بهترین روش های لاغری دنیا کدامند؟ (آشنایی با بهترین روش های لاغری)
تا چه میزان با بهترین روش های لاغری آشنا هستید؟ آیا روشی وجود دارد که از هر نظر و در همه افراد به عنوان آیتم بهترین شناخته شود؟ مفهوم چاقی و لاغری از لحاظ علمی چیست و چه شاخصی برای سنجش این معیار وجود دارد؟ آیا به نظر شما روشی وجود دارد که اکثریت قریب به اتفاق مردم آن را به عنوان بهترین راه تناسب اندام قبول داشته باشند. گزینه های مختلفی برای مدیریت و درمان اضافه وزن وجود دارد. این مقاله سعی دارد تا بمنظور آشنایی بیشتر خوانندگان با مساله، اطلاعاتی کلی پیرامون انواع روشهای لاغری و ارزیابی آنها ارائه نماید. پس با کرفس همراه شوید.
مفهوم چاقی در شاخص توده بدنی
اضافه وزن یا چاقی، یکی از بیماریهای مزمن و شایعی است که اکثر مردم با آن مواجه هستند. مردم بخصوص در نواحی شهری و جوامع صنعتی، به دلیل عادات بد غذایی و تحرک پائین غالباً با معضل اضافه وزن دست به گریبان هستند. به زعم پزشکان و متخصصان، اضافه وزن بطور مستقیم و جدی، سلامت افراد را به خطر میاندازد و لذا مستلزم مدیریت مادامالعمر است. بطورکلی، از نظر بسیاری از کارشناسان، اگر شاخص توده بدنی (BMI) فردی بین ۲۵ تا ۳۰ باشد، دارای اضافه وزن و اگر بالاتر از ۳۰ باشد، آن فرد از نظر وزنی در دسته “چاقها” قرار میگیرد. منظور از شاخص توده بدنی، عبارت است از تقسیم وزن (به کیلوگرم) بر توان دوم قد (به متر).
بهترین روشهای لاغری
در بحث لاغری، روش های بسیار زیادی وجود دارد که شامل طیف وسیعی از داروهای شیمیائی و گیاهی، انواع جراحی، انواع رژیم های غذایی و انواع تمرینات ذهنی و فیزیکی (ورزشی) می گردد. هر یک از این روش ها، مزایا و معایب خاص خود را دارند و افراد بسته به تمایلات و محدودیت های خود، دست به انتخاب یک یا ترکیبی از روش های مختلف می زنند. ما در اینجا به ۵ مورد از بهترین روش های لاغری اشاره خواهیم داشت.
- داروهای لاغری
- جراحی
- یوگا
- رژیم غذایی
- ورزش
معرفی انواع روش های لاغری
هر کدام از ۵ مورد فوق را بصورت مجزا برای شما تشریح کرده و به بخشهای عمده هر کدام اشاره خواهیم داشت. بعد از مطالعه تمام قسمتها این شما هستید که برحسب شرایط بدنی خود بهترین روش های لاغری را تشخیص خواهید داد .
داروهای لاغری یکی از (بهترین روش های لاغری)
داروهای لاغری ظاهرا ساده ترین و راحت ترین روش کاهش وزن هستند. این داروها معمولاً با تجویز پزشکان توسط داروخانه ها عرضه می شوند و به دلیل راحت بودن، برای برخی از افراد به عنوان یک روش درمانی خط مقدم تلقی می شوند. پزشکان معمولاً در سه حالت ممکن است اقدام به تجویز داروی لاغری نمایند: اول، زمانی که سایر روش ها جوابگو نباشند. دوم، در مواردی که شاخص توده بدنی فرد بالاتر از ۲۵ بوده و مبتلا به فشار خون یا دیابت ناشی از چاقی باشد و یا قطع تنفس در هنگام خواب داشته باشد و سوم، در صورتیکه شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۰ (یعنی کلاس های چاقی ۱ و ۲ و ۳) بوده باشد.
انواع داروهای لاغری
داروهای لاغری را از جهات مختلف می توان تقسیم بندی کرد.
الف) از نظر شرایط تجویز
ب) از نظر مواد تشکیل دهنده
ج) از نظر مکانیسم عمل
د) از نظر شکل دارویی
الف) از نظر شرایط تجویز:
برخی ازداروها مصرف عمومی دارند و سطح حساسیت یا عوارض جانبی آنها چندان جدی نیست. این داروها بصورت آزاد و بدون نسخه در داروخانه ها عرضه می شوند. اما گروه دیگری از آنها ممکن است عوارض بسیار جدی به همراه داشته باشند. گروه دوم داروها (دارای عوارض احتمالی جدی) بدون نسخه پزشک ممنوع بوده و اصطلاحاً تجویزی (نسخه ای) می باشند. انواع داروهای تجویزی غالباً شامل موارد زیر می گردد:
داروی لاغری لیراگلوتاید (ساکسندا):
لیراگلوتاید همان دارویی است که در دیابت نوع ۲ مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو نوعی هورمون روده ای ایجاد می کند که به مغز دستور می دهد که ظرفیت معده تکمیل است. بدین ترتیب، فرد احساس سیری کرده و اشتهای خود را از دست می دهد. این دارو ممکن است عوارضی چون حالت تهوع، استفراغ، اسهال، یبوست و افت فشار خون به همراه داشته باشد. در برخی موارد عوارض جانبی می توانند جدی باشند از قبیل؛ افزایش ضربان قلب، پانکراتیت، بیماری کیسه صفرا، مشکلات کلیوی و افکار خودکشی. در مطالعات نشان داده شده است که لیراگلوتاید باعث ایجاد تومور تیروئید در حیوانات می شود، اما هنوز مشخص نیست که آیا می تواند باعث سرطان تیروئید در انسان شود یا خیر.
داروی لاغری تیرزپاتید (مونجارو):
یک داروی درجه یک (یعنی دارای مکانیسم اثر جدید و منحصر به فرد) است که هر دو هورمون GLP-1 و گیرنده های GIP را فعال می کند و منجر به بهبود کنترل قند خون می شود. در طول درمانهای دیابت با تیرزپاتید، محققان متوجه شدند افرادی که تیرزپاتید دریافت کرده بودند نسبت به افرادی که درمان دیابت استاندارد داشتند، وزن بسیار بیشتری از دست دادند. عوارض جانبی این دارو می تواند شامل مواردی چون حالت تهوع، استفراغ، اسهال، کاهش اشتها، یبوست، ناراحتی بالای شکم و درد شکم باشد.
داروی لاغری نالترکسون HCl و بوپروپیون (کانتریو):
کانتریو ترکیبی است از دو داروی نالترکسون و بوپروپیون که در فرمول رهش طولانی تولید می شود. نالترکسون برای درمان وابستگی به الکل و مواد افیونی و بوپروپیون برای درمان افسردگی و اختلالات عاطفی فصلی و کمک به افراد در ترک سیگار تایید شده اند. این ترکیب، از طریق کاهش اشتها، به کاهش وزن نیز منجر می شود. شایع ترین عوارض جانبی کانتریو عبارتند از حالت تهوع، یبوست، سردرد، استفراغ، سرگیجه، بی خوابی و خشکی دهان. بوپروپیون موجود در این ترکیب ممکن است باعث افزایش خطر افکار و رفتارهای خودکشی گردد. ضمناً عوارضی چون مشکلات عصبی روانپزشکی جدی نیز گزارش شده است. کانتریو نباید در بیمارانی که اختلالات تشنجی دارند استفاده شود زیرا احتمالاً سبب افزایش تشنج می شود. نهایتاً این دارو ممکن است باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب گردد.
داروی لاغری اورلیستات (زنیکال):
این دارو منجر به این می شود که بدن حدود یک سوم از چربی که از طریق تغذیه وارد بدن می شود را جذب ننماید. فرم دیگری از داروی زنیکال بنام آلی (Alli) وجود دارد که بدون نسخه پزشک قابل عرضه است. دوز این دارو نصف زنیکال می باشد.زنیکال احتمالاً عوارض جانبی همچون گرفتگی شکم، دفع گاز، نشت مدفوع چرب، اجابت مزاج بیشتر و عدم توانایی در کنترل حرکات روده را در پی داشته باشد. این عوارض معمولاً خفیف و موقتی هستند اما اگر غذاهای پرچرب خورده شود، ممکن است بدتر شوند.
داروی لاغری فن ترمین:
فن ترمین از طریق مهار اشتها منجر به کاهش وزن می شود. این دارو تحت عناوین دیگری چون آدیپکس یا سوپرنزا نیز شناخته می شود. فن ترمین می تواند باعث بروز عوارض جانبی جدی ای مانند افزایش فشار خون یا ایجاد تپش قلب، بی قراری، سرگیجه، لرزش، بی خوابی، تنگی نفس، درد قفسه سینه، و مشکل در انجام فعالیت های روزمره شود. عوارض جانبی خفیف این دارو شامل خشکی دهان، طعم ناخوشایند، اسهال، یبوست و استفراغ هستند.
داروی لاغری فن ترمین و توپیرامات (کیوسیمایا):
ترکیبی از دو داروی فن ترمین و توپیرامات است که تحت عنوان کیوسیمایا نامیده میشود. این دارو از راههای مختلفی چون کمک به احساس سیری، کاهش طعم غذاها و سوزاندن کالری بیشتر باعث کاهش وزن میشود. شایعترین عوارض دارو عبارتند از گزگز دست و پا، سرگیجه، تغییر حس چشایی، بیخوابی، یبوست و خشکی دهان. عوارض جدی دارو شامل نقصهای مادرزادی خاص (شکاف لب و شکاف کام)، افزایش ضربان قلب، افکار خودکشی و مشکلات چشمی میشود که در صورت عدم درمان میتواند سبب از دست دادن دائمی بینایی شود. زنانی که قصد بارداری دارند، باید قبل از مصرف کیوسیمایا تست بارداری انجام دهند و در حین مصرف این دارو هم نباید باردار شوند و آزمایشات بارداری ماهانه را انجام دهند. همچنین در صورت ابتلا به گلوکوم، پرکاری تیروئید، بیماری قلبی یا سکته، نباید از این دارو استفاده کرد. همچنین، در طول مصرف دارو باید بطور منظم به بررسی عملکرد قلب پرداخت.
داروی لاغری سماگلوتاید (ویگووی):
سماگلوتید با تقلید از یک هورمون روده ای که تولید انسولین را تحریک می کند، منجر به کاهش اشتها و احساس سیری می شود. این دارو اساساً به منظور درمان دیابت نوع ۲ تحت نامهای اوزمپیک و ریبلسوز دارای تائیدیه می باشد ولی بعداً ترکیبی دیگر از آن با نام ویگووی بطور خاص برای درمان چاقی تولید و تجویز گردید. عوارض جانبی ویگووی شامل گرفتگی شکم، یبوست، استفراغ، دفع گاز، سردرد، خستگی و رفلاکس معده می شوند. البته این عوارض معمولاً خفیف و موقتی هستند. در موارد نادر، مشکلات مربوط به کلیه و همچنین تاری دید گزارش شده است. ویگوی با مواردی چون بیماری پانکراس (پانکراتیت) مرتبط است. بنابراین، در صورت بروز علائم پانکراتیتی ( درد شدید معده یا شکم، حالت تهوع یا استفراغ) که متوقف نمی شود، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
ب) از نظر مواد تشکیل دهنده:
از این منظر، داروها را می توان به دو دسته شیمیایی و گیاهی دسته بندی کرد.
ج) از نظر مکانیسم عمل:
داروهای لاغری دارای مکانیسم عملکردی متفاوتی هستند. از این جهت، می توان آنها را در سه گروه در نظر گرفت:
- در برخی موارد، داروها با کم کردن اشتها، به فرد کمک می کنند تا از طریق کم خوری، وزن خود را کاهش دهد.
- در بعضی موارد مکانیسم آنها به این صورت است که میزان سوخت و ساز بدن را افزایش می دهند و به اصطلاح کالریسوزی می نمایند. بدیهی است اگر بدن اقدام به سوخت و ساز بیشتری نماید، ضمن مصرف کالری های ورودی، به سراغ چربی های ذخیره شده نیز می رود و لذا منجر به کاهش وزن می شود.
- نهایتاً سری دیگری از داروها هم باعث می شوند تا بخشی از چربی ها و کربوهیدرات ها در بدن جذب نشده و بدون ذخیره یا تبدیل، از بدن دفع شوند.
د) از نظر شکل دارویی:
داروهای لاغری از نظر شکلی، در فرم های مختلفی چون قرص، کپسول، بار، پودر و شربت تولید می شوند.
جراحی یکی از (بهترین روش های لاغری)
در سالیان اخیر شاهد ظهور یک سری روش های کاهش وزن با استفاده از جراحی بوده ایم. برخی از افراد به دلایل مختلف ترجیح می دهند تا از این طریق وزن خود را کاهش دهند. این قبیل افراد عمدتاً کسانی هستند که در پی کاهش وزن موضعی می باشند. هرچند از طریق ورزش هم می توان بصورت موضعی سایز کم کرده و کاهش وزن انجام داد، اما به هر حال، ورزش برای برخی افراد مسیر سخت و زمانبری است. اصولاً جراحی زمانی تجویز می شود که شاخص BMI فرد بالاتر از ۴۰ باشد. البته در تغییر سایزهای موضعی چنین شرطی برقرار نیست. یعنی فرد می تواند در هر حالتی درخواست کاهش یا افزایش سایز موضعی از طریق جراحی بنماید.
انواع جراحی برای کاهش وزن و لاغری
بطور کلی نوع جراحی مناسب برای کاهش وزن به عوامل مختلفی بستگی دارد و لذا توسط پزشک باید انتخاب شود. ذیلاً برخی از انواع جراحی لاغری معرفی و تشریح می گردند.
۱. جراحی لاغری لیپوساکشن
عمل لیپوساکشن نوعی جراحی پلاستیک است که طی آن چربی های اضافی دور شکم، دور باسن، دستها، پاها، سینه ها یا هر ناحیه دیگری از بدن بطور دلخواه برداشته می شوند. این نوع عمل جراحی با نامهای دیگری چون لیپو، لیپوپلاست و پیکرتراشی نیز شناخته می شود. با وجود اینکه لیپوساکشن باعث کاهش در وزن کلی بدن می شود، اما اساساً برای کاهش وزن تعریف نشده، و افراد غالباً با هدف پیکرتراشی و کاهش سایز موضعی و زیبایی اندام به سراغ آن می روند. تجویز لیپوساکشن در مواری صورت می گیرد که امکان کاهش موضعی سایز میسر نباشد و یا با چربی های سرسخت در برخی نواحی بدن مواجه باشیم. این جراحی در برخی کشورها هرگز برای لاغری توصیه نمی شود چرا که دارای عوارض جانبی و خطرات احتمالی بسیاری است.
۲.جراحی اسیلو معده
تعدادی جراحی معده را از بهترین روش های لاغری می دانند. در جراحی اسلیو معده، که به آن گاسترکتومی آستین عمودی نیز گفته می شود، قسمت اعظم معده شما برداشته می شود و تنها یک قسمت موزی شکل باقی می ماند که با منگنه بسته شده است. با استفاده از این روش، مقدار غذایی که می تواند در معده جا بگیرد کاهش می یابد و باعث می شود تا زودتر احساس سیری دست دهد. باید توجه داشت که بیرون آوردن بخشی از معده ممکن است بر هورمونها یا باکتریهای موجود در دستگاه گوارش که بر اشتها و متابولیسم تأثیر میگذارند نیز تأثیر بگذارد. ضمناً این نوع جراحی را نمی توان معکوس کرد زیرا بخشی از معده برای همیشه برداشته می شود.
۳. عمل جراحی لاغری بای پس معده
جراحی بای پس معده در سه مرحله انجام می شود. ابتدا معده با استفاده از منگنه مخصوص، به دو کیسه مجزا تقسیم می شود. در این حالت فضای معده کوچک می شود و فرد عملاً غذای کمتری می تواند بخورد. سپس در مرحله بعد، روده کوچک را به دو قسمت تقسیم می شود و قسمت پایینی روده مستقیماً به کیسه کوچک فوقانی معده که در مرحله اول جراحی از بخش تحتاتی جدا شده بود، متصل می شود. در این وضعیت، غذا از کیسه فوقانی معده به قسمت پائینی روده وارد می شود و بخش از روده دوره زده می شود. در مرحله سوم، قسمت بالائی روده کوچک مجدداً به محل جدیدی در قسمت تحتانی روده کوچک متصل می شود.
این امر به شیره های گوارشی موجود در معده اجازه می دهد تا از قسمت بای پس روده کوچک به قسمت تحتانی روده کوچک جریان یابند تا غذا به طور کامل هضم شود. معکوس کردن بای پس معده بسیار دشوار است، اما در صورت لزوم شدنی است.
۴. جراحی لاغری باندینگ معده قابل تنظیم
در این نوع جراحی، یک باند بادی دور معده فرد جایگذاری و مانند یک حلقه، معده او را در برگرفته و توسط یک کابل نازک به یک پورت که در زیر پوست شکم جاسازی میشود، متصل میگردد. باند دور معده میتواند توسط پورت شکمی، بصورت بادی فشرده یا شل شود. درصورتی که فشرده شود، بخشی از معده که در قسمت فوقانی باند قرار دارد، تشکیل یک کیسه کوچک میدهد و تقریباً از قسمت پائینی معده جدا میشود. البته مسیر دو بخش کاملاً مسدود نمیشود و حفره باریکی بین آنها میماند. قطر این حفره توسط پزشک و با استفاده از پورت شکمی تنظیم میشود. بدین ترتیب، هنگام غذا خوردن، قسمت بالائیی زودتر پر شده و دستور سیری صادر میکند در صورتیکه قسمت تحتانی هنوز خالی است. قسمت فوقانی پس از پرشدن، شروع به هضم غذا کرده و مواد هضم شده از حفره میانی به قسمت تحتانی سرازیر و گوارش ادامه مییابد.
۵. انحراف بیلیوپانکراس با سوئیچ اثنیعشر
انحراف بیلیوپانکراس با سوئیچ اثنیعشر یک روش جراحی است که اصطلاحاً “جراحی مختلط” هم نامیده می شود. این عمل دو مرحله جداگانه دارد: در مرحله اول که بسیار مشابه جراحی اسلیو معده است، بخشی از معده برداشته می شود اما مجرای انتقالی غذا به روده کوچک، سرجای خود باقی می ماند. در مرحله دوم، قسمت انتهایی روده به اثنیعشر متصل می شود و بدین ترتیب، بخشی از روده، عملاً دور زده می شود. این عمل باعث کاهش جذب کالری و مواد مغذی شده و در مقایسه با جراحی های معده، منجر به کاهش بیشتر وزن می گردد. با این حال، احتمال بروز مشکلات مربوط به جراحی و کمبود ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین در بدن نیز بالا می رود. به همین دلیل، جراحان اغلب این روش را توصیه نمی کنند مگر در صورتی که فرد دچار چاقی بسیار شدید (BMI بیش از ۵۰) باشد.
۶. جراحی لاغری لاپاراسکوپی
کاهش وزن هایی که به طریق جراحی انجام می شوند، اکثرا به روش لاپاراسکوپی هستند. در لاپاراسکوپی، تحت بیهوشی عمومی، فقط بریدگی های کوچکی روی پوست ایجاد می شوند. از طریق این برشها، جراح میتواند ابزارهایی باریک و یک دوربین کوچک متصل به یک مانیتور را به مناطق مورد نظر ارسال و چربی های زائد را تخلیه نماید. جراحی لاپاراسکوپی خطرات کمتری نسبت به جراحی باز دارد و ممکن است درد و جای زخم کمتری ایجاد کند. روند بهبودی در لاپاراسکوپی نیز سریعتر از جراحی باز است.
۷. عمل جراحی باز
جراحی باز از طریق ایجاد یک برش نسبتاً بزرگ در شکم (یا نواحی دیگر) صورت می پذیرد. طی این روش، چربی های زیرجلدی از ناحیه مورد نظر تا جای ممکن تخلیه و سپس با استفاده از جراحی پلاستیک، قسمتهای اضافی پوست ترمیم می شود. جراحی باز در موارد خاصی می تواند گزینه بهتری نسبت به جراحی لاپاراسکوپی باشد. این موارد خاص شامل چاقی بیش از حد، سابقه جراحی معده، و یا داشتن مشکلات پزشکی پیچیده می شود.
یوگا(بهترین روش های لاغری)
یوگا (Yoga) در چند دهه اخیر به یک پدیده جهانی تبدیل شده است. ورزش یوگا هزاران سال پیش در شرق آسیا به عنوان یک تمرین مراقبه آغاز شد و تا به امروز به حیات خود ادامه داد. یوگا با نشان دادن اثربخشی خود در بسیاری از حوزههای زندگی نوین شهری، امروزه از رشدی بسیار قابل توجه برخوردار شده است. در یک تعریف کلی، یوگا اساساً یک فعالیت معنوی است مبتنی بر یک علم بسیار ظریف که بر ایجاد هماهنگی بین ذهن و بدن تمرکز دارد. یوگا در حقیقت هنر و علم زندگی و روح سالم است. طبق شواهد موجود، تمرینات یوگا در کنار آثار مثبت بسیار خود، کمک شایان توجهی به کنترل و مدیریت وزن افراد نیز مینماید. به همین دلیل، یوگا به عنوان یکی از روش های لاغری همواره مورد توجه بوده است. مکانیسم اثرگذاری یوگا بر کاهش وزن به طریق خاصی عمل مینماید که ذیلاً تشریح می گردد.
یوگا و تمرکز حواس
تمرینات یوگا تماماً پیرامون مفاهیم “تمرکز ذهنی” و “آگاهی معنوی” توسعه یافته اند. آگاهی حاصل از این تمرینات، به تمام عرصه های زندگی فرد تسری سافته و یک زندگی سالم از نظر روحی و جسمی را برای او رقم میزند. بر این اساس، فرد در رابطه با تاثیر غذاهای مختلف بر ذهن، جسم و روح خود نیز دقیقتر شده و مراقبههای لازم در این مورد را انجام می دهد. مطالعهای در سال ۲۰۱۶ نشان داد افرادی که از طریق تمرینات یوگا آگاهی ذهنی خود را توسعه میدهند، بهتر میتوانند در مقابل غذاهای ناسالم مقاومت کنند. این افراد همچنین با بدن خود رفتار هماهنگ تری داشته و بسادگی میتوانند در مقابل خوردن و نخوردن تصمیم بگیرند. تحقیق دیگری در ۲۰۱۷ نشان داد کسانیکه با استفاده از یوگا قادر به تمرکز حواس خود بودند، رفتارهای مناسبتری در رابطه با سبک غذا خوردن (پرخوری نکردن، آهسته خوردن، زیاد جویدن و …) بروز میدادند.
یوگا و خواب بهتر
تمرینات یوگا میتوانند به بهبود کیفیت خواب کمک کنند. قسمتی از تمرینات یوگا تحت عنوان یوگا نیدرا شناخته میشود. یوگانیدرا نوعی خواب یوگاست که باعث آرامش هدایت شده می گردد و به فرد کمک میکند تا عمیق تر خوابیده و آگاهی ذهنی را افزایش دهد. طی تمرینات مداوم یوگا، فرد متوجه میشود که میتواند راحتتر و عمیقتر بخواب رود. طبق بررسیهای موجود، خواب با کیفیت اغلب با کاهش وزن همراه است. تحقیقی در سال ۲۰۱۸ بین دو گروه از افراد به اجرا درآمد که به شکل کاملاً مساوی تغذیه میشدند. گروه اول شامل کسانی بود که ۵ بار در هفته خواب خود را محدود کرده بودند (یعنی کمتر از ۶ ساعت خوابیده بودند). گروه دوم هم کسانی را در بر میگرفت که از الگوی خواب طبیعی خود (۶ تا ۹ ساعت) پیروی کرده بودند. نتایج نشان داد که میزان چربیسوزی در گروه دوم بطور معنیداری از گروه اول بیشتر بود.
یوگا و کالری سوزی
یوگا به طور کلی یک ورزش هوازی تلقی نمیشود، اما سبکهای خاصی از آن وجود هستند که نسبت به بقیه، از تحرک فیزیکی بیشتری برخوردار هستند. این قبیل سبک ها باعث میشوند تا کالری بیشتری سوخته شود. آشتانگا، وینیاسا و یوگا قدرتی نمونه هایی از انواع پر تحرک و فیزیکی یوگا هستند. وینیاسا و یوگای قدرتی تقریباً فرد را دائماً در حال حرکت نگه میدارند و منجر به سوختوساز بیشتری میشوند. علاوه بر این، تمرینات یوگای قدرتی از طریق توسعه عضلانی، باعث بهبود سیستم متابولیسم بدن میشوند. در یکی از تحقیقات انجام شده معلوم گردید که یوگای ترمیمی به زنان دارای اضافه وزن کمک قابل توجهی نمود تا وزن و از جمله چربی شکمی خود را کم نمایند.
در یک جمعبندی کلی میتوان گفت که یوگا قادر است تا به عنوان یک منبع قابل اعتماد برای کمک به تغییر رفتار، کاهش وزن، افزایش تمرکز حواس و کاهش استرس باشد.
رژیم غذایی(بهترین روش های لاغری)
رژیم غذایی به الگوهای رفتاری افراد در رابطه با تغذیه گفته میشود. اینکه چه بخوریم، چگونه غذا را تهیه کنیم (شیوه پخت و پز)، چه زمان، چه میزان و با کدام ترکیب بخوریم، تماماً موضوعاتی هستند که در یک رژیم غذایی مشخص میشوند. رژیم های غذایی کاملاً خصلت فرهنگی دارند به این معنی که از جامعهای به جامعه دیگر متفاوت هستند. هر جامعهای بسته بشرایط محیطی و اجتماعی خود، الگوها یا رژیمهای غذایی خاصی را برای خود انتخاب و بکار گرفته است. برخی از این رژیمها بسیار غنی و سالم هستند (مانند رژیم مدیترانهای) و برخی دیگر، از غنا و سلامت لازم برخوردار نمیباشند. امروزه متخصصان تغذیه بمنظور پاسخگویی به نیاز زندگی مدرن و تامین سلامت برای مردم، رژیمهای مختلفی را با الهام از الگوهای غذایی سالم جوامع مختلف، تعریف و عرضه کردهاند. این رژیمها هرکدام دارای اهداف و الگوهای متفاوتی است که ذیلاً به برخی از آنها اشاره میشود.
رژیمهای لاغری یکی از (بهترین روش های لاغری) :
بطور کلی، همه رژیمهای غذایی با هدف تامین سلامت مردم طراحی شدهاند. از آنجائیکه مردم با مشکلات سلامتی متفاوتی ممکن است مواجه باشند، لذا رژیمهای غذایی نیز بسته به نوع مشکلات آنها متفاوت هستند. بعنوان مثال، برای کمک به بهبود مشکلات بیماران دیابتی، رژیمهای غذایی ویژهای طراحی شده اند. به همین ترتیب، برای بیماران قلبی نیز رژیم های غذایی خاصی توصیه میشوند. در مورد مشکلات وزن (اضافه وزن یا کمبود وزن) نیز موضوع به همینگونه است. با توجه به عنوان اصلی مقاله، این بخش از نوشتار، سعی در معرفی برخی از مهمترین رژیم های لاغری دارد. البته باید توجه داشت که رژیمهای لاغری خوب با اینکه عمدتاً با هدف کاهش وزن طراحی می شوند، اما کاهش وزن تنها هدف آنها نیست. این قبیل رژیمها سعی بر این دارند تا برنامههایی را تعریف نمایند که در درجه نخست، سلامت افراد را تامین نمایند و سپس به کاهش وزن بپردازند.
معرفی بهترین روش های لاغری و کاهش وزن ۲۰۲۳(رژیم ها و برنامه های لاغری)
در سال ۲۰۲۳ یعنی سالجاری میلادی، شبکه خبری ۲۴ امریکا (US News 24) لیستی بشرح زیر را منتشر کرد که به ترتیب اهمیت از نظر معیار کاهش وزن مرتب شده اند. ممکن است برخی رژیم های غذایی از نظر کاهش وزن عملکرد بسیار سریع تر و گسترده تری داشته باشند که اسمشان در این لیست نیامده. در این رابطه باید توجه داشت که صِرف عملکرد کافی نیست. عوارض جانبی این رژیم ها، سختی تبعیت از آنها، پایداری نتایج، مسائل روانشناختی و بسیاری فاکتورهای دیگر نیز هستند که در ارزیابی یک رژیم غذایی خوب باید لحاظ شوند. لیست زیر توسط یک تیم ۳۳ نفره متشکل از مشهورترین متخصصان حوزه های تغذیه، چاقی، روانشناسی مواد غذایی و مدیریت بیماری های مزمن داوری گردیده است.
رتبه | نام رژیم/ برنامه | رتبه | نام رژیم/ برنامه |
۱ | برنامه لاغری Weight Watchers | ۱۳ | رژیم غذایی Nutrisystem |
۲ | رژیم غذایی DASH | ۱۴ | رژیم غذایی Dr. Weil’s Anti-inflamatory |
۳ | رژیم لاغری Mayo Clinic | ۱۵ | رژیم غذایی South Beach |
۴ | رژیم غذایی TLC | ۱۶ | رژیم غذایی Nutritarian |
۵ | رژیم غذایی Flexitarian | ۱۷ | رژیم غذایی Keyto |
۶ | رژیم غذایی مدیترانه ای | ۱۸ | رژیم غذایی OPTAVIA |
۷ | برنامه NOOM | ۱۹ | رژیم غذایی Zone |
۸ | رژیم غذایی Volumetric | ۲۰ | رژیم غذایی Paleo |
۹ | رژیم غذایی Ornish | ۲۱ | رژیم غذایی Atkins |
۱۰ | رژیم غذایی Jenny Craig | ۲۲ | رژیم غذایی Keto |
۱۱ | رژیم غذایی MIND | ۲۳ | رژیم غذایی SlimFast |
۱۲ | رژیم غذایی Pritikin | ۲۴ | رژیم غذایی Raw Food |
از آنجا که در این نوشتار امکان پرداختن به همه رژیم های لیست شده در جدول فوق نمی باشد، لذا شش مورد اول بشرح زیر توضیح داده می شوند.
۱.برنامه لاغری WW (Weight Watchers)
Weight Watchers به معنی “مراقبان وزن”، بر کاهش وزن پایدار از طریق تغییر رفتار، علم تغذیه و حمایت اجتماعی تمرکز دارد. این رژیم که در اصل نوعی رویکرد جامع تلقی می شود، برای کمک به افراد در ایجاد عادات پایدار، تغذیه سالم و تحرکت بیشتر شکل گرفته است. Weight Watchers شرکتی است که با استفاده از مشاوره های حضوری، کارگاه های مجازی و اپلیکیشن در مورد تغییر رفتارها و نگرشهای مرتبط با غذا، طراحی شده و پشتیبانی ارائه میدهد. WW یک برنامه کاهش وزن مبتنی بر جامعه است که از یک سیستم امتیازی شخصی تحت عنوان Personal Points برای کمک به کاهش وزن و اتخاذ عادات غذایی سالم و سبک زندگی استفاده می کند. برنامه های WW بر اساس ارزیابی اولیه افراد و محاسبه BMI برای تخمین چربی بدن شخصی سازی می شوند به این معنی که برای هر فرد، یک برنامه منحصربفرد و شخصی طراحی می گردد.
۲.رژیم غذایی DASH
DASH یک رویکرد غذایی برای توقف فشار خون بالاست. DASH این کار را با افزایش دریافت فیبر و مواد معدنی مفید برای قلب از جمله کلسیم، پتاسیم و منیزیم انجام میدهد. این رژیم، در عین حال، میزان سدیم و چربیهای ناسالم را نیز کاهش میدهد. رژیم DASH بر میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و لبنیات کم چرب تاکید دارد. DASH، غذاهای حاوی قند افزوده و آنهایی که دارای چربی اشباع بالا هستند (مانند گوشت های چرب، غذاهای لبنی پرچرب و روغن های استوایی) را محدود میکند. رژیم غذایی DASH مشابه الگوی غذایی مدیترانه ای است اما توصیههای دقیق تری در مورد مقادیر واقعی و محدودیت انواع غذاهای مصرفی ارائه میدهد. وعده های غذایی افراد در رژیم غذایی DASH مشحون از سبزیجات، میوه ها و غلات کامل است . همچنین امکان استفاده متوسط از لبنیات بدون چربی یا کم چرب، ماهی، مرغ، لوبیا و آجیل نیز وجود دارد.
۳. رژیم لاغری مایو کلینیک
رژیم غذایی کلینیک مایو بر ایجاد عادات سالم جدید و شکستن عادات قدیمی ناسالم تمرکز دارد. در بخشی از فلسفه این رژیم غذایی در “کتاب رژیم غذایی کلینیک مایو” آمده: “باید به عنوان یک رویکرد جدید در سبک زندگی خود به این رژیم غذایی نگاه کنید.” طبق آموزه های این کتاب، رژیم غذایی مایو دارای دو اصل اساسی است:
- از یک برنامه غذایی کم کالری پیروی کنید اما غذاهایی که شما را سیر کرده و از خوردن آنها لذت می برید را حتماً بخورید.
- استفاده از فعالیت بدنی برای سوزاندن کالری بیشتر باید در برنامه کاری شما باشد.
برنامه رژیم غذایی کلینیک مایو دارای چربی و کالری کم است و غلات کامل، میوه ها و سبزیجات را در اولویت قرار می دهد. این رژیم همچنین دارای دو مرحله است که ۱۲ هفته طول می کشد. رژیم مایو این امکان را می دهد که فرد، برنامه خود را تنظیم کند. مثلاً برنامه هایی انتخاب نماید که سازگار با کتو، پروتئین بالا، گیاهخواری یا مدیترانه ای باشند.
۴. رژیم غذایی TLC
تغییرات سبک زندگی-درمانی (Therapeutic Lifestyle Changes) توسط برنامه ملی آموزش کلسترول ذیل موسسه ملی بهداشت آمریکا با هدف کاهش کلسترول به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم برای قلب ایجاد شد. این برنامه سه قسمتی شامل خوردن مقدار زیادی سبزیجات، میوه، نان، غلات، ماکارونی و گوشت بدون چربی است. رژیم TLC بر این فرض استوار است که کلسترول غذایی می تواند بر کلسترول خون و خطر بیماری قلبی عروقی تأثیر بگذارد. این رژیم غذایی، از نظر مجموع معیارها (کنترل دیابت، بهبود عملکرد قلب و عروق، کاهش وزن، سلامتی، …) دارای رتبه ۵ و از نظر اثربخشی در کاهش وزن، دارای رتبه ۴ در بین کلیه رژیم های غذایی موجود در امریکاست.
۵. رژیم گیاهخواری انعطاف پذیر (Flexitarian)
این رژیم در سال ۲۰۰۹ توسط متخصص تغذیه داون جکسون بلاتنر در کتابی باعنوان “رژیم گیاهخواری انعطاف پذیر: روشی عمدتاً مبتنی بر گیاهخواری برای کاهش وزن، سلامتی، جلوگیری از بیماری ها و افزودن سال ها به زندگی شما” معرفی شد. قاعده کلی در این رژیم حول محول انعطاف پذیری در مصرف مواد با تاکید بر گیاهخواری می چرخد. بلاتنر معتقد است که لازم نیست گوشت را به طور کامل حذف کنید تا از مزایای سلامتی مرتبط با گیاهخواری بهره مند شوید. شما میتوانید بیشتر اوقات گیاهخوار باشید، اما همچنان در مناسبتهای خاص از همبرگر یا استیک هم لذت ببرید. مطالعات نشان میدهند که با خوردن گیاهان بیشتر و گوشت کمتر، افرادی نه تنها وزن خود را کاهش میدهند، بلکه میتوانند سلامت کلی خود بویژه در مسائل مرتبط با بیماری های قلبی، دیابت و سرطان را بهبود بخشند.
۶. رژیم غذایی مدیترانه ای
رژیم مدیترانه ای یک الگوی غذایی متنوع و بسیار غنی است که از دیرباز به عنوان استاندارد طلایی برای تغذیه، پیشگیری از بیماری، سلامتی و طول عمر در نظر گرفته شده است. این الگوی غذایی در بین کشورهای حاشیه دریای مدیترانه که متشکل از ۲۱ کشور است رواج دارد. البته این بدان معنی نیست که همه این کشورها غذاهای کاملاً مشابهی دارند. اتفاقاً تنوع غذایی در بین این مجموعه از کشورها بسیار زیاد بوده و هر یک، ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. وجه مشترک اصلی این الگو در حقیقت در مواد اولیه ای است که بعنوان خورد و خوراک مورد استفاده قرار می دهند. رژیم غذایی مدیترانه ای، بواسطه عناصر تغذیه ای خاصی که در بر دارد، ضمن تامین سلامتی پایدار، وزن را به یک حالت تعادل می رساند. عناصر اصلی در رژیم مدیترانه ای عبارتند از:
- سبزیجات
- میوهها
- غلات کامل
- ماهی
- آجیل
- عدس
- روغن زیتون
عناصر غذایی محدود:
مرغ، تخم مرغ و لبنیات باید در حد اعتدال مصرف شوند و گوشت قرمز محدود است.
