تغذیه به کودک بدغذا

اگر فرزندتان بدغذا است حتماً دائم به دنبال تغذیه کودک و غذای کودک می‌گردید. اگرچه مثل قدیم کودک سالم را کودکی نمی‌دانند که چاق و تپل باشد اما کودکی که زیادی لاغر و بدغذا باشد هم ممکن است دردسرساز باشد. کودکان به دلیل جنب و جوش زیاد و مسئله رشد کودک نیازمند غذای مقوی هستند و تغذیه به کودک بدغذا یک چالش اساسی برای والدین است. غذا نخوردن کودکان و لاغر ماندن آن‌ها یعنی عدم رشد کودک و همین مسئله می‌تواند نگرانتان کند. کلنجار رفتن با کودک در هنگام غذا خوردن یکی از اشتباهاتی است که والدین ناخواسته انجام می‌دهند و با جایگزین کردن برخی خوراکی‌ها در تغذیهٔ او، کودک را بدغذا می‌کنند.

علل بی‌اشتهایی کودکان چیست؟

بی‌اشتهایی، مخصوصاً در کودکان زیر دو سال، طبیعی است، اما نباید نسبت به آن بی‌تفاوت بود. قبل از هر واکنشی، والدین باید تغییرات غذایی کودک را بدون هیچ اضطرابی بررسی کرده و بهترین راه را برای برطرف کردن آن ایجاد کنند. بی‌اشتهایی یکی از اختلالات خوردن محسوب می‌شود که در موارد شدید نیاز به درمان خواهد بود. عوامل زیر می‌تواند بر بی‌اشتهایی کودک تأثیر بگذارد، پس با توجه به این عوامل می‌توانید بی‌اشتهایی کودک خود را درمان کنید.

بیماری کودک

اگر کودک، علی‌رغم عدم اصرار شما، برای مدت طولانی غذا نخورد و به آن بی‌توجه باشد، احتمالاً ناشی از مشکلی پزشکی است.

مشکل در جویدن به دلیل درد دندان یا لثه، مشکل در فروبردن غذا به دلیل درد یا زخم گلو یا زبان نیز از دیگر مشکلات پزشکی بی‌اشتهایی کودک است. بنابراین به‌جای باج دادن یا تهدید کودک، او را به نزد پزشک اطفال برده تا بررسی‌های لازم انجام شود.

بیماری‌های روحی

کودکان (مخصوصاً در سنین بالاتر از ۳ سال) به مشکلات روحی مثل اضطراب، ترس‌ها و حتی افسردگی مبتلا می‌شوند. وجود این مسائل تغذیه کودک را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

اصرار و سخت‌گیری والدین

نگرانی‌های والدین باعث می‌شود برای غذا دادن به کودک خود به دنبال او بدوند، کودک نیز فرار کرده یا دهانش را بسته نگه می‌دارد. اما زمانی که گرسنه می‌ماند، خودش به سمت غذا رفته و هرچند کم، شکم خود را سیر می‌کند. بنابراین اصرار و سخت‌گیری والدین، یکی دیگر از علل بی‌میل شدن کودک به غذاست.

عوامل محیطی

غذا دادن به کودک روبروی تلویزیون یا در حال بازی، ساعت بد تغذیه، فعالیت شدید و خستگی زیاد، خوردن شیرینی و شکلات در زمان‌های نامناسب، بدخوابی و نخوابیدن، تحرک بسیار کم

تغذیه به کودک بدغذا ؛ بچه یک‌ساله‌ام غذا نمی‌خورد

اگر شما هم این مشکل را دارید که فرزند شما از خوردن غذا امتناع می‌کند و مشکل تغذیه به کودک بدغذا را دارید و بابت وزن او نگرانی دارید می‌توانید از این راهکارها بهره بجویید.

  1. در صورتی که کودک مایل است با دست غذا بخورد، نباید جلویش را بگیرید. به‌طور مثال نباید به خیال خود، برای تقویت احساس استقلال، یک قاشق به دست کودک داده و با قاشق دیگر به او غذا بخورانید.
  2. استفاده از قاشق برای کودک نوپا ضرورت دارد ولی ممکن است نیاز به کمک داشته باشد.
  3. کودک نوپا نیاز به مکان نسبتاً خلوت برای غذا خوردن دارد، چون مدت تمرکز او کوتاه است یعنی صدای بلند رادیو، تلویزیون یا رفت‌وآمد خواهر و برادر یا مشاجره می‌تواند توجه او را از خوردن غذا منحرف کند.
  4. استراحت قبل از خوردن غذا و قرار دادن زمان ثابت برای صرف غذا اهمیت خاصی دارد.
  5. اجرای برنامه ثابت نه غذای یکنواخت، سبب آرامش کودک می‌شود، یعنی بشقاب و قاشق همیشگی را استفاده کنید یا نحوهٔ آماده کردن کودک برای غذا خوردن یکسان باشد.
  6. اشتهای کودک مانند خلق‌وخوی او متغیر است. بهتر است روزی که کودک اشتهای کمتری دارد و غذای کمی می‌خورد، اصرار نکنید که حتماً غذای بشقابش را تمام کند.
  7. قدرت تقلید کودک در این سن زیاد است و رفتارهای اعضای خانواده (خواهر- برادر یا والدین) را تقلید می‌کند لذا نباید افراد خانواده رفتار نامناسب در هنگام غذا خوردن داشته باشند.
  8. کودک غذای گرم را دوست دارد. البته نباید خیلی داغ و یا سرد باشد.
  9. کودک دوست دارد با غذا بازی کرده و ریخت‌وپاش کند، بنابراین نباید انتظار داشت کودک آداب غذا خوردن را رعایت کند.
  10. کودک نوپا فقط ۱۰-۵ دقیقه حالت نشستن را تحمل می‌کند و به‌طورمعمول قبل از اتمام غذا، سفره را ترک کرده و دوباره برمی‌گردد.
  11. رنگ و ظاهر غذا توجه کودک را به خود جلب می‌کند و درنتیجه به‌طور طبیعی او غذا را دست‌کاری خواهد کرد.
تغذیه به کودک بدغذا

غذا و دسرهای خوشمزه برای کودکان بدغذا

برای حل مشکل تغذیه به کودک بدغذا شما می‌توانید از غذاها و دسرهایی استفاده کنید که کودک شما تمایل بیشتری به آن‌ها دارد. لیستی از این موارد را برای شما در این قسمت آورده‌ایم:

  • مافین موز و هویج
  • لقمه مکزیکی
  • سالاد پاستا و تن ماهی
  • بیسکویت کره‌ای
  • سبد لوبیا
  • شیک شوکوموز
  • کوفته مرغ
  • پوره هویج
  • توپک کیک هویج
  • پاپ کورن نارگیلی
  • بیسکویت جو
  • اسموتی شلیل و هندوانه
  • ساندویچ رنگین‌کمانی

نکته پایانی

بسیاری از مادران برای درمان بی‌اشتهایی کودکان خود دائم در حال خوراندن شربت‌ها و داروهایی هستند که توسط اطرافیان و یا پزشکان توصیه می‌شود. حال‌آنکه ابتدا باید علت بی‌اشتهایی کودک را والدین بررسی کنند و از روش‌های غیر دارویی برای رفع این مشکل برآیند. چراکه در اغلب موارد تنها با تغییر در برخی عادات و رفتارها می‌توان بی‌اشتهایی کودکان را درمان کرد. شاید تأثیر داروها در کوتاه‌مدت مؤثر باشد و شاهد افزایش وزن کودک خود باشید، اما اگر علت اصلی بی‌اشتهایی کودکان رفع نشود، به‌زودی متوجه بی‌اشتهایی کودک و یا سایر مشکلات کودکان خواهید شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *