فواید رژیم کتوژنیک ؟ عوارض کتوژنیک !

در این مقاله قصد داریم در خصوص عوارض و فواید رژیم کتوژنیک یا رژیم کتو صحبت کنیم. قبل تر در مقاله‌های جداگانه به بررسی کلی این رژیم پرداختیم. و برخی از شناخته شده ترین انواع این رژیم را به شما معرفی کردیم. در این مقاله نیز قصد داریم به معرفی و بررسی کامل فواید رژیم کتوژنیک و همچنین برخی از عوارض احتمالی آن بپردازیم. در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

رژیم کتوژنیک چیست؟

در ابتدا به بیان یک تعریف ساده و کلی از رژیم کتوژنیک می‌پردازیم. در رژیم غذایی کتوژنیک، سعی می‌شود با کاهش کربوهیدرات‌های ورودی بدن از طریق خوراکی‌ها، بدن را به چربی سوزی بیشتر و رسیدن به تناسب اندام سوق دهیم. این را می‌توان ساده ترین تعریف از شیوه کار رژیم کتوژنیک دانست. ذکر این نکته الزامی است که رژیم غذایی باید با توجه به خصوصیات جسمی فرد و زیرنظر پزشک انجام گیرد.

مطالعات نشان می‌دهد که این رژیم غذایی کم کربوهیدرات، می‌تواند فواید زیادی برای بدن از جمله کاهش وزن داشته باشد. البته ممکن است برخی از افراد نیز با انتخاب رژیم کتو، برخی از عوارض کتوژنیک را در خود مشاهده کنند. قصد داریم هر دو مورد را با هم بررسی کنیم.

آشپزی کتوژنیک چیست؟ کدام خوراکی‌ها برای رژیم کتو مناسب هستند؟  ( در اینجا بخوانید)

از رژیم کتوژنیک چه میدانید

فواید رژیم کتوژنیک

ابتدا قصد داریم در خصوص فواید کتوژنیک صحبت کنیم.

۱) کمک به کاهش اشتها

یکی از فواید انواع رژیم‌های کم کربوهیدرات، کمک به کاهش اشتها می‌باشد. در حقیقت رژیم کتوژنیک می‌تواند به طور خودکار اشتهای شما را کاهش دهد. و از این طریق به کاهش وزن شما کمک کند.

۲) سرعت زیاد در کاهش وزن

یکی از فواید انواع رژیم‌های کتوژنیک در مقایسه با سایر رژیم‌های غذایی، سرعت بیشتر در کاهش وزن در ابتدای استفاده از این رژیم غذایی است. مطالعات نشان می‌دهند که افرادی که از رژیم‌های کم کربوهیدرات استفاده می‌کنند، نسبت به افرادی که از رژیم‌های کم چربی استفاده می‌کنند، وزن بیشتری را از دست می‌دهند.

۳) افت شدید تری گلیسیریدها در بدن

تری گلیسیریدها مولکول‌های چربی موجود در جریان خون هستند. بالا بودن میزان تری گلیسیرید خون می‌تواند یک عامل خطرناک و باعث افزایش احتمال بروز بیماری‌های قلبی و عروقی باشد. رژیم کتو می‌تواند باعث کاهش میزان تری گلیسیرید خون تا حد قابل توجهی شود. به طوری که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

۴) کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش سطح کلسترول خوب خون (HDL)

تحقیقات صورت گرفته توسط محققان این موضوع را نشان می‌دهد که افرادی که از رژیم کتوژنیک استفاده می‌کنند، به طور قابل توجهی سطح کلسترول خوب موجود در خون آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. در عوض مقدار کلسترول بد خون یا همان LDL نیز کاهش پیدا می‌کند. و به این ترتیب رژیم کتوژنیک به سلامت قلب و عروق کمک شایانی می‌کند. دیابت و رژیم کتو

۵) کاهش قند خون و مبارزه با دیابت

رژیم کتوژنیک می‌تواند قند خون را تا حد زیادی کاهش دهد و به متعادل سازی قند خون و بهبود پاسخ به انسولین در بدن کمک کند. این موضوع برای پیشگیری از دیابت می‌تواند بسیار مفید واقع شود. همچنین در برخی از موارد ممکن است با دستور پزشک، فرد دیابتی از رژیم کتوژنیک برای کنترل بیماری خود استفاده کند.

۶) کمک به کنترل فشار خون

بر اساس نتایج بدست آمده از برخی تحقیقات صورت گرفته، محققان و متخصصان معتقدند که رژیم کتوژنیک ممکن است به کاهش فشار خون و کنترل آن کمک کند. این موضوع می‌تواند یکی از مهم ترین فواید کتوژنیک برای افراد زیادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، به شمار برود.

عوارض رژیم کتوژنیک

در این قسمت می‌خواهیم به معرفی و بررسی برخی از عوارض کتوژنیک که احتمال مواجه شدن با آن‌ها برای افراد وجود دارد، بپردازیم. برخی از این عوارض طبیعی و موقتی هستند. و با گذشت چند روز الی یک یا دو هفته از شروع رژیم، برطرف می‌شوند. در حقیقت بدن شما به زمان نیاز دارد تا خود را با شرایط جدید وفق دهد.

اما برخی از این عوارض نیز ممکن است جدی تر باشند. و حتی در مواقعی سلامتی شما را با خطر مواجه کنند. در هر دو صورت، باید در صورت مشاهده هرگونه عوارض، با پزشک خود و متخصص تغذیه مشورت کنید. و در صورت لزوم، تغییراتی را د ررژیم غذایی خود ایجاد کنید. در ادامه چند مورد از این عوارض را معرفی خواهیم کرد.

۱) احتمال بروز (آنفولانزای کتو) وجود دارد!

افرادی که به تازگی شروع به استفاده از رژیم کتوژنیک کرده‌اند، به احتمال زیاد با آنفولانزای کتوژنیک مواجه خواهند شد. این موقعیت ناشی از کاهش کربوهیدرات‌های بدن رخ می‌دهد. و با برخی از علائم ناخوشایند مانند سردرد، خستگی، درد عضلات، حالت تهوع و استفراغ همراه است. این موضوع به تدریج و با سازگار شدن بدن شما با شرایط جدید، رفع خواهد شد. عوارض کتوژنیک

۲) احتمال بروز بد خلقی وجود دارد!

افرادی که به تازگی رژیم کتوژنیک را تجربه می‌کنند، ممکن است دچار بد خلقی و کج خلقی بشوند. زیرا با کاهش کربوهیدرات بدن، ممکن است سروتونین کافی تشکیل نشود. سروتونین یک ماده شیمیایی موجود در مغز انسان به شمار می‌رود. که به بهبود عملکرد مغز کمک می‌کند.

۳) امکان بازگشت کاهش وزن اولیه در صورت عدم رعایت اصول

کاهش وزن سریع‌تر نسبت به سایر رژیم‌های غذایی، یکی از مزیت‌های این رژیم به شمار می‌رود. اما به دلیل سخت بودن محدودیت‌های رژیم کتو برای برخی افراد، احتمال کنار گذاشتن ناگهانی این رژیم توسط فرد بسیار زیاد است. پس این مزیت رژیم کتوژنیک، به یکی از عوارض کتوژنیک تبدیل می‌شود. و وزن کاهش یافته به سرعت به حالت اول و حتی بیشتر از آن برخواهد گشت.

۴) احتمال بروز اسهال و یبوست و سایر مشکلات گوارشی

در برخی از موارد، مواجه شدن با مشکلات گوارشی نظیر اسهال و یبوست در اثر استفاده از رژیم کتوژنیک گزارش شده است. این مشکلات گوارشی را می‌توان از عوارض کتوژنیک نام برد که تقریبا به راحتی قابل درمان هستند. فقط کافی است با مشورت پزشک خود، برخی مواد معدنی نظیر فیبر را به برنامه غذایی تان اضافه کنید. تشنگی زیاد در رژیم کتوژنیک

۵) احتمالا احساس تشنگی دائمی خواهید داشت!

