فولیک اسید قبل از بارداری
چرا فولیک اسید
به گفته پژوهشگران فولیک اسید در رشد اولیه سیستم عصبی جنین نقش کلیدی بازی میکند و با مصرف کافی فولیک اسید توسط مادر از پیدایش نقص لولههای عصبی و مشکلات بسیار جدی مغزی مثل عدم توسعه سیستم عصبی، آنسفالی و مشکلات نخاعی مانند اسپینا بیفیدا در جنین پیشگیری میکند. تمامی این بیماریها در جنین طی ماه اول بارداری رخ میدهد، بیشتر اوقات پیش از زمانی که مادر متوجه بارداری خود شود؛ به همین دلیل پیش از تلاش برای بارداری باید مصرف فولیک اسید آغاز شود.
طبق این تحقیقات خطر پیدایش نقص لوله عصبی جنین در زنانی که مصرف میزان کافی فولیک اسید را یک ماه پیش از بارداری شروع میکنند و در بارداری به آن ادامه میدهند ۵۰ الی ۷۰ درصد کاهش پیدا میکند. برخی از تحقیقات نشان میدهد که مصرف فولیک اسید ممکن است به کاهش خطر سایر نقصهای مادرزادی مانند شکاف لب، شکاف کام و برخی از انواع خاص مشکلات قلبی نیز کمک کند. دیگر یافتهها حاکی از آن است که مصرف مداوم فولیکاسید قبل و در طی بارداری میتواند خطر مسمومیت بارداری را کاهش دهد. مسمومیت بارداری نوعی مشکل مرتبط با فشار خون مادر در دوران بارداری است که تقریبن در ۵ درصد از زنان اتفاق میافتد.
علائم کمبود فولیک اسید ممکن است خیلی محسوس نباشد، از جمله علایم آن میتوان به اسهال، کمخونی، بیاشتهایی، از دست دادن وزن، ضعف، سردرد، تپش قلب یا تند مزاجی اشاره کرد؛ اما در بیشتر موارد کمبود فولیک اسید هیچ علامتی ندارد و به دلیل عدم اطلاع مادر میزان کافی فولیک اسید برای رشد مغزی جنین به او نمیرسد. پزشکان برای جلوگیری از این اتفاق مصرف میزان مشخص فولیک اسید را به صورت روزانه در زنان باردار توصیه میکنند.
میزان فولیک اسید مورد نیاز زنان باردار
توصیه معمول برای کاهش خطر ابتلای کودک به بیماریهای عصبی، روزانه ۰.۴ میلیگرم فولیکاسید است که مصرف آن باید حداقل از یک ماه پیش از اقدام به بارداری شروع شود. به علت آنکه بسیاری از بارداریها در جهان (طبق آمار جهانی فقط ۵۰ درصد از مادران برنامهریزی شده باردار میشوند.) برنامهریزیشده نیست، بر همین اساس توصیه میشود که تمام زنانی که در سن بارداری (۱۳ تا ۵۰ سال) قرار دارند، روزانه ۰.۴ میلیگرم فولیک اسید مصرف کنند. تعدادی پزشکان معتقدند در دوران بارداری مصرف روزانه ۰.۶ میلیگرم فولیک اسید برای بدن مادر و کودک نیاز است.
خطر ابتلای نوزاد به نقصهای لولۀ عصبی در کودکان مادران مختلف متفاوت است؛ برای مثال در مادران دارای اضافه وزن. اگر دارای اضافه وزن هستید و قصد باردار شدن را دارید، پیش از تلاش یا به مربی ورزش جهت کاهش وزن اصولی و یا به پزشک مراجعه کنید. در صورت مراجعه به پزشک به احتمال زیاد او مصرف بیش از ۰.۴ میلیگرم روزانه فولیکاسید را به شما توصیه خواهد کرد.
اگر پیش از این دارای فرزندی دارای نقص مادرزادی شدهاید و یا در خانواده خود افرادی با سابقه این بیماریها را دارا هستید برای تعیین میزان مصرف فولیکاسید حتمن به پزشک مراجعه کنید.
به طور معمول در بارداریهای چندقلو پزشک مصرف روزانه بالای ۱ میلیگرم فولیک اسید را به مادر توصیه میکند.
همچنین احتمال ابتلای نوزاد به بیماریهای سیستم عصبی در مادران مبتلا به بیماری دیابت بالاتر است، پزشکان در این مادران توصیه به افزایش مصرف روزانه فولیکاسید به میزان ۰.۸ میلیگرم در را دارند.
علت نیاز به منابع دارویی برای تامین فولیکاسید بدن مادر
مواد غذایی که به صورت طبیعی حاوی فولیکاسید هستند، منبع قابل اتکایی برای تأمین فولیک اسید مورد نیاز بدن نیستند زیرا بدن افراد مختلف، با توجه به میزان فعالیت میزان جذب متفاوتی از مواد مغذی را داراست؛ همچنین افراد دارای مشکل معده و یا کولیت روده(سندرم روده حساس) میزان جذب پایینتری از مواد مغذی و معدنی را نسبت به افراد سالم دارا هستند؛ همچنین ممکن است به علت نگهداری اشتباه و یا طولانی مدت مواد غذایی و یا حرارت زیاد در حین آشپزی، فولیکاسید موجود در مواد غذایی از بین برود؛ پس حتی اگر شما مواد غذایی سرشار از فولیکاسید مصرف میکنید، از نظر برخی محققان نمیتوانید آنها را جایگزینی برای مصرف روزانه فولیک اسید در نظر بگیرید.
مواد غذایی غنی از نظر فولیکاسید:
عدس
مرکبات و آب مرکبات
لوبیا، نخودفرنگی و آجیل
سبزیجاتی که دارای رنگ سبز تیره هستند مانند بروکلی، اسفناج، کلمپیچ، برگهای شلغم، بامیه، کلم بروکسل یا کلم فندقی و مارچوبه
اخطار:
مصرف بیش از حد فولیکاسید مانند زیادهروی در هر ماده مغذی دیگر خطر آفرین است، به گزارش خبرگزاری ایرنا محققان اروپایی سال گذشته دریافتهاند میزان بیش از حد فولیک اسید در بدن مادر، احتمال ابتلای نوزاد به اوتیسم را افزایش میدهد.