عناصر غذایی ممنوع:
- غلات تصفیه شده
- چربی های ترانس
- گوشت های فرآوری شده (مانند سوسیس، کالباس و …)
- شکر اضافه شده
- سایر غذاهای فرآوری شده
جنبه های منفی:
از آنجایی که رژیم مدیترانه ای تاکید زیادی بر محصولات لبنی ندارد، مهم است که مطمئن شوید کلسیم و ویتامین D کافی در رژیم غذایی خود دریافت می کنید.
ورزش(بهترین روش های لاغری)
نقش ورزش در سلامت جسمی و لاغری بر کسی پوشیده نیست. بسیاری از مردم تصور می کنند که می توانند با ورزش به وزن دلخواه خود برسند. اما نظر متخصصان ورزش و تغذیه چیز دیگری است. به نظر متخصصان، ورزش حتی اگر بطور مستمر هم انجام پذیرد، مادامیکه فرد اقدام به کنترل میزان کالری و چربی های مصرفی خود ننموده باشد، موثر نخواهد بود. تمرینات ورزشی بخش مهمی از برنامه های کاهش وزن هستند، اما فقط سوزاندن کالری کافی نیست. یک ورزشکار نمی تواند به این اکتفا کند که چون ورزش می نماید، پس می تواند هر گونه غذایی بخورد. بنابراین، باید بپذیریم که یک رژیم غذایی خوب و مناسب در حقیقت نقطه شروع هر برنامه کاهش وزن موفقی است که با ورزش تداوم می یابد.
۱. تمرینات هوازی(بهترین روش های لاغری) :
این دسته از تمرینات شامل فعالیت های بدنی چون پیاده روی، دو، دوچرخه سواری، شنا، رقص و فعالیتهای مشابه می شوند. در این تمرینات، ضربان قلب و جریان خون شدت یافته و کالری بدن شروع به سوختن می نماید. به نظر کارشناسان، ورزش هوازی (به ویزه دویدن سریع یعنی با سرعت ۱۳ کیلومتر در ساعت) از کارآمدترین کالری سوزها و موثرترین چربی سوزهای دور شکم محسوب می شوند. اگر فردی به مدت ۳۰ دقیقه با سرعت ۱۳ کیلومتر بر ساعت بدود، می تواند ۵۳۹ کالری بسوزاند.
۲. تمرینات قدرتی(بهترین روش های لاغری) :
تمرینات قدرتی شامل مجموعه وسیعی از ابزارها و تکنیکها می شود که فرد با استفاده از آنها، به تقویت و توسعه عضلات خود می پردازد. تمامی دستگاه ها و تجهیزات موجود در باشگاههای بدنسازی (به غیر از پدال یا دوچرخه و تردمیل) جزء ابزارهای تمرینات قدرتی هستند. البته تمرینات قدرتی بدون ابزار هم براحتی میسر است. در هر صورت، طی تمرینات قدرتی، چربی های بدن سوخته و با نسبتی مشخص تبدیل به عضله می شوند. به همین دلیل، ممکن است کاهش وزن در اثر تمرینات قدرتی چندان محسوس نباشد.
نتیجه گیری از مبحث بهترین روش های لاغری
زندگی مدرن بر خلاف دوران قبل از مدرن، با مسائل و مشکلات عدیده ای در حوزه سلامت و بهداشت مواجه می باشد. به دلیل ورود تکنولوژی به زندگی روزمره و تغییرات شگرفی که در سبک زندگی انسان ها رخ داده است، سلامتی انسان بطور گسترده ای دچار مخاطره شده است. اضافه وزن یا چاقی یکی از این معضلات است که بخش بزرگی از جمعیت شهرنشین کشورها را درگیر خود کرده است. شاید چاقی به خودی خود، بجز سنگینی و تنبلی در تحرک یا مباحث زیبائی شناختی، معضل چندانی نباشد، اما چون بطور مستقیم سلامت جسمی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، لذا صورت مساله ای پیدا می کند.
در این مقاله، روشهای مختلفی برای مبارزه با اضافه وزن معرفی و لیستی از موثرترین و بهترین ها در هر حوزه مورد بحث قرار گرفتند. اما واقعیت این است که هیچکدام از روش های معرفی شده، به تنهایی کفایت نمی کنند و هر کدام بنوعی با نارسائی مواجه هستند. با این توصیف، به نظر می رسد که بهترین روش های لاغری، در حقیقت ترکیب آگاهانه و عاقلانهای است که مبتنی بر سه اصل زیر استوار باشد:
- ورزش های قلبی-عروقی مناسب (هوازی)
- رژیم غذایی خوب و مناسب
- ترسیم آگاهانه و خردمندانه یک رویکرد زندگی سالم که طی آن سلامت روح و روان و جسم مورد توجه و مراقبه جدی باشد.