یکی از عوارض رژیم کتوژنیک، احساس تشنگی مداوم است. که البته این عارضه را می‌توان یک موضوع طبیعی قلمداد کرد. زیرا شما در طول این رژیم آب زیادی را از دست خواهید داد. به همین دلیل برخی ممکن است این موضوع را از عوارض کتوژنیک قلمداد نکنند! زیرا نوشیدن مایعات هرچقدر هم افزایش یابد، برای شما مفید خواهد بود.

۶) رژیم کتوژنیک ممکن است باعث افت شدید قند خون به خصوص در افراد دیابتی باشد!

برخی مطالعات این موضوع را نشان می‌دهند که ترکیب رژیم کتوژنیک و بیماری دیابت می‌تواند مضر واقع شود. به خصوص برای افرادی که داروهای کاهنده گلوکز مصرف می‌کنند. به همین دلیل توصیه می‌شود که افراد دیابتی به سراغ این رژیم غذایی نروند و یا با احتیاط کامل و مشورت کافی با پزشک خود، اقدام به استفاده از رژیم کتوژنیک کنند.

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص فواید رژیم کتوژنیک و همچنین برخی از عوارض رژیم کتوژنیک که اکثرا احتمالی و موقتی هستند صحبت کردیم. توجه داشته باشید که با هر وضعیت و شرایطی، حتما باید برای استفاده از یک رژیم غذایی با پزشک خود و یک متخصص تغذیه مشورت داشته باشید. و در صورت مشاهده عوارض و وضعیت‌های خاص، حتما پزشک خود را مطلع کنید. امیدواریم با مطالعه این مقاله، شناخت بهتری از رژیم کتوژنیک پیدا کرده باشید.

منابع:

(04) دیدگاه

  1. حمید صالحی
    آبان ۴, ۱۳۹۸

    سلام. وقت بخیر.
    منابع زیر برای نوشتن عوارض رژیم کتوژنیک استفاده شده:
    ۱.سایت پرفکت کتو به عنوان یکی از مرجع‌های رژیم کتوژنیک در جهان
    ۲. سایت هلث‌آنلاین
    ۳. سایت اخبار پزشکی آمریکا
    ۴.سایت فکر بزرگ

    پاسخ
  2. نگین
    بهمن ۲۲, ۱۳۹۸

    سلام و عرض ادب
    جناب حامد شما تا بحال از این رژیم‌استفاده کردین یا در زمینه ی تغذیه و ورزش تخصص دارین؟ یه سری سوالات در مورد این رژیم هست که نیاز به راهنمایی دارم.

    پاسخ
  3. مسعود رادمنش
    تیر ۵, ۱۳۹۹

    سلام
    من ۹ ماه کتو بودم
    با وزن ۱۱۰ کیلو شروع کردم کبد چرب هم داشتم
    و به شدت اکنه و جوش روی صورتم داشتم
    توی ۹ ماه کتو ورزش روزانه هم داشتم
    وزنم از ۱۱۰ رسید به ۸۳
    چربی های بدنم کم شد
    هیچ گونه مشکلی نداشتم
    به رژیم کتو ژنیک رژیم پیکر ترشی می گن
    چون شما فقط چربی از دست می دین و بافت عضله و ماهیچه حفظ می شه
    مشکل کبد چرب من کاملا حل شد
    فقط مقدار کلسترول خوب میره بالا که مشکلی نداره
    چون کلسترول بد کاهش پیدا می کنه
    الان ۶ ماهه که رژیم کتو ندارم اما وزن اضافه نکردم
    تو این مدت خیلی ادم ها رو دنبال کردم که سال هاست رژیم کتو دارن و دارن بدون مشکل زندگی می کنن
    خیلی دیابت نوع ۲ داشتن که با رژیم کتو مشکلشون حل شده

    پاسخ
  4. بانو
    دی ۱۷, ۱۳۹۹

    مسخره ترین و غیر علمی ترین مطلبی بود بود درباره کتو میبینم احتمالا اپلیکیشنی که برای ترجمه مقالات استفاده کردید برعکس ترجمه میکرده

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *