روشهای آماده شدن برای ماه مبارک رمضان
روزهداری یک سبک تغذیه در زندگی مسلمانان برای درک سختی زندگی فقرا در ماه مبارک رمضان محسوب میشود. این سبک تغذیه برای بسیاری از افراد به خاطر نوع تغذیه روزانه امری سخت محسوب میشود؛ در این مقاله به روشهایی برای سادهتر شدن رعایت این سبک تغذیه در طول ماه رمضان میپردازیم.
کاهش تدریجی میزان مایعات و غذاهای اعتیاد آور و سیگار(چای، قهوه، نوشابه و شیرینیجات)
یکی از مهمترین دلایل سختی روزه برای افراد ترک عادات روزانه در آنهاست. کاهش تدریجی مصرف نوشیدنیهای دارای کافئین و تئین میتواند از سردردهای ناشی از قطع ناگهانی مصرف این مایعات در طول زمان روزهداری جلوگیری کند یا میزان آنها را کاهش دهد. این کاهش هم از لحاظ غلظت و به شکل کاهش تعداد وعدههای مصرفی باید انجام شود تا بدن به آن عادت کند.
حذف مرحله به مرحله ریزهخواری
میان وعدههای متعدد یا عادت به خوردن دائمی تنقلات در طول روز از جمله دلایل افزایش وزن و حجم چربی در انسان بوده و ترک آن به طور ناگهانی به مدت ۱۷ الی ۱۸ ساعت در روز، بجز سخت بودن ممکن است برای بدن انسان آسیبزا باشد، بهتر است پیش از شروع ماه مبارک رمضان حجم مواد غذایی مصرفی و تعداد وعدهها را به تدریج کاهش دهیم. اگر شما دچار اضافه وزن هستید این کار میتواند به شما در شروع یک رژیم غذایی موثر در پایان ماه مبارک رمضان یاری رساند.
کاهش حجم و کالری وعده ناهار و جابهجا کردن وعده صبحانه
حجم وعده ناهار خود را حداقل سه روز پیش از ماه رمضان به نصف و در روز قبل آن به یک چهارم حالت عادی کاهش دهید. با ترک ناگهانی وعده ناهار، تا از تبدیل شدن هفته اول ماه رمضان به دورانی سخت جلوگیری کنید. بدن شما با حذف ناگهانی یک وعده غذایی دچار شک شده و احساس میکند در یک دوره قحطی قرار دارد؛ این اتفاق موجب انباشت بیشتر انرژی دریافتی در سحری و افطار به صورت چربی در بدن شده و یکی از دلایل افزایش وزن پس از ماه مبارک رمضان است.
از دیگر رفتارهای کاهش دهنده سختی روزاهای اول روزهداری میتواند تغییر ساعت مصرف صبحانه به پیش از خروج از خانه(اگر کار شما صبح زود شروع میشود.) یا جابهجایی زمان مصرف این وعده غذایی به ساعات پس از نماز صبح باشد.
فستفودها ممنوع!!!
سوسیس، کالباس، پنیر پیتزا، غذاهای پر ادویه و شیرینیجات سرعت سوخت و ساز بدن را افزایش داده و مقدار آب مورد نیاز بدن و در نتیجه تشنگی در طول روز را افزایش میدهند. از سه روز پیش از شروع ماه مبارک رمضان بهتر است مصرف این نوع مواد را کاهش داده و یا در صورت توان قطع کنید.
تنظیم شدت تمرینات ورزشی
مهمترین اصل در هنگام روزهداری حفظ حجم مایعات بدن است؛ به ویژه در سالهایی که ماه مبارک رمضان در ماههای گرم سال قرار دارد. بهتر است کسانی که در برنامه روزانه خود ورزش صبحگاهی را قرار دادهاند ساعات تمرین را به یک تا یک و نیم ساعت پیش از زمان افطار انتقال داده تا در مدت زمان کوتاه بتوانند مایعات از دست رفته در حین تمرین را جبران کنند. در صورت انجام ورزشهای سنگین زمان تمرینات خود را به فاصله بین شام تا سحری انتقال دهید.
نکته ویژه
اگر در رژیم غذایی بهسر میبرید، برنامه غذایی خود را پیشاپیش مشخص و برای ماه رمضان میزان کالری دریافتی خود را در افطار و سحری برنامهریزی کنید.