آیا موز چاقکننده است؟
آیا موز چاقکننده است؟
بسیاری از افراد که رژیمهای غذایی مختلفی چون رژیم غذایی ۵:۲، دتاکس، دَش و … را امتحان میکنند، اغلب دربارهی اینکه گیاهخواری و میوهخواری به کاهش وزن آنها کمک میکند، توصیههایی را شنیدهاند. در عین حال، اغلب آنها تصور میکنند که برخی از این میوهها مانند موز که دارای میزان قند بالایی هستند، چاقکننده میباشند اما برخی دیگر خلاف این نظر را دارند. در این مقاله سعی شده که یک بار برای همیشه به این اختلاف پایان دهیم و مشخص کنیم که آیا موز به روند کاهش وزن افراد کمک میکند و یا باعث ایجاد خلل در آن میگردد.
مواد مغذی موز
موز یکی از مغذیترینها میوههایی است که حاوی مقادیر زیادی فیبر، کربوهیدرات و سایر ویتامینها است. برای مثال یک عدد موز متوسط شامل موارد زیر است:
پتاسیم: ۱۲٪
ویتامین B6: ٪۲۰
ویتامین C:٪۱۷
منیزیم: ۸٪
مس: ۵٪
منگنز: ۱۵٪
فیبر: ۱.۳ گرم
یک موز متوسط چیزی حدود ۱۰۵ کالری دارد که تقریبا ۹۵٪ آن از کربوهیدراتها به وجود آمده است. کربوهیدراتهای موز شامل سقز، گلوکز و فروکتوز میباشد. همچنین موز مقدار کمی چربی و پروتئین دارد. موز دارای آنتیکسیدانهای فراوان نیز است.
موز؛ غنی در فیبر اما کمکالری
یک موز متوسط تنها ۱۰۵ کالری دارد اما منبع غنی از فیبر است. مصرف فیبر برای حفظ سلامت رودهها و عملکرد صحیح سیستم گوارش امری ضروری به شمار میآید. همچنین خوردن مواد غذایی حاوی فیبر باعث کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان، بیماریهای قلبی، بیماری دیورتیکولار و … میشود.
از سوی دیگر مواد غذایی حاوی فیبر باعث به وجود آمدن احساس سیری در افراد میشود بنابراین ارتباط مستقیم با کاهش وزن دارد. در یک مطالعه که ۲۵۲ زن در آن شرکت داشتند، نتیجهی جالب توجهی به دست آمد. وزن آنها در طی ۲۰ ماه به ازای مصرف ۱ گرم فیبر بیشتر، ۲۵.۰ کیلوگرم کمتر از سایرین بوده است.
یک عدد موز حدود ۴ گرم فیبر دارد و نیاز روزانه زنان به فیبر ۲۵ گرم و در مردان ۳۸ گرم میباشد.
موز سبز؛ نشاسته مقاوم در برابر هضم
بیشتر کربوهیدراتهای موجود در مواد غذایی از جنس نشاسته هستند اما برخی از این کربوهیدراتها در فرآیند گوارش هضم نمیشوند. گاهی بخشی از این نشاستههای کربوهیدرات بدون کوچکترین تغییری از سیستم گوارش میگذرند. به عبارتی دیگر هضم نمیشوند یا در برابر هضم مقاوم هستند.
در میوه موز نیز، نوع کربوهیدرات آن بستگی دارد به اینکه آن موز چقدر رسیده باشد. موزهای سبز و نرسیده حاوی مقادیر زیادی نشاسته و مقاوم در برابر هضم هستند. در حالیکه موزهای زرد و رسیده، حاوی قند میباشند.
نشاستههای مقاوم، زنجیرهای طولانی از گلوکز میباشند که در برابر فرآیند هضم، مقاوم هستند. نشاسته مقاوم همچنین مانند فیبر محلول عمل میکند و دارای مزایای بالقوه سالمی در بدن انسان مانند کاهش وزن، کاهش قند خون، جذب قند کمتر از مواد غذایی، چربیسوزی و … میباشد.
آیا خوردن موز باعث چاقی میشود؟
همانطور که پیشتر خواندیم موزها میوههای سالم، سرشار از فیبر و دارای کالری کمی هستند. اکثر موزها دارای شاخص گلیسمی (سرعت تبدیل کربوهیدرات به گلوکز) متوسط رو به پایینی هستند که خوردن آنها به طور معمول نباید باعث افزایش قند خون، به خصوص در مقایسه با سایر مواد غذایی با کربوهیدرات بالا، شوند.
اما در پاسخ به سوال بالا باید گفت که مطالعهی دقیقی از تاثیر موز برای افزایش وزن انجام نشده اما با توجه به خواص متعددی که این میوه دارد، میتوان آن را میوهای همراه با رژیم غذایی لاغری به شمار آورد و مصرف آن در حین دنبال کردن رژیم غذایی خاصی، مغایرتی با رژیم لاغری ندارد.