر از مواد مغذی که باید در غذای کمکی نوزاد شش ماهه وجود داشته باشد، ویتامین A است. این ویتامین در غذاهایی مثل نارنگی، هویج، سیب زمینی، سبزیجات برگ سبز، پنیر، کره، ماهی ساردین، گوشت گاو و گوشت بره یافت میشود. ویتامین A برای تقویت بینایی نوزاد ضرورت دارد.
تأمین ویتامین D برای نوزاد
در راهنمای تغذیه نوزاد تاکید زیادی بر روی ویتامین دی شده است. این ویتامین به رشد و استحکام استخوانهای نوزاد کمک زیادی میکند. برای تأمین ویتامین D مورد نیاز نوزاد شش ماهه میتوانید غذاهایی مثل شیر گاو، ماست، ماهی ساردین و برخی از غلات سبوسدار را بدهید. هر چند شیر مادر هم حاوی مقداری از این ویتامین است. اما برای بدن نوزاد شش ماهه کافی نیست.

تأمین امگا ۳ برای بدن نوزاد
یکی دیگر از مواد مغذی در غذای نوزاد ۶ ماهه امگا ۳ است. این ماده مغذی در غذایی مثل ماهی قزلآلا و ماهی ساردین، مغزها و دانههای یافت میشود.
نکته پایانی
برای تهیه غذای کمکی نوزاد شش ماهه باید غذای او را از غذای اعضا خانواده جدا کنید. غذاهای نرم و له شده را به همه چیز ترجیح دهید. ابتدا غذای کودک را با ۲-۳ قاشق مرباخوری شروع کنید. سپس براساس نظر متخصص تغذیه آن را افزایش دهید.