۷ فایده شگفت انگیز اهدای خون

جالب است بدانید که اهدای یک واحد خون کامل می‌تواند سه زندگی را نجات دهد. اما در عین حال می‌تواند برای اهداکننده نیز بسیار مفید باشد. آقایان هر سه ماه یک‌بار، و خانم‌ها هر چهار ماه یک‌بار، می‌توانند خون اهدا کنند البته در طول یک سال، نباید بیش از سه بار انجام شود. حداقل وزن اهداکننده باید ۵۳ کیلوگرم باشد و بعد از اهدای خون، پس از ۱۵ دقیقه استراحت، می‌توان به کار و زندگی روزمره بازگشت. تنها باید تا دو ساعت بعد از خون دادن مایعات بسیار نوشید و تا ۲۴ ساعت، از انجام دادن کارهای سنگین، با دستی که خون گیری کرده‌ایم بپرهیزیم.

فواید اهدای خون برای اهداکنندگان کدامند؟

در این قسمت برای شما توضیح می‌دهیم با اهدای خون چه فوایدی به بدن شما می‌رسد.خونی که شما اهدا می‌کنید به فراورده‌های موردنیاز بیماران تبدیل می‌شود و هر فراورده می‌تواند برای افراد مختلف و برای اهداف کاملا متفاوت و خاص استفاده شود.

غلظت و فشارخون کاهش می‌یابد

اهدای خون مکرر با کاهش غلظت خون به بهبود جریان خون کمک می‌کند. به این ترتیب لایه داخلی عروق نیز کمتر دچار آسیب و گرفتگی می‌شود. اهدای خون از خطر سکته قلبی و سکته مغزی نیز می‌کاهد.

کالری بیشتری مصرف می‌شود

البته اهدای خون فوراً باعث لاغری نمی‌شود. اما وقتی خون اهدا می‌کنید، مقادیری انرژی صرف می‌کنید و بدنتان ناچار است برای جایگزین کردن خون اهدا شده، فعالیت خود را افزایش دهد. در نتیجه کالری بیشتری می‌سوزاند.

سلامت قلب خود را تقویت کنید

مطالعه‌ای در ژورنال Transfusion نشان داد که افراد مبتلا به فشارخون بالا که چهار بار خون داده‌اند، موفق شده‌اند فشارخون خود را کاهش دهند. همچنین یک تئوری وجود دارد که نشان می‌دهد سطح بالای آهن ممکن است بر قلب شما تأثیر منفی بگذارد. بنابراین با این تئوری می‌توان امیدوار بود که اهدای خون روی سلامت افراد تأثیر مثبت داشته باشد.

بیماری‌های نهفته آشکار می‌شوند

اهدای خون می‌تواند در کشف بیماری‌های نهفته در اهداکنندگان کمک‌کننده باشد، زیرا قبل از خون‌گیری از فرد آزمایش انجام می‌گیرد. معمولاً در آزمایش فشارخون، ضربان قلب، کم‌خونی و هموگلوبین بررسی می‌شود هرچند این موضوع نباید سبب شود که شما، مراجعهٔ سالیانه به پزشک خود را کنار بگذارید.

سطح آهن خون متعادل می‌ماند

افراد بالغ و سالم حدود ۵ گرم آهن در بدن خود دارند. این آهن اغلب در گلبول‌های قرمز خون و مغز استخوان جای می‌گیرد. با هر واحد خون اهدایی معمولاً یک‌چهارم از یک گرم آهن بدن کم می‌شود. این میزان را می‌توان با مصرف غذاهای حاوی آهن طی هفته‌های بعد از اهدا جبران کرد. اهدای خون به تنظیم میزان آهن خون و جلوگیری از تجمع بیش از حد آن در بدن کمک می‌کند.

در صورتی که آهن خون از حد مجاز بالاتر برود، این عنصر در ارگان‌های مختلف بدن مثل کبد، پانکراس، بیضه‌ها، تخمدان‌ها، پوست و مفاصل تجمع پیدا می‌کند. این وضعیت نامطلوب که تحت عنوان بیماری هموکروماتوز شناخته می‌شود به ارگان‌های بدن آسیب جدی وارد می‌کند. هموکروماتوز می‌تواند ارثی باشد یا بر اثر کم خونی یا اختلالات دیگر ایجاد شود. اهدای خون مکرر البته با توصیهٔ پزشک، به کاهش سطح بالای آهن در بدن و حفظ سلامت ارگان‌ها کمک می‌کند.

از بیماری‌های کبد پیشگیری می‌کند

وجود کبد برای بدن بسیار مهم است. این ارگان به متابولیسم ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ها، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها کمک می‌کند. کبد همچنین گلوکز، ویتامین‌ها و مواد معدنی را در خود ذخیره می‌کند و در تصفیه خون و سم‌زدایی از آن نقش دارد. اهدای خون به کاهش خطر بیماری‌های کبدی مرتبط با افزایش آهن خون کمک می‌کند. زیاده‌روی در مصرف غذاهای سرشار از آهن میزان این عنصر را در بدن بالا می‌برد. از آنجایی که فقط مقدار اندکی از آهن جذب بدن می‌شود، آهن اضافی در قلب، کبد و پانکراس ذخیره می‌شود. این موضوع به نوبه خود خطر سیروز و نارسایی کبد، آسیب به پانکراس و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

کاهش وزن آسان‌تر می‌شود

اهدای خون مکرر به کاهش وزن کمک می‌کند. این موضوع برای افراد چاق و کسانی که در معرض خطر بیماری‌های قلبی و عروقی قرار دارند مفید است. در واقع با هر بار اهدای خون نزدیک به ۶۵۰ کالری حاصل از چربی سوخته می‌شود. با این حال نباید به قصد کاهش وزن خون اهدا کرد. همچنین نباید با فاصله خیلی کم انجام شود. توصیه می‌کنیم قبل از اهدا با پزشک خود درباره وجود حساسیت‌های مهم نیز مانند: رینیت آلرژیک تب یونجه، فشارخون بالا، آسم، بیماری‌های عفونی، کلیوی و مصرف دارو مشورت کنید تا دچار مشکل نشوید.

ملاحظات

  • خوردن مایعات زیاد قبل از اهدای خون اهمیت زیادی دارد.
  • اهداکنندگان بالقوهٔ خون باید اقدامات مختلفی را قبل از خون دادن انجام دهند. داشتن سلامت جسمی و حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم ازجمله شرایط اولیه برای اهدای خون است.
  • اگر شخصی تصمیم بگیرد خون بدهد، باید شب قبل استراحت کافی داشته باشد و از خوردن غذاهای پرچرب در روز اهدای خون خودداری کند. مصرف غذاهای پرچرب دقت آزمایش‌های پزشکی را کاهش می‌دهد.
  • نوشیدن آب زیاد قبل و بعد از اهدای خون می‌تواند به فرد اهداکننده کمک کند تا مایعات ازدست‌رفتهٔ خون را تا حد زیادی جبران کند.
  • پلاکت نقش مهمی در انعقاد خون دارد، به همین دلیل افرادی که پلاکت اهدا می‌کنند، نباید قبل از خون دادن، آسپرین مصرف کنند. این دارو رقیق‌کننده خون است و به همین خاطر ممکن است فرد اهداکننده با مشکل مواجه شود؛ به خصوص اگر سابقهٔ بیماری خاصی داشته باشد.
  • هرچند خون اهدایی در کمتر از چند ساعت جایگزین می‌شود، اما فرد اهدا کنند نمی‌تواند در یک فاصلهٔ زمانی کمتر از ۵۶ روز مجدد اقدام به اهدای خون کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *