رژیم غذایی بدون گلوتن‌

رژیم غذایی بدون گلوتن‌
این روزها حول‌وحوش گلوتن بسیار زیاد صحبت می‌شود. عده‌ای بر مضر بودن آن پافشاری می‌کنند و عده‌ی دیگری بر بی‌ضرر بودن آن اصرار دارند. اما فارغ از بحث مضر بودن یا نبودن آن، برخی از افراد تصمیم می‌گیرند در یک دوره‌ی زمانی مشخص رژیم غذایی بدون گلوتن را پیش بگیرند.
گلوتن نوعی از پروتئین است که در مواد غذایی نظیر آرد، گندم، بلغور و جودوسر و … یافت می‌شود. افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و سلیاک به طور مشخص با مصرف این مواد غذایی به مشکل برمی‌خورند. همچنین افراد دیگری که با مشکلات گوارشی نظیر سندروم روده تحریک‌پذیر، آلرژی‌های مختلف و …. نیز با خوردن گلوتن به مشکل برمی‌خورند. نحوه تشخیص حساسیت به این ماده‌ی غذایی نیز، با آزمایش خون میسر است.
چرا رژیم غذایی بدون‌گلوتن؟
در سال‌های اخیر رژیم غذایی بدون گلوتن به عنوان یکی از رژیم‌های محبوب و رایج در بین افراد مشهور و ورزشکاران به شمار می‌آید. آنها این رژیم را به عنوان یک روش سالم برای بهینه‌سازی عملکرد کلی بدن، کاهش وزن، بهبود خلق‌وخو، افزایش کارایی بدن و … به مردم معرفی می‌کنند. این مساله باعث شده تا یک نفر از هر سه آمریکایی به این روش نه فقط به عنوان یک رژیم غذایی کوتاه مدت و موقتی بلکه به عنوان سبک جدیدی برای زندگی خود در نظر بگیرند. طبق تحقیقات صورت گرفته آمریکایی‌هایی که در این رژیم بدون مشکل و مراقبت خاص پزشکی بوده‌اند از ۱.۶ میلیون نفر در سال ۲۰۱۰ به بیشتر از ۵ میلیون نفر در ۲۰۱۴ رسیده‌اند.
اما نکته‌ی جالب اینجا است که با توجه به تحقیقات تا به امروز هیچ مدرکی دال بر تاثیر مستقیم گلوتن بر کاهش وزن وجود ندارد! پس سوالی که ایجاد می‌شود این است که جمعیت زیادی با امتحان کردن این رژیم، کاهش وزن چشمگیری پیدا کرده‌اند؟
پاسخ این سوال بسیار ساده است! آنها مصرف گلوتن را قطع کرده‌اند اما گلوتن که هیچ‌گاه به تنهایی و خالص مصرف نمی‌شده است. بسیاری از محصولات چاق‌کننده مانند برنج، نان، اغلب غلات و حبوبات، کیک و بیسکوییت، پاستا، ماءالشعیر و … حاوی مقادیر بسیار زیادی از گلوتن هستند که با کاهش یا قطع کامل مصرف این محصولات، به صورت غیرمستقیم در رژیم غذایی بدون گلوتن، به کاهش وزن می‌رسید!
چه کسانی رژیم بدون گلوتن را امتحان می‌کنند؟
همانطور که پیش‌تر گفته شد، گروهی از افراد وجود دارند که به صورت مادرزادی به گلوتن حساسیت دارند و دچار بیماری‌هایی چون سلیاک هستند یا گروه دیگری مانند افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که خوردن گلوتن برایشان مضر خواهد بود. این گروه از افراد با خوردن گلوتن دچار واکنش‌های خطرناکی می‌شوند و گاه خطر مرگ آنها را تهدید می‌کند.
اما گروه دیگری که مخاطب مقاله‌ی پیش رو هستند، افرادی هستند که به انتخاب شخصی خود برای دوره‌ی کوتاهی یا به صورت دائم تصمیم به خوردن مواد غذایی بدون گلوتن می‌گیرند. این افراد با هدف کاهش وزن و سبک زندگی سالم‌تر به این رژیم روی می‌آورند.
موادغذایی که به صورت طبیعی بدون گلوتن هستند، عبارتند از:

گوشت
مرغ
ماهی و غذاهای دریایی
لبنیات
سبزیجات
میوه‌ها
همانطور که پیش‌تر گفته شد غلات و حبوبات بسیار کمی هستند که عاری از گلوتن هستند.
غلات و حبوبات بدون گلوتن عبارتند از:

گندم سیاه
ارزن
ذرت
جودوسر (انواع دارای گلوتن آن نیز موجود است. به برچسب محتویات آن توجه کنید.)
چند نکته برای افرادی که می‌خواهند رژیم بدون گلوتن را امتحان کنند:

·       قوی باشید!
بر هیچکس پنهان نیست که شروع رژیم بدون گلوتن و چشم‌پوشی از موادغذایی و تنقلاتی که سال‌ها به آن عادت داشتید، کار سختی خواهد بود. بنابراین کاملا حق دارید که ناراحت باشید! اما قوی بمانید تا به سبک زندگی‌ سالم‌تری برسید.
·       به خرید بروید.
آشپزخانه‌ی خود را پاک‌سازی کنید و از شر هر آنچه گلوتن دارد، خلاص شوید! به خرید بروید و با چک کردن برچسب محتویات هر محصولی، محصولات بدون گلوتن را خریداری کنید. همچنین لیست بلندبالایی از غذاهای بدون گلوتن وجود دارد که به زودی دستورپخت‌های آنها را خواهیم گذاشت.

·       خانواده و دوستان را از تصمیم خود مطلع سازید.
همراهی خانواده و دوستان در این رژیم می‌تواند تا حدود زیادی کار را برای شما راحت سازد. برای آنها از مزایای این رژیم بگویید و آنها را با خود همراه کنید. حتی اگر آنها سفت‌وسخت هم به این رژیم پایبند نباشند، کافی است تا یک وعده در روز با شما غذای بدون گلوتن مصرف کنند. همین یک وعده می‌تواند به شما انگیزه بیشتری بدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *