آشنایی با بیماری لوسمی ، شایع ترین علائم سرطان خون
بیماری لوسمی چیست؟ در این مقاله قصد داریم به معرفی بیماری لوسمی یا سرطان خون بپردازیم. و نشانهها و علائم این بیماری، عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به آن و روشهای درمانی مربوط به این نوع سرطان را مورد بررسی قرار دهیم. برای آشنایی بیشتر با بیماری لوسمی و شناخت علائم، فاکتورهای خطر و درمانهای آن، مطالعه این مقاله را از دست ندهید. و در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
سرطان خون یا بیماری لوسمی چیست؟
سرطان خون که با عنوان سرطان مغز استخوان نیز شناخته میشود، به عنوان یک بیماری مربوط به دستگاه گردش خون و سلولهای خونی شناخته میشود. مغز استخوان وظیفه تولید سلولهای خونی را بر عهده دارد. در اثر بیماری لوسمی، مشکلاتی در تولید انواع سلولهای خونی ایجاد میشود.
انواع مختلفی از سلولهای خونی شامل گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها در خون انسان وجود دارند. سرطان خون معمولا بر تولید گلبولهای سفید خون اثر منفی میگذارد. در نتیجه گلبولهای سفید که نقش بسیار مهم و اساسی در سیستم ایمنی بدن ایفا میکنند و به عنوان سربازان بدن ما در برابر انواع بیماریها شناخته میشوند، عملکرد مناسبی نخواهند داشت. بنابراین سیستم ایمنی افراد مبتلا به بیماری لوسمی نسبت به سایر افراد ضعیفتر خواهد بود.
علاوه بر این، گلبولهای سفید ممکن است عملکرد غیر عادی نیز داشته باشند. و به سلولهای طبیعی بدن حمله کنند. و آنها را از بین ببرند. همچنین ممکن است این سلولهای غیر عادی به سرعت زیاد شوند. بنابراین تشخیص به موقع و اقدام سریع برای درمان این بیماری مزمن، یکی از عوامل بسیار مهم و تاثیر گذار در روند درمان و کنترل علائم آن است.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، احتمال ابتلا به سرطان خون در افراد بالای ۵۵ سال و همچنین کودکان و نوجوانان زیر ۱۵ سال بیشتر از سایرین است. این بیماری یک بیماری مزمن به شمار میرود. و ممکن است با شدتهای متفاوتی در افراد مختلف مشاهده شود. نوع حاد سرطان خون میتواند به سرعت پیشرفت کند. به همین دلیل علائم، عوارض و ادامه زندگی افراد مبتلا به بیماری لوسمی به نوع و شدت این بیماری بستگی خواهد داشت.
علل ابتلا به سرطان خون
علت اصلی ابتلای افراد به سرطان خون هنوز شناخته نشده است. با این حال عواملی وجود دارند که بر اساس تحقیقات صورت گرفته، ممکن است خطر ابتلا به لوسمی را افزایش دهند. شایع ترین این عوامل عبارتند از:
سابقه خانوادگی در ابتلا به سرطان خون، سیگار کشیدن و استعمال انواع دخانیات، برخی اختلالات ژنتیکی مانند سندروم داون، اختلالات خونی مانند سندروم میلودیسپلاستیک، بیماران سرطانی که تحت شیمی درمانی یا پرتو درمانی قرار گرفتهاند، قرار گرفتن زیاد در معرض برخی مواد شیمیایی مانند بنزین و قرار گرفتن در معرض تابش شدید نور خورشید به مدت طولانی.
علائم و نشانههای ابتلا به سرطان خون
در این قسمت به معرفی شایع ترین علائم بیماری لوسمی خواهیم پرداخت. این علائم و نشانهها عبارتند از:
تعریق بیش از حد بدن به ویژه در شب، خستگی و ضعف زیاد که با استراحت هم رفع نمیشود، لاغری ناخواسته و کاهش وزن ناگهانی، احساس درد و حساسیت در استخوانها، متورم شدن غدد لنفاوی که با درد همراه نیستند و معمولا در نواحی گردن و زیر بغل این اتفاق میافتد، بزرگ شدن کبد یا طحال، مشکلات پوستی مانند ایجاد شدن لکههای قرمز روی پوست، خونریزی و کبودی بدن که خیلی راحت و در اثر عوامل جزئی اتفاق بیوفتد، تب و لرز، عفونتهای مکرر و همچنین لخته شدن ضعیف خون.
سایر عوامل و نشانهها مانند کم خونی، داشتن علائم شبیه به بیماری آنفولانزا، مشکلات دستگاه گوارش و همچنین بروز مشکل و بیماریها در ریهها و کلیهها و قلب نیز میتواند نشانه ابتلا به بیماری سرطان خون باشد و حتی ممکن است در اثر ابتلا به بیماری لوسمی و انتشار عوارض آن به سایر نقاط بدن، مشکلاتی برای قلب، کلیهها و ریهها به وجود آمده باشد.
درمان لوسمی
درمان بیماری لوسمی یا سرطان خون به نوع و شدت بیماری وابسته است. همچنین سن فرد مبتلا به لوسمی و وضعیت سلامتی او نیز در انتخاب روش درمانی مناسب توسط پزشک اهمیت بالایی خواهد داشت. اگر بیماری خیلی حاد نباشد و سرعت پیشرفت آن کم باشد، معمولا از درمانهای هدفمندتر و با دوزهای دارویی پایینتر استفاده میشود.
جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمانی و در برخی موارد پیوند مغز استخوان از یک فرد سالم به فرد بیمار، از رایج ترین روشهای درمانی به شمار میروند. باید توجه داشت که تشخیص زود هنگام این بیماری و اقدام به موقع برای درمان آن در روند درمان این بیماری بسیار موثر خواهد بود.
با پیشرفت علم پزشکی و معرفی داروها و روشهای درمانی جدید، درمان لوسمی موثرتر، هدفمندتر و با عوارض کمتری همراه شده است. در نتیجه درمان سرطان خون در سالهای اخیر با موفقیت بیشتری همراه شده است. امید است با پیشرفت هرچه بیشتر علم پزشکی بتوان افراد و بیماران بیشتری را از خطر این بیماری مزمن نجات داد.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی بیماری لوسمی یا سرطان خون پرداختیم. همچنین نام دیگر این بیماری سرطان مغز استخوان است. که به دلیل تولید سلولها و گلبولهای خونی در مغز استخوان و مشکلاتی که در این قسمت اتفاق میافتد، به این نام هم شناخته میشود. تشخیص زود هنگام و شروع به موقع درمان در بیماری لوسمی از اهمیت بالایی برخوردار است. در نتیجه افراد مختلف به ویژه کسانی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان خون یا انواع مختلف سرطانها را دارند، باید مراقب علائم این بیماری باشند. امیدواریم با مطالعه این مقاله به شناخت مناسبی از سرطان خون دست پیدا کرده باشید.
منابع: