چند روش برای تغییر عادات غذایی روزمره
مواد غذایی در جوامع متفاوت به صورت خام، تغییر یافته یا نیمه تغییر یافته برای مصرف آماده میشود. غذا میتواند منشا حیوانی، گیاهی یا معدنی داشته باشد و برای رفع نیاز تغذیه و یا لذت مصرف شود، نوع مصرف این مواد براساس عادات غذایی در فرهنگهای گوناگون، مختلف است. اکثر جوامع با توجه به سنن و رسومشان رسمهای مخصوصی برای آشپزی و اولویتهای غذاییشان دارند که یک از عوامل شکل دهنده عادات هر فرد از جامعه است. از دیگر عوامل شکل دهنده عادات غذایی میتوان به شرایط جغرافیایی، وضعیت فیزیولوژیک فرد، سن، سطح فرهنگ، اعتقادات مذهبی، وضع اقتصادی و رشد در فرهنگ شهری یا روستایی اشاره نمود.
تغییر در هر یک از این فاکتورها میتواند به تغییر عادات غذایی افراد منجر شود.
به گزارش پژوهشگران انسانها برای ایجاد تغییر پایدار در عادتهای روزمره خود نیازمند ۲۱ الی ۶۰ روز زمان هستند. در این مقاله به بررسی روشهای مختلف برای تغییر عادات غذایی افراد در یک بازه زمانی مشخص میپردازیم.
وضع اقتصادی
شرایط و امکانات اقتصادی در دنیای امروز تعیین کننده اصلی در میزان دسترسی هر فرد به امکانات مختلف برطرف کردن نیازهای روزمره محسوب میشود. هر خانواده یا فرد در ماه نیاز به خرید میزان مشخصی از مواد غذایی را دارا است. بودجه خرید مواد غذایی مورد نظر را مشخص و هر هفته میزان مشخصی از آن را به خرید مواد غذایی جایگزین و رژیمی اختصاص دهید. برای مثال از بودجه مورد نظر برای خرید قند و شکر ماهانه خود هر هفته ۲۵ درصد را اختصاص به خرید مواد غذایی جایگزین دهید به طوریکه در پایان ماه به طور کامل خرید و مصرف قند و شکر را قطع و جایگزین کنید
نکته:
سعی کنید همیشه در هنگام سیری به خرید بروید تا نیاز کاذب برای خرید مواد قندی، شیرین و غذاهای آماده در شما کاهش یابد.
عوامل اجتماعی
خوردن بسیاری از تنقلات و مواد غذایی روزانه با تغییر محیط دیگر دلخواه شما نخواهند بود. شما در جمعی از دوستان که همگی درحال مصرف چیپس، پفک و دیگر تنقلات هستند کار سختی برای تغییر عادت خود را در پیش رو خواهید داشت. جمع دوستان خود را به همراهی در حفظ رژیم و کاهش مصرف مواد غذایی مضر و چاق کننده دعوت کنید.
نکته:
یک همراه همیشگی با رژیم غذایی مشترک میتواند در تشویق شما و جلوگیری از دلسردی در مدت رژیم مشوق بسیار خوبی باشد.
وضعیت فیزیولوژیک
در سنین مختلف و یا تغییرات بدنی مختلف همچون بارداری و تغییر نیازهای غذایی بدن عادات غذایی افراد نیز تغییر و علاقه به مواد غذایی مختلف کم یا زیاد میشود. با تغییر میزان فعالیت روزانه یا افزایش فعالیت بدنی نیازهای اولیه بدنتان را تغییر داده و با مواد غذایی سالمتر جایگزین کنید.
اعتقادات و تفکرات
در گذشته به علت در دسترس نبودن مواد غذایی کافی در تمامی زمانها داشتن اندام درست و همچنین دارا بودن بافت چربی متوسط نشانی از آمادگی برای مقابله با مشکلات داشت اما در حال حاضر با در دسترس بودن همیشگی مواد غذایی نیاز افراد و در نتیجه تفکر ایشان نیز تغییر کرده؛ شما نیز میتوانید با تغییر تفکر خود به وسیله آگاهی، نوشتن و تکرار مضرات برخی از غذاهای لذیذ همچون پیتزا و یا غذاهای نیازمند به سرخکردن زیاد همچون چیبس؛ میتوانید از بخش منطقی ذهنتان برای تغییر عادت غذایی و حذف غذاهای آسیبزا کمک بگیرید.
محیط زندگی
رژیم غذایی افراد در شهر و روستا و همچنین استانهای مختلف با توجه به نوع و سبک زندگی به کلی متفاوت است؛ با گسترش سریع شهرها امروزه میتوان عادات غذایی مختلف را در محلههای مختلف شهرها مشاهده کرد. شما میتونید با تغییر فروشگاه و یا محل خرید خود و انتخاب فروشگاهی که با رژیم غذایی شما سازگارتر است به تغییر رژیم غذایی خود کمک کنید. (از دل برود هرآنچه از دیده برفت!!!.)
تفکیک کار از غذا
در حین انجام کارهای روزانه به غذا خوردن نپردازید، اینکار شما را همیشه گرسنه نگاه داشته و حجم معده شما را افزایش خواهد داد. ۳ وعده غذایی اصلی و ۳ میان وعده منظم برای خود تعیین کرده و سعی کنید به حفظ آن وفادار باشید.
اخطار:
افراد دیابتی باید در طول روز حداکثر تلاش را برای ثابت نگاه داشتن سطح قند خون خود انجام دهند. زمان بندی و مشخص کردن دقیق میزان خوراک در هر وعده برای این عزیزان در تمامی روشها مهمترین نکته میباشد.