رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

تغییر وزن پس از درمان سرطان پستان 

پس از درمان سرطان پستان، ممکن است متوجه شوید دچار اضافه وزن شده‌اید و یا وزن کم کرده‌اید. بهتر است در این مورد با پزشک یا پرستار خود مشورت شود. آنها می‌توانند تشخیص دهند آیا وزن فعلی بیمار مناسب است یا خیر. برای این منظور آنها وزن و قد بیمار را اندازه می‌گیرند و شاخص جرم بدن (BMI) را محاسبه می‌کند. اگر این شاخص بسیار زیاد یا کم باشد و شما نیاز به رژیم غذایی خاصی داشته باشید، آن‌ها ممکن است شما را به متخصص تغذیه معرفی کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند در مورد مکان‌هایی که به همین منظور تاسیس شده‌اند؛ و هدفشان کمک به افراد برای مدیریت وزن خود و فعال‌تر شدن است، به شما اطلاع دهند.

چگونه پس از درمان سرطان پستان می توان وزن کم کرد 

به‌طورمعمول زمانی که کالری مصرفی از کالری دریافتی کمتر باشد، دچار اضافه وزن می‌شوید.

برخی از افراد هنگام درمان یا پس‌ از آن دچار افزایش وزن می‌شود و این موضوع باعث ناراحتی آنها می‌گردد. علت این اضافه وزن ممکن است عوامل زیر باشد:

  • عوارض جانبی بعضی از داروها که اشتها را افزایش می‌دهند
  • حفظ مایعات در بدن
  • فعالیت کمتر نسبت به گذشته
  • پرخوری به دلیل استرس و یا تغییر زندگی روزمره
  • یائسگی 

چگونه به‌صورت سالم می‌توان وزن کم کرد

اگر قصد دارید پس از درمان وزن خود را کاهش دهید، هدفتان باید کاهش وزن بین نیم تا یک کیلو گرم در هفته باشد. تنها راهی که ممکن است به صورت سالم وزن کم کرد و در آن وزن باقی ماند، ایجاد تغییرات همیشگی در عادات خوراکی و ورزش است.  تغییرات زیر ممکن است به شما در این امر کمک کنند:

  • کاهش مقدار غذای هر وعده
  • مصرف روزانه حداقل ۵ وعده سبزیجات و میوه 
  • استفاده از محصولات تهیه شده با غلات کامل
  • استفاده از لبنیات کم چرب
  • استفاده از برش های نازک گوشت و حذف چربی تا جای ممکن 
  • استفاده از حبوبات در رژیم غذایی
  • کم کردن مصرف نوشیدنی‌های الکلی 
  • کم کردن مصرف بیسکویت شکلات و کیک و سرخ کردنی‌ها
  • سفارش غذاهای سالم هنگامی که بیرون غذا می‌خورید و فراموش نکنید غذاهای رستوران پرکالری و چرب هستند.

بعضی از مردم از گروه‌ها و انجمن‌های محلی نیز کمک می‌گیرند. همچنین در کنار تغذیه سالم، ورزش به صورت منظم لازم است. 

چگونه می‌توان پس از درمان وزن اضافه کرد 

 اگر در طول درمان دچار کاهش وزن شوید، با تغییرات کوچک در رژیم خود می‌توانید آن را جبران کنید. برای افزایش وزن به طور سالم باید کالری و پروتئین بیشتری مصرف کرد. روزی سه وعده غذا و چند میان‌وعده بخورید. غذاهای سرشار از پروتئین مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ، آجیل و غذاهای حاوی چربی‌های مفید مانند آووکادو، روغن زیتون و کره بادام‌زمینی مصرف کنید.

سلامت استخوان‌ها پس از درمان سرطان پستان

در بعضی افراد شیمی‏‌درمانی و هورمون‌درمانی ممکن است روی سلامت استخوان‌هایشان تاثیر منفی بگذارد. همچنین خطر ابتلا به مشکلات مربوط به استخوان مانند پوکی استخوان در آنها افزایش یابد. این موضوع به عواملی مانند وضعیت یائسگی هنگام درمان بستگی دارد. این مهم است که رژیم شما کلسیم کافی را داشته باشد زیرا کلسیم برای استخوان‌های سالم بسیار حیاتی است.

