هزاران سال است که مردم مشغول جویدن آدامس هستند. آدامس ابتدا از صمغ اصلی از شیره درخت مانند درخت صنوبر یا مانیلکارا ساخته شده بود اما اکثر آدامسهای مدرن از لاستیکهای مصنوعی ساخته میشوند. اگر شما به مصرف آدامس عادت دارید، توصیه میشود این مطلب را بخوانید تا از عوارض و فواید جویدن آدامس بیشتر مطلع شوید.
عوارض و فواید جویدن آدامس
عوارض جویدن آدامس
در ابتدای این مقاله در مورد عوارض جویدن آدامس صحبت میکنیم:
ایجاد اختلال مفصل
آدامس به دلیل این که بیشتر مواقع در یک طرف دهان جویده میشود، میتواند به عدم توازن ماهیچه فک و حتی اختلال مفصل فک منجر شود که شرایط مزمن دردناکی است. هرگاه مجموعهای از ماهیچهها بشدت به کار گرفته شوند، پس از مدتی انقباض ماهیچهها و درد ناشی از آن را به دنبال خواهند داشت. دردهایی مانند سردرد، گوش درد و دندان درد.
مشکلات معده و رودهای
همراه جویدن آدامس مقدار زیادی نیز هوا بلعیده میشود که باعث تولید نفخ و دردهای شکمی میشود و حتی سندرم روده تحریک پذیر به وجود میآورد. همچنین هنگام جویدن آدامس به مغزتان علائمی مبنی بر ورود غذا ارسال میشود و آنزیم و اسیدهای معده شروع به ترشح میکنند، اما غذایی حقیقتاً وجود ندارد که هضم شود و تولید اسید غیرضروری به معدهتان صدمه میرساند و تولید نفخ میکند. سپس در مواقعی که واقعاً غذایی در کار است احتمال دارد که معدهتان دیگر توان تولید اسید مورد نیاز را نداشته باشد. از طرفی برخی از افراد به دلیل وجود شیرین کنندههای مصنوعی ممکن است به برخی دیگر از مشکلات معده از جمله اسهال مبتلا شوند.
صدمه به دندان حتی با مصرف آدامس بدون قند
اگر آدامستان شیرین و در واقع حاوی شکر باشد، شما با هر بار جویدن درست مانند این است که دندانتان را حمام شکر میدهید و باعث پوسیدگی دندان میشوید. حتی اگر آدامس عاری از قند مصرف کنید، بازهم دندانهایتان در معرض خطر است. زیرا آدامسهای بدون قند حاوی طعم دهندههای اسیدی و نگهدارنده هستند که ممکن است در نهایت به فرسودگی دندانی منجر شوند.
تصور نکنید که آدامسهای حاوی «زایلیتول» که ماده ضد فساد دندان است چیزی را عوض میکند. با مصرف آدامس، خوردگی دندان که طی آن کلسیم زدایی میشود، آغاز شده و به مرور دندانها حل میشوند و شما حفرههایی در دندانهایتان مشاهده خواهید کرد.
آزادسازی جیوه
عوارض و فواید جویدن آدامس
اگر در دندانهایتان پر کردگیهایی از جیوه دارید، جویدن آدامس میتواند موجب آزادسازی نوروتوکسین که نوعی سم است و به عصب آسیب میرساند، شود. بنابر تحقیقات مشخص شده است که با هر بار آدامس جویدن، بخار جیوه مربوط به پر کردگیهای آمالگام آزاد شده و به سرعت راهش را به درون جریان خون باز میکند و فرآیندهای اکسایشی در بافتهای بدن رخ میدهد. اگر در دندانهایتان پر کردگی دارید هرگز آدامس نجوید.
بالا بردن مصرف غذا
بسیاری از مردم به منظور کاهش اشتهایشان آدامس میجوند، اما مشخص شده جویدن آدامس اگرچه انگیزه غذا خوردن را پایین میآورد، ولی افراد را به مصرف خوراکیهای آماده مثل سیب زمینی سرخ کرده یا شیرینی بیشتر تشویق میکند، زیرا این افراد دچار گرسنگیهای پنهان هستند. از طرفی برخی از آدامسها که طعم نعناعی دارند، موجب تلخ به نظر آمدن میوهها و سبزیجات شده و افراد از خوردن این خوراکیهای سالم دوری میکنند.
ارتباط جویدن آدامس با سردرد نوجوانان
اگر نوجوانتان به جویدن آدامس عادت دارد و در عین حال از سردرد شکایت میکند، میتوانید این دردها را به آدامس جویدن او ارتباط دهید. محققان روی ۳۰ نفر در سنین شش تا نوزده ساله که هریک به آدامس جویدن عادت داشتند و به سردردهای مزمن مبتلا بودند به تحقیق پرداختند. پس از یک ماه مصرف نکردن آدامس، سردردهای ۱۹ نفر کاملاً ناپدید شد و هفت نفر دیگر نیز کمتر از درد گله داشتند و وقتی این افراد جویدن آدامس را پس از چند روز از سر گرفتند دردهایشان بازگشت.
جویدن آدامس چه فوایدی دارد؟
عوارض و فواید جویدن آدامس
جدای از مضراتی که افراط در آدامس جویدن میتواند داشته باشد، برخی تحقیقات علمی هم نشان داده است که آدامس جویدن میتواند در کاهش استرسهای روحی و تنش زدایی تأثیر داشته باشد. همچنین گفته میشود که جویدن آدامس میتواند در بهبود حال بیماران پس از جراحی روده، اثرات مثبتی بر جای بگذارد، زیرا به گفته محققان، عمل جویدن میتواند اعصاب دستگاه هاضمه را تحریک کند و در نتیجه، فرآیند بازگشت عملکرد روده به شکل طبیعی و سالم، سریعتر اتفاق میافتد. ارتقای حافظه، افزایش توان یادگیری و پردازش بهتر اطلاعات در مغز انسان، نتایج مثبت دیگری است که گفته میشود با آدامس جویدن حاصل میشود.
تقویت عضلات زبان و دهان، جلوگیری از بازگشت غذا و اسید معده، جذب برخی نمکهای ضروری بدن، کاهش درد ناشی از تزریق آمپول، احتمال کاهش خونریزی لثه، کاهش پوسیدگی دندان با مصرف نوع خاصی از آدامسها، جلوگیری از رشد باکتریها و سرعت بخشی به رفع بوی بد دهان از دیگر فواید آدامس جویدن است که در نتایج برخی تحقیقات داخلی و خارجی به آنها اشاره شده است.
تحقیقات نشان دادهاند که جویدن آدامس در هنگام انجام کارها، میتواند موجب بهبود جنبههای مختلف عملکرد مغز شود. این عملکردها شامل هوشیاری، حافظه، درک و تصمیم گیری هستند. در تحقیقی، افرادی که در حین آزمون آدامس میجویدند، ۲۴ درصد در آزمون حافظه کوتاه مدت و ۳۶ درصد در آزمون حافظه بلند مدت، موفقتر بودند. جالب است که در برخی از تحقیقات جویدن آدامس در هنگام آزمون، ابتدا موجب حواس پرتی فرد میشود، ولی در بلندمدت به افزایش تمرکز کمک مینماید.