کینوآ جایگزینی برای غلات

 

کینوآ نامیست که تا پیش از سال ۲۰۱۳ برای بسیاری از ما نا شناخته بود، اما پس از آنکه سازمان ملل متحد نام سال ۲۰۱۳ را کینوآ اعلام کرد _ تا به وسیله آن از سنت‌های بومی مردم آند در هماهنگی با طببیعت و حفظ این گیاه تقدیر به عمل بیاورد _ در ایران نیز بسیاری به دلیل سازگاری این گیاه برای کشت در زمین‌های شور و همچنین مقاوم بودن به محیط‌های خشک و کم آب تصمیم به تبلیغ و توسعه کشت آن گرفتند. دو دلیل برای استفاده از این گیاه وجود دارد:

۱. با وجود اینکه این گیاه در دسته غلات جای نمی‌گیرد اما دانه‌های این گیاه از نظر نحوه طبخ و خوراک شباهت زیادی به غلات داشته و توان جایگزینی آن را دارد؛ با این تفاوت که از لحاظ میزان مواد مغذی تفاوت‌های قابل توجه‌ای با برنج یا گندم داشته و از نظر ارزش گذاری غذایی در رده بالاتری از آن‌ها قرار می‌گیرد.

کینوآ

۲. همگی ما از دوره‌های خشکسالی طولانی مدت و متوالی در کشورمان با خبر هستیم ، با توجه به مقاوم بودن کینوآ به کم آبی و گرما باید به این تصمیم تبریک گفت و به آن کمک کرد چرا که در غیر این صورت در سال‌های آتی چاره‌ای جز مهاجرت برای بسیاری از ایرانیان باقی نخواهد ماند.

در مقاله تغذیه، کالری منفی اشاره کردیم به طرح معرفی جایگزین برای مواد غذایی پر کالری در سفره ایرانی، حال اولین جایگزین و علت جایگزینی.

مقایسه مواد غذایی موجود در گندم، برنج و کینوا بر اساس اعلام وزارت کشاورزی آمریکا

cvncvn

 فوائد براساس مواد مغذی موجود

۱. به علت تفاوت نوع چربی کینوآ با کلسترول ( چربی موجود در کینوآ را در دسته چربی‌های مفید برای بدن دسته بندی می‌کنند) می‌توان با مصرف روزانه آن و جایگزینی به جای برنج و گندم به کاهش کلسترول خون کمک و در نتیجه از ابتلا به بیماری‌های قلبی و تنگی عروق جلوگیری نمود.

۲. با توجه به سطح فیبر بالای کینوآ نسبت به برنج این گیاه در حین مصرف به مانند گیاهان کالری منفی عمل کرده و جذب مواد قندی و چربی‌ها را توسط بدن کاهش می‌دهد؛ همچنین با جذب آب بالا و افزایش حجم در حین طبخ باعث احساس سیری سریعتری نسبت به برنج و گندم در شما خواهد شد. حجم کینوآ در هنگام پخت بین سه الی چهار برابر افزایش پیدا می‌کند.

کینوآ

۳. اسید فولیک یکی از مواد حیاتی برای سلامت مادر و نوزاد در بارداری شناخته شده است. با توجه به حجم و میزان مصرف روزانه غلات در سبد غذایی ما ایرانیان با جایگزینی کینوآ می‌توان مقدار زیادی از نیاز روزانه به اسید فولیک مورد نیاز مادران باردار را تامین کرد.

۴. وجود نداشتن گلوکز در کینوآ می‌تواند آن را به جایگزین مناسبی برای برنج در سبد غذایی بیماران مبتلا به دیابت کند، همچنین به علت وجود نداشتن کلسترول در دانه کینوآ و فیبر بالا کینوآ از افزایش ناگهانی قند خون در بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم پیشگیری و سطح متوسط قند خون آنان پس از غذا را کاهش می‌دهد.

۵. کینوآ می‌تواند به عنوان غذایی کامل برای ورزشکاران نیازمند به کاهش وزن محسوب شود چرا که با توجه به افزایش حجم بالا پس ورود به دستگاه گوارش با مقدار کم ایجاد احساس سیری خواهد کرد و به علت داشتن مقادیر بالای پروتئین، مواد معدنی و ویتامین‌های مختلف می‌تواند از تحلیل عضلات شما بر اثر کمبود پروتئین یا مواد معدنی را جلوگیری کند.

۶. یکی از نقاط ضعف و همینطور از نقاط قوت اصلی کینوآ نسبت به گندم نداشتن گلوتن است!!! گلوتن ماده‌ای چسبناک است که باعث می‌شود ذرات آرد گندم بتوانند به یکدیگر وصل شده و نان را شکل دهند. کینوآ به علت نداشتن گلوتن توان تبدیل شدن به نان بدون افزودنی را دارا نیست اما به همین دلیل می‌تواند جایگزین بسیار خوبی برای گندم در رژیم غذایی افراد مبتلا به بیماری سلیاک(حساسیت به گلوتن) باشد.

برای جلوگیری از کسالت شما بر اثر طولانی شدن مبحث، یافتن بقیه فواید مواد غذایی موجود در کینوآ را به شما می‌سپاریم.

نتیجه گیری

نان و برنج نقش اصلی در سفره غذایی بسیاری از ما ایرانیان را ایفا می‌کنند. کینوآ با توجه به داشتن ویتامین‌ها و مواد معدنی فراوان به طور طبیعی می‌تواند جایگزین مناسبی برای نان و برنج سفید در سفره ما باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *