رژیم غذایی کم کاری تیروئید، چه موادغذایی بهتر است نخوریم؟
کم کاری تیروئید یک بیماری شایع است که با رعایت نکات تغذیهای مربوط به این بیماری، کاملا قابل کنترل خواهد بود. ابتدا با هم کمی درباره علائم این بیماری صحبت خواهیم کرد. و در ادامه رژیم غذایی مناسب و این که چه چیزی باید بخوریم و یا از خوردن چه موادی باید پرهیز کرد، با هم صحبت میکنیم. همچنین نکات طب سنتی درباره کم کاری تیروئید را بررسی خواهیم کرد. با تیم کرفس همراه باشید.
کم کاری تیروئید چیست؟
تیروئید یک غده کوچک و به شکل پروانه است. این غده در قسمت جلوی گردن شما قرار دارد. هورمون هایی که آزاد میکند، برای کمک به بدن شما در تنظیم و استفاده از انرژی موردنیاز ماهیچهها و دیگر اعضای بدن، کاربرد دارد.
و هنگامی که بدن شما به اندازه کافی هورمون تیروئید را تولید نکند، کم کاری تیروئید رخ میدهد.
بدون مقدار مناسب هورمونهای تیروئید، عملکردهای طبیعی بدن شما مثل ضربان قلب و یا نحوه عملکرد دستگاه گوارش کند می شوند.
کم کاری تیروئید یا تیروئید غیرفعال، بیشتر روی خانمها تأثیر دارد. و میتواند در هر سنی شروع شود. و با یک آزمایش معمولی خون، قابل تشخیص است.
علائم و نشانه ها
علائم و نشانه های کم کاری تیروئید، در افراد مختلف و با توجه به شدت بیماری، متفاوت است. علائمی مانند:
خستگی
افسردگی
یبوست
افزایش کلسترول خون
درد و سفتی مفاصل
خشک شدن موها
اختلال در حافظه
احساس سرما
خشکی پوست
مشکلات باروری یا تغییرات قاعدگی
کوفتگی
افزایش وزن
ضعف عضلانی
کاهش تعریق
کندی ضربان قلب
پف بودن صورت
چه موادغذایی بهتر است که نخوریم؟
اگر به بیماری کم کاری تیروئید مبتلا هستید،آنچه شما در رژیم غذایی روزانه خود مصرف میکنید، میتواند بر غده تیروئید شما تأثیر بگذارد. و همچنین توانایی بدن در استفاده از هورمون تیروئید را تجت تاثیر قرار دهد. بیایید با هم بررسی کنیم که رژیم غذایی برای بیماران کم کاری تیروئید به چه صورت است. و از مصرف کدام غذاها بهتر است جلوگیری کنیم تا بیماری تحت کنترل ما باشد.
برخی از مواد غذایی به شدت بر عملکرد غده تیروئید تأثیر میگذارند. و برخی دیگر توانایی بدن در جذب هورمونهای جایگزین را کاهش میدهند.
سبزیجات صلیبی مانند کلم بروکلی و گلکلم
سبزیجاتی مانند کلم بروکلی و گلکلم سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی هستند. اما در صورتی که دچار کمبود ید در بدن هستید، در تولید هورمون تیروئید اختلال ایجاد میکنند. بنابراین، بهتر است که مصرف جوانه بروکسل، کلم، گل کلم و شلغم را محدود کنید.
بر طبق تحقیقات دانشمندان، هضم این نوع از سبزیجات، توانایی تیروئید در استفاده از ید را محدود میکند.
بهتر است در صورت مصرف این سبزیجات، از نوع پخته آنها استفاده کنید.
گلوتن موجود در نان، ماکارونی و برنج
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید بهتر است مصرف گلوتن و پروتئین موجود در گندم، جو، چاودار و سایر غلات را به حداقل برسانند. زیرا این مواد با تحریک روده کوچک، مانع از جذب هورمونهای تیروئید موجود در دارو میشوند.
بهتر است انواع نان، ماکارونی و برنج را به همراه سبزیجات مصرف کنید. زیرا فیبر و سایر مواد مغذی موجود در سبزیجات، میتوانند به بهبود فعالیت روده کمک کنند.
غذاهای چرب و سرخ شده
چربیها باعث اختلال در توانایی بدن برای جذب داروهای تیروئید می شوند. همچنین ممکن است چربیها در توانایی تیروئید برای تولید هورمون، اختلال ایجاد کنند.
غذاهای قندی
کم کاری تیروئید موجب کند شدن متابولیسم بدن میشود. حال اگر در مصرف مواد قندی و با میزان کالری بالا، جوانب احتیاط را رعایت نکنید، مطمئنا موجب چاقی بیش از حد در شما میشود. بهتر است مقدار قندی که میخورید را کاهش دهید تا همیشه تناسب اندام داشته باشید.
غذاهای فرآوری شده
غذاهای فرآوری شده میزان سدیم بالایی دارند. این درحالیست که افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید از مصرف سدیم بالا خودداری کنند. داشتن تیروئید کم تحرک، خطر ابتلا به فشار خون را در فرد افزایش میدهد. و سدیم بیش از حد، این خطر را تا چند برابر بیشتر میکند.
طبق گزارشات انجمن قلب آمریکا، افرادی که فشار خون بالا دارند، میزان سدیم خود را باید به ۱۵۰۰ میلی گرم در روز کاهش دهند.
فیبر اضافی از حبوبات
دریافت مقدار کافی فیبر برای هر انسان به صورت روزانه مفید است. اما اگر این مقدار خیلی زیاد باشد، درمان کم کاری تیروئید را با مشکلات زیادی روبهرو میکند. فیبر حاصل از غلات سبوسدار، سبزیجات، میوه ها و حبوبات در مقادیر زیاد میتواند در جذب داروهای جایگزین هورمون تیروئید دخالت کند.
قهوه و کافئین
کافئین مانع از جذب هورمون تیروئید از طریق داروها میشود. شما باید قهوه یا چای روزانه خود را با فاصله حداقل نیم ساعت، با قرص تیروئید مصرف کنید. رژیم غذایی کم کاری تیروئید در طب سنتی نیز به کاهش مصرف کافئین در این بیماران اشاره کرده است.
رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید
رژیم غذایی مناسب برای کم کاری تیروئید، ترکیبات و مکملهای خاصی هستند که به جذب هورمون تیروئید کمک میکنند.
میوهها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان
زغال اخته، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای و سایر غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان ها برای بیماری تیروئید بسیار مناسب هستند.
سلنیوم
مقادیر کمی سلنیوم برای درست کار کردن هورمونهای تیروئید لازم است. دانه آفتابگردان یکی از این مواد سرشار از سلنیوم است.
تیروزین
اسید آمینهای به نام تیروزین نیز مفید میباشد. منابع خوب تیروزین عبارتند از: گوشت و لبنیات.
به خاطر داشته باشید که مصرف قرص تیروئید را هیچگاه نباید خودسرانه قطع کنید. و برای بررسی دوز دارو حتما با پزشک خود در ارتباط باشید. خصوصا مادران باردار که علاوه بر رعایت رژیم غذایی کم کاری تیروئید در بارداری، حتما باید مصرف مداوم قرص را نیز رعایت کنند.