فست فود یا غذای فوری چیست؟
فست فود یا غذای فوری چیست؟
فست فود یا غذای فوری اسمی است که برای غذاهایی که به سرعت آماده خوردن میشوند انتخاب شده است. در کشور ما انواع ساندویچ به ویژه همبرگر از فست فودهای رایج محسوب میشوند.
معمولا فست فودها با استفاده از سرخ شدن در انواع روغن آماده شده و به همراه انواع سسها مانند سس مایونز مصرف میشوند. این غذاها به علت سرد و گرم شدن بسیار، اکثر مواد مغذی خود را از دست داده و تغذیه دائم از آنها موجب کمبود برخی از ویتامینها و املاح در بدن شده و در طولانی مدت میتواند مسبب بسیاری از بیماریها باشد.
مصرف طولانی مدت فست فودها مجموعهای از مشکلات را به دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن وارد میکند و برنامه غذایی نامناسب یکی از عوامل مهم در بروز بیماریهای قلبی و عروقی است که سبب تغییرات در چربی خون شده و در ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی تاثیر بالایی دارد.
رستورانهای فست فود
رستورانهای فست فود دو شاخص اصلی دارند. یکی آن که غذا پس از سفارش سریعا آماده شده و با حداقل امکانات به مشتری ارائه میشود. این غذاها در رستوران در حجم زیاد تولید شده و گرم نگه داشته میشود؛ یا پس از سفارش مشتری دوباره گرم میشوند. بسیاری از این رستورانها به صورت زنجیرهای فعالیت کرده و محصولات غذایی هر یک از این شعبات در یک واحد کنترل کیفیت میشود.
آیا فست فودها مضرند؟!
برای نشان دادن آسیبهای انواع فست فود بر سلامت انسان در سال ۲۰۰۴ میلادی فیلم مستندی ساخته شد که کارگردان آن به مدت یک ماه، هیچ چیز به جز فست فودهای مک دونالد را مصرف نکرده و هیچ فعالیت بدنی انجام نداد. در پایان این مدت او بسیار چاق شده و به انواع بیماریها مبتلا شد.
نتایج آخرین مطالعات دانشمندان نشان داده است، جوانان و نوجوانانی که در یکی از وعدههای غذایی روزانه خود فست فود میخورند، نسبت به سایر همسالان خود کالری، نمک و چربی بیشتر دریافت کرده و ویتامین و مواد معدنی بدن آنها کاهش مییابد.
بسیاری از رستورانها غذاهای خود را برای آنکه طعم لذیذتری پیدا کند آغشته به چربی کرده (مانند کره اضافه و یا همبرگر به همراه انواع پنیر) یا غذا را در روغن زیاد سرخ میکنند.
میزان مصرف مناسب چربی برای یک فرد بهطور میانگین ۶۰ گرم در روز است. این در حالی است که میزان چربی یک وعده فست فود بالاتر از این میزان مجاز است.
نکته
کالری در واقع میزان انرژی است که ما از یک غذا دریافت میکنیم. میزان کالری که در یک وعده غذایی فست فود مصرف میشود میتواند برای سلامت ما تاثیر منفی بگذارد.
پزشکان تغذیه سراسر جهان علیه فست فودها!
بسیاری از کارشناسان بهداشت و سلامت در سراسر دنیا به مقابله با فست فود برخاستهاند. در طی چند سال اخیر دعاوی حقوقی زیادی صورت گرفته که یک طرف آن صاحبان صنایع فست فود قرار داشتهاند. اما چرا فست فود این قدر مغضوب است؟ این سئوال، جوابهای زیادی میتواند داشته باشد.
برای مثال در جهت حفظ و نگهداری دراز مدت غذاهای حاضری و خوشمزهتر کردن آنها، از افزودنیهای متعددی استفاده میشود. این افزودنیها به همراه دیگر فرآیندهای انجام شده بر روی غذا، موجب از دست رفتن بخش زیادی از ارزش غذایی فست فود میشود.
بنابر نظر قاطع کارشناسان تغذیه و متخصصان علوم پزشکی، مصرف مداوم «فست فودها» یا غذاهای آماده منجر به انواع اختلال در دستگاه عصبی، نظیر سردرد، مشکلات پوستی همچون خارش، ضایعات موضعی پوستی و کهیر، اختلال در دستگاه تنفس همچون سرفه، آسم، پولیپهای بینی و دیگر اختلالات تنفسی میشود.
میگوییم و مینویسیم که تغذیه نامطلوب و پرخوری و بدخوری یکی از دلایل عمده شیوع بیماریهای مزمن و غیر واگیر است که با شتاب زیادی در همه جوامع از جمله در ایران نیز در حال گسترش است.
یافتههای جدید محققان نشان میدهد جوانانی که به فست فود عادت دارند، با چاقی و مشکلات ناشی از آن درگیر هستند. نتایج یک مطالعه ۱۵ ساله روی جوانانی که پا به سن گذاشتهاند، نشان داد آنهایی که در جوانی از فست فود به عنوان یک وعده غذایی استفاده میکردند، ۱۰ درصد چاق تر از دیگران هستند.
همچنین در مناطقی که تعداد رستورانهای فست فود کمتر است، بیماریهای قلبی و عروقی کاهش مییابد. برعکس در مناطقی که مردم به غذاهای فست فود عادت دارند، شیوع بیماریهای قلبی و چاقی بیشتر است.
مضرات فست فود
۱. نمک بالا
بسیاری از فست فودها میزان نمک بالایی دارند. مصرف بیش از حد نمک منجر به افزایش فشار خون، حفظ آب در بدن و در نتیجه چاقی منجر خواهد شد. مصرفکنندگان فست فود حتی گاهی به برخی از مشتقات آن مانند سیبزمینی سرخ کرده نیز بهطور جداگانه نمک میزنند.
۲. چربی بالا
در رستورانها و کافیشاپها به فست فودهایی مانند چیزبرگر و چیکنناگت چربی اضافه میکنند. شیوه طبخ بسیاری از این نوع غذاها، فرو کردن مواد غذایی در روغنهای اشباعشده است. این کار میزان چربی آنها را افزایش خواهد داد.
۳. کالری بالا
هات داگ، مرغسوخاری و فلافل سرشار از کالری هستند. یک وعده غذایی فست فود مانند یک ساندویچ چیزبرگر یا سیبزمینیسرخ کرده میتواند میزان کالری مورد نیاز یک فرد در ۲ روز را در یک وعده به او بدهد. حتی غذاهای سالمتری مانند سالاد نیز اگر حاوی تکههای ژامبون و یا انواع سس باشند، میزان کالری بسیار بالایی خواهند داشت.
۴. نوشابهها و انواع آبمیوه
نوشیدنیهای رایج در بازار شامل انواع نوشابه و آبمیوه است که اغلب آنها مملو از شکر هستند. مصرف بیش از حد مایعات پرکالری میتواند ندانسته ما را به سمت چاقی سوق دهد.
نکته
تصور اکثر افراد این است که دوغ نوشیدنی سالمی محسوب میشود؛ اما باید بدانید که کالری و میزان نمک انواع دوغهای کارخانهای از این نوشیدنی غذایی ناسالم ساخته است. برای اطلاع بهتر از میزان کالری انواع دوغ میتوانید به اپلیکیشن کالری شمار کرفس مراجعه کنید.
۵. رژیم غذایی ناسالم
بسیاری از گزینههای موجود در منوی رستورانها فاقد مواد غذایی ارزشمند هستند. تمرکز اصلی در وعدههای غذایی روی پروتئینهایی است که آغشته به چربی بوده و حاوی گوشت هستند. وعدههای غذایی به ندرت حاوی میزان مناسبی از غلات، سبزیجات تازه و میوههای متنوعی هستند که برای یک رژیم غذایی سالم و متعادل لازم است.
۶. صرف غذا حین حرکت
همه ما تا بحال در مورد سیستم ماشینی مک دونالد شنیدهایم و یا در کشور خودمان با فروشندههای ساندویچ در مترو و ترمینالها مواجه شدهایم. خوردن فست فود افراد را تشویق به خوردن درحال حرکت میکند و روز به روز افراد بیشتری به این سیستم عادت میکنند. فست فودها برای جلوگیری از اتلاف وقت ساخته شده و افراد را تشویق میکند تا اینکه غذایشان را حین انجام کار دیگری بخورند.
این اتفاق باعث میشود تا به تدریج لذت غذا خوردن از بین رفته و زمانی که افراد باید برای صرف غذا دور میز با یکدیگر صرف کنند کاهش یابد. سریع خوردن غذا باعث میشود کالریها بیهدف مصرف شده و تمایل به پرخوری افزایش یابد.