داشتن سیستم ایمنی قوی فقط برای سن جوانی و میانسالی نیست. بلکه سالمندان هم این حق را دارند بدنشان تقویت شود. بهبود سیستم ایمنی، نیازمند توجه به تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری است. اطرافیان این گروه سنی باید به برنامه غذایی آنها توجه کنند. اگر در منزل با سالمندان زندگی میکنید، لازم است که اطلاعات مهمی در مورد تغذیه سالمندان طول روز داشته باشید. اگر با کرفس تا انتهای این مطلب همراه شوید، شما را از راز تقویت سالمندان با کمک تغذیه آگاه میکنیم.
چگونه سالمندان را تقویت کنیم؟
زمانی که سن افزایش مییابد، سیستم ایمنی بدن در پاسخ به عفونتها ضعیف و از کارایی آن کاسته میشود. به همین دلیل خطر عوارض بیماریهای عفونی مثل آنفلوآنزا و ویروس کرونا در این افراد افزایش مییابد. البته اگر بتوانید با تغذیه سالم این مورد پیشگیری کنید، تاثیر زیادی در تقویت وضعیت گروه سنی سالمند دارد.
برای تقویت سیستم ایمنی بدن سالمندان میتوانید نکات زیر را درنظر داشته باشید:
مرتب دستها را بشویید
یکی از مهمترین نکات برای مراقبت از افراد سالمند، پیشگیری از ورود میکروبها به بدن آنهاست. شستن مکرر دستها از شیوع برخی از باکتریهای مضر و ویروسها به سمت این گروه سنی پیشگیری میکند. دقت داشته باشید که دستها را به مدت ۲۰ ثانیه در موارد زیر بشویید:
- قبل، حین و بعد از غذاخوردن
- بعد از استفاده از توالت رفتن
- قبل و بعد از مراقبت از سالمندان بیمار
- هنگام فین کردن، سرفه و عطسه

زدن واکسن آنفولانزای فصلی
یکی از مهمترین راهها برای تقویت سیستم ایمنی بدن افراد سالمند زدن واکسن در زمان مناسب است. قبل از شروع سرما باید واکسن آنفولانزا زده شود. این واکسن میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مربوط به سرماخوردگی شدید و آنفولانزا را تا ۶% کاهش دهد.
وعدههای غذایی آنها را متعادل کنید
یک نکته مهم برای تغذیه سالمندان طول روز متعادل کردن غذاهاست. زمانی که سن افزایش مییابد، عادات غذایی بدن هم تغییر میکند. عدم نیاز به غذاهای شور، پرچرب و پرکالری از ویژگیهای دوران کهنسالی است. از یکسو ضعف سیستم ایمنی و از سوی دیگر سوءتغذیه و یا تغذیه نامناسب ممکن است روی سلامت قلب تاثیر بگذارد. ضعیف شدن استخوانها، ابتلا به سرطان، ضعیف شدن استخوانها، کم خونی، ابتلا به آلزایمر و افسردگی از دلایل تغذیه نامناسب این دوره است.
برنامه غذایی باید به گونه ای باشد که به درمان بی اشتهایی در بزرگسالان کمک کند. یک رژیم غذایی متعادل شامل انواع غذاها از جمله انواع سبزیجات، میوه، غلات سبوسدار، لبنیات کم چرب و انواع غذاهای پروتئینی است. تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری باید شامل مواد مغذی زیر باشد:
- پروتئین: غذاهای دریایی، گوشت بدون چربی، مرغ، تخم مرغ، لوبیا و نخود فرنگی
- ویتامین A: سیب زمینی شیرین، هویج، کلم بروکلی و اسفناج
- ویتامینC : غذاهای مرکبات، توت فرنگی و غلات خاص
- ویتامینE : بادام، فندق و کره بادام زمینی
- روی: گوشت بدون چربی، مرغ، شیر، غلات سبوسدار و لوبیا

آنها را برای ورزش کردن تشویق کنید
فعالیت بدنی هم باید جزء برنامههای روزانه افراد سالمند باشد تا بدنشان سالم و قوی بماند. طبق گفته متخصصان وزارت بهداشت در ایالات متحده آمریکا، اگر سالمندان به مدت ۱۵۰ دقیقه در هفته ورزش کنند، تاثیر زیادی بر روی سلامت جسمانی آنها دارد. پیادهروی کوتاه ۱۰ دقیقهای میتواند روش خوبی برای شروع باشد.
هیدراته کردن بدن سالمندان
یکی از مهمترین نکاتی که برای تقویت سیستم ایمنی بدن سالمندان به آن نیاز دارید، آب کافی است. با افزایش سن، میزان نیاز بدن به آب بیشتر میشود. افزایش میزان آب به بدن کمک میکند تا مواد مغذی و معدنی را به راحتی جذب کرده و مواد زائد را دفع کند.
بهتر است به سالمندانی که با شما زندگی میکنند توصیه کنید در طی روز حداقل ۷ تا ۸ لیوان آب و مایعات سالم را در طی روز مصرف کنند. البته نوشیدن آب باید در مواقع زیر باشد:
- یک ساعت قبل و بعد از هر وعده غذایی یک لیوان آب بنوشید.
- در طول روز یک بطری آب را به صورت جرعه جرعه میل کنید.
- در زمان صبح و قبل از صبحانه یک لیوان آب گرم میل کنید.
مصرف غذاهای حاوی پروتئین
زمانی که سن افزایش مییابد، توده عضلانی بین ۳ تا ۸ درصد کاهش مییابد. همین موضوع باعث ضعف بدن میشود. اما مصرف غذاهای حاوی پروتئین باعث حفظ ماهیچههای بدن و مبارزه با سارکوپنی (تحلیل رفتن ماهیچهها) میشود. یک مطالعه بر روی ۲۰۶۶ سالمند طی سال صورت گرفت.
نتایج این بررسی نشان میداد کسانی که روزانه پروتئین بیشتری مصرف میکنند، تا ۴۰% تودههای عضلانی آنها نسبت به افرادی که کمترین پروتئین را مصرف میکنند، از دست میرود. پنیر (بدون نمک)، فیله مرغ، بوقلمون و گوشت قرمز حاوی مقادیر بالایی از پروتئین است.

مصرف غذاهای حاوی فیبر
تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری آنها تاثیر بسزایی دارد. کاهش مصرف غذاهای حاوی فیبر باعث ابتلا افراد مسن به یبوست میشود. این مشکل در افراد بالای ۶۵ سال و در زنان دو تا سه برابر مردان وجود دارد. برای جلوگیری و درمان نفخ و یبوست مصرف غذاهایی که فیبر زیادی دارند، ضرورت دارد.
از جمله این غذاها باید به انواع حبوبات و سبزیجات اشاره کنیم. مصرف روزانه مقادیر بالایی از غذاهای حاوی فیبر از ابتلا سالمندان به بیماریهای سیستم گوارش پیشگیری میکند.
منابع: healthlin و aplaceformom