تغذیه در سفر
بیشتر مردم تصور میکنند سفر زمانی عالی برای نادیده گرفتن رژیمهای غذایی و یا صرف هزینه، برای خوردن غذاهای چرب، ناسالم و خوشمزه است. اما باید بدانید که در سفر نیز باید تمام نکات مورد استفاده در تغذیه روزانه خود را ادامه دهید؛ هرچند کاری مشکل باشد. از عوارض تغذیه ناسالم در سفر میتوان به اضافه وزن در حدود پنج گیلوگرم، یبوست شدید و خستگی مزمن اشاره کرد. در این مقاله سعی داریم به شما کمک کنیم تا با طراحی یک برنامه مشخص، در طی سفر نیز عادات غذایی سالم خود را حفظ کنید.
میان وعدهها
در آغاز میتوانید لیستی از اطلاعات شامل موارد زیر را تهیه کنید.
۱. امکانات تغذیهای در دسترس در طول مسیر
۲. امکانات تغذیهای در دسترس در مقصد
۳. رژیم غذایی افراد همراه در سفر (برای مثال افراد دارای فشار خون و یا دیابت که همراه گروه هستند.)
۴. مدت زمان سفر
۵. ترکیب سنی افراد
سپس با توجه به موارد بالا لیستی تهیه کنید برای گنجاندن چهار گروه اصلی غذایی(نان و غلات، میوه و سبزیها، لبنیات و گوشت) در تغذیه روزانه افراد به صورت میان وعده.
نکته
_حتما توجه داشته باشید در طول سفر بدن نیازمند به فیبر بیشتری از رژیم غذایی درخانه است، زیرا در طول سفر، با تغییر نوع آب خوراکی و همچنین تفاوت ناگهانی دمای هوا، بدن دچار شک شده و غالب افراد دچار یبوست میشوند؛ میانوعده زمان مناسبی برای دریافت فیبر کافی برای جلوگیری از ابتلا به یبوست و یا کاهش شدت آن است.
_ نوشیدن نوشیدنیهای کافئین و تئیندار را به حداقل برسانید؛ این نوشیدنیها مدر(ادرار آور) بوده و دفع آب بدن شما را افزایش میدهند، این نوشیدنیها احتمال “دیهیدراسیون” و یبوست را در حین و پس از سفر افزایش میدهد.
غذای اصلی
با توجه به لیستی که در قسمت قبل گفته شد برای انتخاب غذای اصلی روزانه از دو راه میتوانید استفاده کنید:
الف: خانمها و آقایان در حین سفر معمولا درخواست تفریح دارند و آزادی کامل از وظایف روزانه همچون طبخ غذا و یا شست و شوی ظروف؛ غالبا غذاهای آماده انتخاب این گروه از افراد در طی سفر میباشد.
برای تهیه غذاهای آماده سلامت به چند نکته میتوان اشاره کرد، از جمله:
_کنسروها تا حد ممکن در سفرهای بیشتر از دو روز استفاده نشوند. مواد نگهدارنده موجود در کنسروها میتواند علت ایجاد یبوست و یا خستگی مزمن بدن در ترکیب با تغییر ناگهانی آب و هوا باشد.
_کباب کوبیده، جوجه کوبیده و کباب ترکی ممنوع!!! افراد کلاهبردار حرفهای به گونهای غذا را طبخ خواهند کرد که تقریبا هیچچیز بجز آزمایشگاه قادر به تشخیص ترکیب غذاهای تغییر شکل داده شده نیستند. لذت لحظهای را با سلامت خود معاوضه نکنید.
_غذاهای خورشتی با تغییر اندک و یا اضافه شدن ادویه میتوانند چهار الی پنج روز در رستورانها سرو شوند. سعی کنید غذاهایی که اجزای آن برای شما قابل مشاهدده مستقیم است را سفارش دهید.
_لبنیات از خورکیهای ضروری در مصرف روزانه در طی سفر محسوب میشوند؛ اما ناقل برخی از بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان مانند “تبمالت” نیز میباشند؛ اگر در زمره عاشقان کشک،ماست و دوغ محلی طبقه بندی میشوید در انتخاب آنها دقت کنید شیر حتما جوشانده باشد.
_در رستورانها از خوردن سالاد و سبزیجات پرهیز کنید.
*پیشنهاد
امتحان کردن غذاهای جدید و محلی هر منطقه میتواند یک تجربه جدید و جالب را به شما عرضه کند.
ب: برخی افراد نیز به دامان طبیعت رفته و به علت نبود مغازه برای خرید غذای آماده و یا لذت بردن از آشپزی طبخ غذا را در برنامه سفری خود قرار میدهند؛ این افرادعموما علاقهمند هستند تا مواد غذایی مورد نیاز خود را قبل از سفر تهیه و به همراه خود حمل کنند. برای نگهداری مواد غذایی در سفرهای با مدت زمان بیشتر از بیست و چهار ساعت رعایت برخی نکات ضروریست:
_آب آشامیدنی خود را از منابع مطمئن تهیه نمایید؛ رودخانههای بزرگ و کوچک منابع مطمونی برای تهیه آب آشامیدنی محسوب نمیشوند.
_برای جلوگیری از بیماریهای انگلی و عفونتهای رودهای، میوهها و سبزیجات مورد استفاده در غذا را با آب آشامیدنی شست و شو دهید؛ دمای غذا در حین پخت ضدعفونی کننده صد در صدی برای بیماریهای عفونی نمیباشد.
_برای حمل گوشت و دیگر مواد غذایی فاسد شدنی حتما از یخچالهای همراه استفاده کنید.
_غذای طبخ شده در صورت عدم وجود یخچال در هوای گرم حداکثر تا یکساعت پس از پخت و در هوای سرد حداکثر تا دو ساعت پس از پخت قابل مصرف میباشد. از مصرف باقی مانده غذای ظهر یا شب به عنوان میان وعده اجتناب کنید.
_از مصرف مواد کنسرو شده و یا پاستوریزه پس از گذشت دوساعت از یاز شدن درب آنها خودداری کنید.
_سوسیسها و کالباسها و انواع سس آماده بدترین گزینه غذایی در سفرهای طولانی مدت هستند. بهترین نوع غذا، غذاهای گیاهی هستند(بشرط شست و شوی صحیح)؛ غذاهای گیاهی دیرتر از گوشت و مواد لبنی فاسد میشوند و به جلوگیری از بیماریها در سفر و پس از سفر کمک میکنند.
_ظروف و وسائل پخت و پز را در آب روخانه نشویید و در طول سفر آنها را در کیسههای تمیز نگهداری کنید.
اخطار
در طول سفر و با داشتن هر نوع تغذیه موارد زیر را رعایت کنید:
_نوشابهها و انواع نوشیدنیهای مصنوعی باعث دفع بیشتر آب از بدن میشوند و در نتیجه ایجاد و یا تشدید یبوست. از نوشیدن آنها تا حد امکان در سفر پرهیز کنید.
_غذاهای دارای گوشت قرمز و چربی بالا به علت نیاز به آب بالا برای هضم و در نتیجه ایجاد “دیهیدراسیون” یا خشکی و کمبود آب برای بدن تا حد امکان مصرف نشوند یا کمتر مصرف شوند.
_لیموی تازه و پیاز دو داروی طبیعی برای کاهش مسمویت هستند؛ در طول سفر از جا دادن آنها در رژیم غذایی خود غفلت نکنید.