 ویتامین‌ها و مکمل‌های غذایی هنگام و پس از درمان سرطان پستان 

اگر بیمار نتواند در حین درمان و پس از آن مواد مغذی را از رژیم غذایی دریافت کند، احتمالا پزشک مکمل‌های غذایی تجویز می‌کند. برای مثال اگر سلامت استخوان تحت تاثیر قرار گرفته باشد، پزشک ممکن است ویتامین دی و کلسیم تجویز کند. با این وجود تا زمانی که در ریکاوری پس از درمان مشکلی وجود نداشته باشد، نیازی به مصرف مکمل‌های غذایی نیست.

بعضی از مردم مشتاقند بدانند که آیا برخی محصولات گیاهی می‌توانند به عوارض جانبی درمان کمک کند یا خیر. به هر حال، شواهد متناقضی در مورد ایمنی یا اثربخشی محصولات گیاهی وجود دارد.  برخی از این محصولات ممکن است بر نحوه عملکرد یک سری از درمان‌های سرطان تأثیر بگذارند. در این مورد با پزشک خود صحبت کنید.

رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

نکاتی در مورد رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

چیزی که می خورید روی وزن شما تاثیر دارد و چاقی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد. هر کیلوگرم اضافی احتمال بازگشت بیماری را افزایش می‌دهد. در صورتی که یک رژیم سالم که سرشار از سبزیجات، غلات کامل، مرغ و ماهی باشد شانس شما را برای زندگی طولانی‌تر بیشتر می‌کند. محققان دقیقا نمی‌دانند چرا تغذیه مناسب، مفید است اما در مورد مزایای آن شکی ندارد.

رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

آیا سویا بی‌خطر است؟

غذاهایی که از سویا تهیه می‌شوند حاوی مواد شیمیایی به اسم فیتواستروژن هستند که شبیه استروژن عمل می‌کند. این موضوع باعث ایجاد نگرانی در مورد زنان مبتلا به سرطان پستانی می‌شود که برای رشد از استروژن به عنوان سوخت استفاده می‌کنند. اما تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که سویا خطر ابتلا به سرطان را افزایش نمی‌دهد، حتی ممکن است شانس بازگشت بیماری را کاهش دهد. با این وجود باید در مورد مکمل‌های سویا احتیاط کرد چرا که محققان مطالعات زیادی در این مورد نداشتند.

رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

آیا شکر را باید حذف کرد؟

این تفکر که سرطان از شیرینی‌ها تغذیه می‌کند مدت ها وجود داشته. اما واقعیت پیچیده‌تر از اینهاست. اضافه کردن یک قاشق شکر به قهوه به طور مستقیم باعث تسریع رشد سلول‌های سرطانی نمی‌شود. اما همچنان بهتر است  مراقب مقدار شکری که مصرف می‌کنید باشید. زیرا مصرف بیش از حد شکر باعث چاقی و دیگر بیماری‌ها می‌شود و احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند 

غذاهای گیاهی

اگر غذاهای گیاهی بیشتری بخورید احتمال ابتلا به سرطان پستان در شما کاهش می‌یابد. محققان تاکید دارند که این روش به ویژه در سرطان‌های تهاجمی‌تر مناسب است. میوه‌ها و سبزیجات همچنین به کنترل وزن کمک می‌کنند و همین امر خطر بازگشت سرطان پستان را کاهش می‌دهد.

غلات کامل

هنگامی که غلات فرآوری‌نشده مانند گندم، جو، ذرت، بلغور و برنج را به رژیم خود اضافه می‌کنید احتمال ابتلا به سرطان پستان در شما کاهش می‌یابد. این غذاها موادی به نام فیتوکمیکال دارند که می‌توانند خطر بازگشت سرطان پستان را کاهش دهند. همچنین به شما در برابر بیماری‌های قلبی و عروقی کمک می‌کنند. این موضوع از این جهت می‌تواند مهم باشد که بعضی از درمان‌های سرطان پستان به قلب آسیب می‌رسانند.

الکل در رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

ارتباط بین مشروبات الکلی و سرطان پستان واضح نیست. آبجو و شراب استروژن را در بدن افزایش می‌دهند. این موجب نگرانی‌هایی در مورد تومورهایی که به هورمون حساس هستند، شده است. بعضی تحقیقات نشان می‌دهند کسانی که بیش از دو بار در هفته مشروبات الکلی مصرف می‌کنند، احتمال بازگشت سرطان پستان در آنها بالا می‌رود. از طرفی، دیگر تحقیقات می‌گویند مشروبات الکلی می‌تواند مفید هم باشند. واقعیت اینجاست هرچه که باشد تاثیر الکل بر روی بیماری سرطان پستان زیاد نیست.

آیا غذاهای ارگانیک بهتر هستند؟

محصولات ارگانیک غذاهایی هستند که بدون استفاده از آفت‌کش‌ها پرورش داده می‌شوند. یک پژوهش فرانسوی که بسیار   مشهور شد، مصرف غذاهای ارگانیک و کاهش خطر ابتلا به سرطان را مرتبط می‌دانست، اما این موضوع راه بسیاری تا اثبات دارد. مهمترین چیزی که همه دانشمندان به آن اتفاق نظر دارند، خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات است. همچنین به شستشوی دقیق آنها برای از بین بردن مواد شیمیایی تاکید می‌شود.

رزیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

حقایق در مورد چربی

در بعضی از تحقیقات گفته‌شده‌است که چربی در رشد تومورهای پستان موثر است. اما این تحقیقات شفاف نیستند. بهترین کاری که می‌توان کرد این است که چربی های اشباع شده و چربی های ترانس را محدود کنید – که در غذاهایی مانند گوشت گاو، کره، پنیر، بستنی، غذاهای سرخ شده و کالاهای پخته شده تجاری وجود دارد. برای به دست آوردن پروتئین سراغ موادی با چربی‌های اندک بروید مانند مرغ و ماهی.

غذاهای پرفیبر مصرف کنید

اگر مقدار زیادی غلات کامل، میوه و سبزیجات مصرف کنید، به طور طبیعی  فیبر دریافت خواهید کرد. مصرف فیبر برای سلامت عمومی شما به ویژه برای قند خون، قلب و دستگاه گوارش مفید است. بعضی از تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف غذاهای فیبردار خطر ابتلا به سرطان و بازگشت آن را کم می‌کند. فیبرها به طور خاص در برابر تومورهای تهاجمی مفید هستند.

رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

ویتامین دی در رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

تحقیقات نشان داده‌اند که کمبود ویتامین دی باعث افزایش خطر احتمال ابتلا به سرطان پستان می‌شود. کمبود ویتامین دی همچنین ممکن است در رشد تومورها نقش داشته باشد. آن را با ماهی سالمون، صدف، شاه ماهی، ماهی خال مخالی و ساردین به رژیم غذایی خود اضافه کنید. همچنین می‌توانید شیر، ماست و آب پرتقال غنی شده با ویتامین دی را مصرف کنید.

رژیم غذایی پس از درمان سرطان پستان

فلاونوئیدها (Flavonoids)

این مواد شیمیایی، که در گیاهان خاص مشاهده می‌شوند، با پایین آوردن احتمال بازگشت سرطان پستان مرتبط هستند. این شواهد برای دو نوع خاص، فلاونول‌ها و فلاون‌ها، به ویژه برای زنانی که در دوران یائسگی قرار دارند قوی‌تر است. فلاونول‌ها در پیاز، کلم بروکلی و چای یافت می‌شوند. فلاون‌ها به همراه جعفری، کرفس و نوشیدنی‌های بابونه.

 شبه کاروتن‌ها (Carotenoid)

شبه کاروتن‌ها نوع دیگری از فیتوکمیکال در غذاهای گیاهی است که خطر ابتلا به سرطان پستان و بازگشت آن را کاهش می‌دهد. شبه کاروتن‌ها در میوه و سبزیجات با رنگ نارنجی، زرد و سبز وجود دارد. برای مثال می‌توان از هویج، کدو تنبل، کدو حلوایی، اسفناج، کاهو و سیب زمینی شیرین نام برد.

ترکیبات اسید فنیک

تحقیقات نشان می‌دهند مصرف این نوع مواد باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان و در بعضی موارد کاهش سرعت رشد تومور می‌شود. این مواد در سیر، چای سبز، دانه‌های سویا وجود دارد. همچنین در میوه و سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، گوجه، خیار و هندوانه یافت می شود. 

مکمل‌هایی که نباید مصرف کرد

شما ممکن است به درمان‌هایی که ادعا می‌کنند به طور طبیعی سرطان پستان و دیگر مشکلات را درمان می کند، علاقه‌مند باشید. اما بعضی از ترکیبات گیاهی وجود دارد که اگر مبتلا به سرطان پستان باید از آنها دوری کنید. این گیاهان شامل شبدر قرمز، زغال اخته، دونگ کوای (dong quai)، گل پامچال و شیرین بیان هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *